Halkın Sayfası

Halkın Sayfası

Onun için Laik Cumhuriyetin karşısında olan siyasetçi yada imam farketmez, fetö ve IŞİD ile aynı söylemleri dillendirdiğinde...2

NERDE KALMIŞTIK

6 Ekim’de HDP yönetimi “Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarını ve AKP iktidarının ambargo tutumunu protesto” için sokağa çıkma çağrısı yaptı;  ikisi polis 33 kişi öldürüldü, 221 kişi yaralandı.....

28 Ekim’de AKP döneminin tarihe acı ve utanç kaydettiği tarihlerden biri oldu Karaman’ın Ermenek ilçesinde içinde 34 işçi bulunan bir kömür madenini su bastı. 16 işçi kurtarıldı ancak 18 işçimizi kaybettik. Faciada oğlu ölen  Ayşe Gökçe, tüm anaların yüreğini dağlayan tarihe  kazınan o cümleyi kurdu “Oğlum yüzme de bilmezdi, suyun içinde ne yaptı?"  !....

10 Ekim’de Ankara’da düzenlenen barış mitingine IŞİD (ed-Devlet'ül İslâmiyye) üyesi iki canlı bomba saldırdı. Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamında 102 canımız gitti. 

 Şia nüfusu marjinalize edip askerî gücünü kırmak ve tamamen şeriat kanunlarıyla yönetilen bir İslâm devleti kurmak amacında olan ed-Devlet'ül İslâmiyye yani IŞİD 102 müslümanı katletti. Türk halkı Işid'e her türlü desteği verenleri teröristlerle birlikte lanetledi.

Grubun ruhânî önder kabul ettiği ve genel başkan yardımcılığı da yapmış olan Filistinli imam Ebu Enes el-Şâmî taktiklerinin ve yöntemlerinin Kur'an ve sünnet kaynaklı olduğunu açıklamıştır. (23.3.2016 Milliyet)

Özgecan Aslan vahşete kurban giden bu kadın, Türkiye çapında kadın cinayetlerine karşı protesto gösterilerinin en güçlü  ismi başlangıcı oldu.

11 Şubat’ta Mersin’de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan bindiği minibüste tecavüz girişimine direndiği için öldürüldü.

31 Mart’ta Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, İstanbul Adalet Sarayındaki odasında DHKP-C üyesi iki militan tarafından  önce rehin alındı sonra öldürüldü.

Kiraz, Berkin Elvan davasını soruşturuyordu.

Berkin Elvan (5 Ocak 1999 - 11 Mart 2014; Okmeydanı), 16 Haziran 2013 tarihinde, Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında ekmek almaya gittiği iddia edilen, fakat İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen tutanakta, Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesine getirildiğinde üzerinden patlayıcılar çıktığı ifadesi yer alan ve polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesi üzerine aylarca komada kaldıktan sonra ölen çocuktur.

Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında, 16 Haziran 2013 tarihinde Elvan, polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesi üzerine ağır yaralandı. Elvan'ın ailesi olayın ekmek almaya giderken yaşandığını söylemiş, bazı haberlerde de olayın bu şekilde gerçekleştiği belirtilmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 Nisan 2015 tarihinde yaptığı açıklamada ''Biz emniyetin tüm belgelerini açıkladık. Elinde sapanla, demir bilyeyle terör örgütünün içerisinde nasıl resimlerinin çekildiği, bunların hepsi açıklandı.'' dedi.

269 gün boyunca komada kalan Elvan, 11 Mart 2014'te, Şişli'deki Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 15 yaşındayken 16 kiloda hayatını kaybetti.

Elvan'ın ölümü, ailesi adına açılmış olan twitter hesabından "Halkımıza: Saat 07.00 Berkin Elvan'ı evladımızı kaybettik. Başımız sağolsun." ifadeleri kullanılarak duyurulmuştur.

Berkin Elvan'ın yaralanmasına ilişkin devam eden soruşturmada 12 Mart 2014 tarihinde 4 polis memuru ifade vermiş, soruşturma kapsamında şüpheli olarak ifadesi alınan polis sayısı 18'dir. Polisin o zamana kadar varlığını inkâr ettiği, olay gününe ilişkin kamera kayıtları 17 Nisan 2014 tarihinde ortaya çıktı. Görüntüler, inceleme için savcılık tarafından bilirkişilere gönderildi.

Berkin Elvan soruşturmasındaki beşinci savcı olarak atanan 14 yıllık savcı Mehmet Selim Kiraz, İstanbul Adliyesindeki odasında yaşanan rehin alma olayı sonrasında  öldürülmüştür.

Çaykur Rizespor deplasmanından dönen Fenerbahçe kafilesi Trabzon’un Sürmene
ilçesinde silahlı saldırıya uğradı. Saldırının nedeni de öğrenilemedi  failleride bulunamadı.

7 Haziran’da yapılan seçimlerde hiçbir parti hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşamadı.

AK Parti kurulduğu günden sonra ilk kez Meclis’te çoğunluğu sağlayamadı. Hükümeti kurma görevi alan Ahmet Davutoğlu “istikşafi görüşmelere” başladı.

20 Temmuz’da Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde Kobani’ye yardım götürmek için toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyesi gençleri hedef alan bir intihar saldırısı düzenlendi.

IŞİD (ed-Devlet'ül İslâmiyye) nin gerçekleştirdiği saldırıda 33 kişi öldü, en az 100 kişiden fazla  yaralanma oldu.

HDP ''IŞİD’in başını okşayan yöneticiler bu barbarlığın suç ortağı'' diye açıklama yaptı.

"IŞİD ve benzeri tecavüz ordularının destek aldığı bütün ülkeler ve rejimleri bu barbarlığın ortağıdırlar. IŞİD'e karşı sus pus olanlar, sesini bile yükseltmeye cesaret edemeyenler,
HDP'ye bile her gün tehdit savurup IŞİD'in başını okşayan Ankara'daki yöneticiler bu barbarlığın suç ortağıdırlar. PYD'ye karşı, orduyu ve on binlerce askeri sınıra yığarak sözde güvenlik tedbiri alan hükümet, Suruç'ta elini kolunu sallayarak bomba patlatanların siyasi olarak hesabını vermek zorundadır. Her türlü istihbarat ve güvenlik açığından şu andaki hükümet sorumludur."

Diyeceğim o ki tüm bunlar yaşandı,1 Kasım’da yapılan yenilenen seçimde, AK Parti oyunu yüzde 49’a çıkararak 317 milletvekili ile tekrar tek başına iktidar oldu.

24 Kasım’da Rusya Hava Kuvvetlerine bağlı bir savaş uçağı, sınır ihlalinde bulunca Türk jetleri tarafından düşürüldü.

Olayın ardından Rusya, Türkiye’ye çeşitli yaptırımları uyguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’dan özür dilenmeyeceğini söyledi.

 15 Temmuz’da Türk Silahlı Kuvvetleri içine yerleştirilen fetö terör örgütü mensupları   tarafından askeri darbe girişiminde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ne istedilerde vermedik, aynı secdeye baş koyduk, kumpaslarının ''savcısıyım'' diyerek bizzat desteklediği fetö terör örgütünün darbe kalkışması karşısında  vatandaşları sokaklara çıkarak darbecilere direnmeye çağırdı. 

Fetö terör örgütünün, yıllarca ülkemizde yapılanmasına göz yuman hatta destekleyenlerin katkılarına rağmen, Laik Cumhuriyeti yıkarak şeriat yasalarına dayalı islam devleti kurma amaçlı darbe girişimi ; Atatürkçü Türk askerleri ve darbelere karşı,  Laik cumhuriyetci yaşam biçimine sıkı sıkıya bağlı Türk halkının da katkılarıyla başarılı olamadı. Fetö Darbe Girişimi bastırıldı.

Saat 16.16: Kara Havacılık Komutanlığı'nda görevli bir subay MİT'e giderek, FETÖ üyesi askerler tarafından MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın alınması için kuruma saldırı olacağını ihbar etti. Fidan, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'i telefonla aradı, konu hakkında bilgi verdi.

Saat 17.32: Hakan Fidan tarafından Karargah'a gönderilen müsteşar yardımcısı Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'i bilgilendirdi. Orgeneral Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a detaylı bilgi verdi ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı karargaha davet etti.

Saat 18.10: MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Karargah'a giderek komuta kademesiyle görüştü.

Gelen ihbarın daha büyük bir planın parçası olabileceğini söyledi.

Saat 18.30: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, TSK Harekat Merkezi'ni aradı, havada bulunan araçların indirilmesi emrini verdi.

Saat 19.26: MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Marmaris'te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı aradı, kendisine ulaşamayınca koruma müdürüyle görüştü. Cumhurbaşkanı'nın güvenliğiyle ilgili bir problemin olup olmadığını ve ilave güvenlik tedbirlerine ihtiyaç duyup duymadıklarını sordu.

Saat 20.22: MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Karargah'tan ayrıldı.

Saat 20.23: Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda toplanan 33 Özel Kuvvetler görevlisi Karagah'a doğru harekete geçti.

15 Temmuz da Bodrumdaydık, kaldığımız  otelde fısıltı istihbaratı işlemeye başlamıştı. ''Orduda hareketlenme var'' söylemleri başladığı sıralarda eşim ( Şaban Sevinç o zaman Halk TV yi yönetiyordu) bir takım telefon görüşmeleri yapmaya başladı, kimsenin  kesin bir şey söyleyememesine rağmen, yüzünü büyük bir endişe kapladı; ''kahretsin, darbe mi oluyor''' diye mırıldanarak odaya çıktı. Önce Kemal Kılıçdaroğluyla görüştü, bu görüşme kaygılarını doğruladı ancak hala darbenin hangi hain güçlerce yapılıyor olduğu konusunda kafa karışıklığı sürüyordu.

Bu arada  Halk TV deki arkadaşlarla irtibat halinde  her türlü darbeye  direnen  yayın anlayışını kontrol altında tutuyordu.

Sonra Deniz Baykal'ı aradı karşılıklı görüş alış verişi, kanaatini netleştirdi, evet bu bir darbe girişimiydi, faili de fetö terör örgütü idi.

Bundan sonra da Halk TV ye düşen her zamanki duruşunda kalmak, terör e, darbeye sadece karşı olmak değil, aynı zamanda direnen sağduyulu yayınlarını sürdürmekti. Hatırlıyorum, saniye saniye yönetti tüm akışı büyük bir titizlikle eşim. 

Saat 20.46: Darbenin gece saat 03.00'te başlayacak olması nedeniyle Karargah 'tan erken ayrılan Genelkurmay Strateji Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, özel aracıyla geri döndü.

Saat 21.00: Tümgeneral Mehmet Dişli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın makam odasına girerek, kendisine “Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı, biraz sonra göreceksiniz” diyerek darbeyi tebliğ etti.

Hulusi Akar'ın söylenenlere tepki gösterdi ve bu girişimi hiçbir şekilde desteklemediğini belirtti.

Geri adım atmayan Dişli, odanın dışına çıkarak hazır durumda bekleyen ekibe, komutana müdahale etmeleri emrini verdi.

Saat 22.05: Darbeci askerlerin kontrolündeki uçaklar Ankara'da alçak uçuş yaptı.

Saat 22.10: Köprüyü kontrol altına almak için Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı’ndan hareket eden FETÖ’cülerin komutasındaki askeri birlik Boğaz Köprüsü'nü tek yönlü trafiğe kapattı.

Saat 22.30: Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tüm emniyet mensupları acil olarak göreve çağrıldı.

Saat 22.35: Atatürk Havalimanı'na tanklarla gelen askerler kontrol kulesine girdi.

Saat 23.10: Başbakan Binali Yıldırım, yaşananları ‘kalkışma' olarak niteleyerek, “Türk ordusu içerisindeki bir grubun darbe girişiminde bulunduğunu” duyurdu.

Saat 23.25: Darbecilerin sosyal medyaya erişimi engellendi ancak erişim engeli kısa bir süre sonra kaldırıldı.

Saat 23.37: Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, darbeci Cemil Turhan ve iki Özel Kuvvetler personeli tarafından elleri ve kolları bağlı vaziyette, Halil Gül’ün pilotluğunu yaptığı helikoptere bindirilerek Akıncı Üssü’ne götürüldü.

Saat 23.44: Darbecilerin WhatsApp’taki “Yurtta Sulh” grubundan “İstanbul Moda Deniz Kulübüne müdahale lazım, generaller var, derdest edilecek” şeklinde bir mesaj atıldı.

Saat 23.45: Darbe girişimi yapan grup, TSK'nın akredite gazetecilerle iletişim için kullandığı e-posta hesabından “Kontrolün tam olarak ele alındığına” dair mesaj gönderdi.

Saat 23.50: Ankara'nın dört bir yanından güçlü patlama sesleri geldi. 

Saat 00.15: Darbeci askerler TRT binasını basarak, haber spikeri Tijen Karaş'a Yurtta Sulh Konseyi adına korsan bildiri okuttu.

Saat 00.24: Erdoğan, CNN Türk'e Facetime'la bağlanarak Hande Fırat aracılığıyla açıklama yaptı ve halkı direniş için sokağa çağırdı.

00.33: Akıncı Üssünden iki F-16 daha izinsiz kalktı.

Saat 01.00: Darbe girişiminde bulunan kişiler hakkında Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı ve gözaltı kararı alındı.

Saat 01.10:Sikorsky tipi askeri helikopter TÜRKSAT uydu istasyonunu vurdu.

Saat 01.13: Diyarbakır’dan gelen Özel Kuvvetler Grup Komutanı Tuğgeneral Semih Terzi’nin uçağı Etimesgut Havalimanı’na indi. Özel Kuvvetler'i ele geçirmeye çalışan Terzi, Astsubay Başçavuş Ömer Halisdemir tarafından başından vurularak etkisiz hale getirildi.

Daha sonra Darbeci hainlerin silahından çıkan kurşunlarla şehit düşen Halisdemir, darbe girişiminin başarısız olmasındaki en büyük etkenlerden biridir.

saat: 01. 15 te fetö terör örgütü Halk TV nin yayını kesti. Darbeye sonuna kadar karşı saniye saniye halkı bilgilendiren yayınlarına daha fazla tahammül edilememişti. 

Halk TV bir apartman katından yayın yapıyordu ve fetönün hedefi olması kuvvetle muhtemeldi, Şaban çalışanların yandaki otelin sığınağına geçmelerini organize etti. Ve at izinin İt izine karıştığı o gecenin her manada karanlığında,  Ankara'ya doğru yola çıktı. 

Ben gitmekten son anda oğlumuz Devrim'i  böyle bir tehlikeye atma hakkımın olmadığını düşünerek  vazgeçtim. Birlikte  çıktığımız  günden beri  yan yana yürüdüğümüz yolda, ilk kez eşimi tek başına bıraktım. O saatler hem ülkem adına hemde hayat arkadaşım adına hemde sürekli telefonla konuştuğum  kızım adına en kaygı duyduğum, en karanlık kabusumun olduğu saatlerdi.

İki kişi gecenin karanlığında kim bilir kaç kere, kim bilir kimlerce ve kim bilir hangi nedenlerle  durdurulup bırakıldılar ölümle  yok olmakla karşı karşıya geldiler, Kadir Çankaya ve Şaban Sevinç onca yolu korkusuzca  aldılar. Onlar Ankara'ya ulaşmaya çalışırken  Halk TV'de  yayında değil di  sanırım yeniden yayına çıkabildiği saatler 6.45 gibiydi. 

Saat 01.21: İçişleri Bakanı Efkan Ala, Genelkurmay Başkanlığı, TSK ve polisin ülkedeki darbe girişimine müdahale ettiğini açıkladı ve darbe planlayıcılarını ‘çete' olarak tanımladı.

Saat 01.40: Boğaziçi Köprüsü'nü geçmeye çalışan protestocuların üzerine ateş açıldı, camilerden selalar  okunmaya başladı.

Saat 02.21: Ankara Emniyet Müdürlüğünüde vuran ve en az 17 polisin şehit olmasına neden olan askeri helikopter Gölbaşı'nda düşürüldü.

Saat 02.25: İstanbul Taksim Meydan'nda mevzilenen bir grup asker, giderek sayıları artan protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı.

Saat 02.50: F-16'lar ve askeri helikopterler TBMM binasını vurmaya başladı. Meclis'in giriş kapılarının yakınlarına dört bomba atıldı. Milletvekilleri ve basın mensupları sığınağa geçti.

Saat 03.00: TRT yeniden yayına döndü. TRT Genel Müdürlüğü binasını ele geçirmeye çalışan FETÖ mensubu askerler gözaltına alındı.

Saat 03.14: TÜRKSAT Gölbaşı Yerleşkesi FETÖ mensubu pilotlar tarafından bombalandı. Yerleşkeye dört adet MK-82 bombası atıldı.

Saat 03.20: İstanbul'da darbecilerin kontrolündeki savaş uçakları alçak uçmaya başladı.

Saat 03.30: Darbeci askerler Doğan Medya Center'ı basarak CNN Türk'ün yayınını kesti.

Saat 04.00: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fetecülerin ele geçirdiği savaş uçaklarından gizlenmek için yolcu uçağıyla İstanbul'a geldi.

Saat 04.07: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Atatürk Havalimanı'nda kendisini karşılayan kalabalığa;  “Bu bir ayaklanma, ihanet, vatana ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler” dedi.

Saat 05.00: Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı darbeyi planlayanlara ve içinde bulunanlara darbeye teşebbüs suçundan soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da darbecilerin darbe başarılı olduğunda kullanacakları sıkıyönetim planından harekete geçerek birçok kişi hakkında yakalama kararı çıkarttı.

Saat 06.26: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresinden dumanlar yükseldi.

Saat 06.42: Boğaz Köprüsü'nde barikat kuran fetöcülerin kontrolündeki kandırılan  kullanılan  askerler teslim oldu.

Saat 07.52: Genelkurmay karargahından çıkan bir tanktan, barikat kuran kamyonlara ateş açıldı.

Saat 11.01: Genelkurmay Başkanı Vekili Orgeneral Ümit Dündar, “Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız ve TBMM, TSK ile tam bir dayanışma içinde demokrasinin ve hukukun yanında yer alarak bu darbe girişimini önlemiştir” şeklinde bir açıklama yaptı.

16 Temmuz sabahı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda askerî darbe girişimi bastırıldı ve fetöcüler ve kullandıkları askerler silahları ile birlikte teslim oldu.

Olaylar sonucunda 104'ü darbe yanlısı asker olmak üzere, 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 1491 kişi yaralandı, farklı rütbelerden 8036 asker gözaltına alındı. Yargı ve sivil siyaset mensupları dahil olmak üzere toplam gözaltı sayısı 22 Temmuz tarihi ile birlikte 10 bini buldu. Bunun yanı sıra askerî, idari ve adli kurumlarda birçok kişi görevden alındı.

İsimlerini anmadan rahmet  ve minnet bildirmeden geçemeyeceğim bu kadar insan; sırf kendilerine  siyasi  güç, maddi menfaat sağlamak gayretinde olanlar;  rahmetli Kamer Genç başta olmak üzere, vatansever binlerce ismin feryatlarına rağmen, Fetö terör örgütünün ülkemizde yapılanmasına yardım ve yataklık ettiği için öldü.

Çoğunun Hain darbe girişimine engel olmak için sokağa çıkarak şehit olduğu  isimleri verdikten sonra yazımıza devam edelim.

Cemal ABUATUYE / Fas vatandaşı
• Dursun ACAR / Yusufeli / 1972 / Polis
• Mesut ACU / Ankara / 1960 / Ayakkabı imalatçısı
• Ömercan AÇIKGÖZ / Sinop / 1985 / Öğrenci
• Yasin Naci AĞAROĞLU / Seyhan / 1994 / Serbest meslek
• Murat AKDEMİR / Üsküdar / 1989 / Serbest meslek
• Suat AKINCI / Sarıkaya / 1984 / Tesisatçı
• Tevhit AKKAN / Horasan / 1956 / Seyyar satıcı
• Muhammet AKSU / Alaçam / 1977 / Aşçı
• Timur AKTEMUR / Selim / 1979 / Döşemeci
• Meriç ALEMDAR / Gaziantep / 1972 / Polis
• Salih ALIŞKAN / Vakfıkebir / 1968 / İşçi
• Ali ALITKAN / Sungurlu / 1984 / İmam
• Murat ALKAN / Şereflikoçhisar / 1974 / Polis
• Münür ALKAN / Tekirdağ / 1975 / Polis
• Suat ALOĞLU / Siverek / 1977 / Serbest meslek
• Akif ALTAY / Burdur / 1963 / Polis
• Hasan ALTIN / Yozgat / 1955 / Emekli
• Muhammet AMBAR / Çayeli / 1977 / Serbest meslek
• Ali ANAR / Ankara / 1981 / Muhtar
• Yalçın ARAN / Niğde / 1980 / Kepçe operatörü
• Haki ARAS / Göle / 1969 / Serbest meslek
• Mucip ARIGAN / Ankara / 1983 / Serbest meslek
• Metin ARSLAN / Karabük / 1972 / Serbest meslek
• Osman ARSLAN / Bayat / 1963 / İşçi emeklisi
• Mustafa ASLAN / Yozgat / 1969 / Polis
• İbrahim ATEŞ / Ankara / 1986 / Mobilyacı
• Mustafa AVCU / Çorum / 1994 / Öğrenci
• Mahir AYABAK / Bahçelievler / 1999 / Garson
• Onur Ensar AYANOĞLU / Fatih / 1989 / Vinç operatörü
• Bülent AYDIN / Iğdır / 1969 / Asker
• Muzaffer AYDOĞDU / Ankara / 1980 / Serbest meslek
• Ayşe AYKAÇ / Cide / 1972 / Ev hanımı
• Vedat BARCEĞCİ / Gaziosmanpaşa / 1988 / Kuyumcu
• Fevzi BAŞARAN / Ankara / 1985 / Polis
• Şükrü BAYRAKÇI / Göztepe / 1985 / Serbest meslek
• Hikmet BAYSAL / Istanbul / 1993 / Serbest meslek
• Ufuk BAYSAN / Düzce / 1974 / Polis
• Velit BEKDAŞ / Mardin / 1986 / Polis
• Lokman BİÇİNCİ / Narman / 1991 / İşçi
• Zekeriya BİTMEZ / Malatya / 1959 / Emekli
• Fuat BOZKURT / Doğanşehir / 1985 / Serbest meslek
• Fırat BULUT / Ankara / 1986 / Polis
• Cüneyt BURSA / Ankara / 1979 / Polis
• Recep BÜYÜK / Kalkandere / 1978 / Esnaf
• Adil BÜYÜKCENGİZ / İstanbul / 1964 / Tüccar
• Vedat BÜYÜKÖZTAŞ / Ankara / 1980 / Mobilyacı
• Mustafa CAMBAZ / Gümülcine / 1963 / Foto muhabiri
• Çetin CAN / İstanbul / 1982 / Işıklandırma Şefi
• Ömer CANKATAR / İstanbul / 1983 / Stajyer Mali Müşavir
• Volkan CANÖZ / Ankara / 1987 / Serbest meslek
• Selim CANSIZ / Şiran / 1988 / Serbest meslek
• Burak CANTÜRK / Üsküdar / 1993 / Öğrenci
• Samet CANTÜRK / Kazan / 1996 / İşçi
• Mahmut COŞKUNSU / Üsküdar / 1973 / İş adamı
• Seyit Ahmet ÇAKIR / Gaziantep / 1990 / Polis
• Yusuf ÇELİK / Ankara / 1970 / Esnaf
• Yusuf ÇELİK / Aksaray / 1951 / Emekli İşçi
• Mehmet ÇETİN / Uşak / 1977 / Polis
• Ziya İlhan Çağdaş / Erzincan / 1985 / Astsubay
• Askeri ÇOBAN / Zeynalan / 1963 / Serbest meslek
• Ümit ÇOBAN / Amasya / 1975 / Yüzme Antrenörü
• Aydın ÇOPUR / Ankara / 1989 / Endüstri Mühendisi
• Cuma DAĞ / Elazığ / 1977 / Mühendis
• Fatih DALGIÇ / Eskişehir / 1990 / Serbest meslek
• Cemal DEMİR / Terme / 1949 / Esnaf
• Şeyhmus DEMİR / Mardin / 1988 / Kurye
• Muhammet Fazlı DEMİR / Sadık / 1975 / Emlakçı
• Faruk DEMİR / Elazığ / 1965 / Polis
• Mehmet DEMİR / Gaziantep / 1985 / Polis
• Murat DEMİRCİ / İstanbul / 1977 / İşçi
• Sümer DENİZ / Sivas / 1974 / Esnaf
• Necmi Bahadır DENİZCİOĞLU / Ankara / 1966 / Serbest meslek
• Erdem DİKER / Niksar / 1986 / Serbest meslek
• Mustafa DİREKLİ / Şanlıurfa / 1996 / Öğrenci
• Şirin DİRİL / Sason / 1983 / Şoför
• Kübra DOĞANAY / Kayseri / 1993 / Polis
• Erhan DURAL / Pazar / 1983 / Teknisyen
• Sener DURSUN / Ankara / 1968 / Serbest meslek
• Erhan DÜNDAR / Istanbul / 1995 / Serbest meslek
• Şener DURSUN / Ankara / 1968 / Serbest meslek
• Tolga ECEBALIN / Fatih / 1989 / Tezgahtar
• Barış EFE / İstanbul / 1979 / İşçi
• Nedip Cengiz EKER / Elazığ / 1975 / Polis
• Medet EKİZCELİ / Çankırı / 1981 / Sendika temsilcisi
• Kemal EKŞİ / Üsküdar / 1992 / Serbest meslek
• Yusuf ELİTAŞ / Ankara / 1979 / Öğretmen
• Murat ELLİK / İzmir / 1991 / Polis
• Erkan ER / Orta / 1972 / Usta
• Yılmaz ERCAN / Üsküdar / 1977 / Serbest meslek
• Batuhan ERGİN / Bahçelievler / 1995 / Serbest meslek
• Niyazi ERGÜVEN / Türkoğlu / 1990 / Polis
• Münir Murat ERTEKİN / Sivas / 1969 / Polis
• Sait ERTÜRK / Ankara / 1969 / Asker
• Gökhan ESEN / İstanbul / 1980 / İşçi
• Mahmut ESIT / Mardin / 1973 / Serbest meslek
• Osman EVSAHİBİOĞLU / Taşkent / 1987 / Mobilyacı
• Yunus Emre EZER / Ilgaz / 1978 / Reklamcı
• Özgür GENÇER / Ankara / 1985 / Esnaf
• Tahsin GEREKLİ / Baskil / 1977 / Tekstilci
• Hüseyin GORAL / Elazığ / 1990 / Polis
• Serdar GÖKBAYRAK / Denizli / 1971 / Polis
• Serkan GÖKER / Akdağmadeni / 1977 / Eski özel harekat polisi
• Orhun GÖYTAN / Kadıköy / 1980 / Turizmci
• Mehmet GÜDER / Artova / 1965 / Özel sektör çalışanı
• Ümit GÜDER / Ankara / 1953 / Serbest meslek
• Gülşah GÜLER / Hatay / 1992 / Polis
• Hasan GÜLHAN / Samsun / 1970 / Polis
• Halit GÜLSER / Diyarbakır / 1987 / Polis
• Hakan GÜLŞEN / Ankara / 1973 / Güvenlik amiri
• Mehmet GÜLŞEN / Ankara / 1955 / Esnaf
• Lütfi GÜLŞEN / Ankara / 1953 / Emekli
• Recep GÜNDÜZ / Tercan / 1989 / İşçi
• Emin GÜNER / Ankara / 1969 / Esnaf
• Sevda GÜNGÖR / Adana / 1989 / Polis
• Hüseyin GÜNTEKİN / Kemah / 1973 / Kasap
• Fazıl GÜRS / Ankara / 1980 / Matbaacı
• Yıldız GÜRSOY / Sarıkaya / 1974 / Çaycı
• Önder GÜZEL / Aksaray / 1970 / Polis
• Ömer HALİSDEMİR / Çukurkuyu / 1974 / Asker
• Halil HAMURYEN / Van / 1977 / Polis
• Uhud Kadir IŞIK / Yenimahalle / 1998 / Öğrenci
• Halil IŞILAR / Yenimahalle / 1994 / Elektrikçi
• Celalettin İBİŞ / Yozgat / 1963 / İşçi
• Battal İLGÜN / Ankara / 1981 / Serbest meslek

• Erol İNCE / Yusufeli / 1968 / Polis
• Murat İNCİ / Kangal / 1974 / Mobilyacı
• Ömer İPEK / Yozgat / 1982 / Reklamcı
• Hüseyin KALKAN / Ankara / 1971 / Polis
• Fatih KALU / Aksaray / 1995 / Öğrenci
• Halil KANTARCI / İstanbul / 1979 / Esnaf
• Akif KAPAKLI / Sungurlu / 1954 / Serbest meslek
• Sedat KAPLAN / Trabzon / 1985 / Serbest meslek
• Resul KAPTANCI / Haymana / 1983 / İşçi
• Ahmet KARA / İskenderun / 1992 / Serbest meslek
• Mehmet KARAASLAN / Bismil / 1976 / Serbest meslek
• Mehmet KARACATİLKİ / Osmaniye / 1984 / Polis
• Davut KARAÇAM / Ankara / 1964 / İşçi emeklisi
• Sultan Selim KARAKOÇ / Güneyce / 1974 / Serbest meslek
• Bülent KARALI / Seydişehir / 1977 / Serbest meslek
• Mustafa KARASAKAL / Çorum / 1998 / Öğrenci
• Köksal KARMİL / Trabzon / 1966 / Serbest meslek
• Ali KARSLI / Çorum / 1971 / Memur
• Köksal KAŞALTI / Ankara / 1979 / Polis
• Vahit KAŞÇIOĞLU / Hınıs / 1974 / Kaynakçı
• Hasan KAYA / Koyulhisar / 1969 / İşçi
• Feramil Ferhat KAYA / Ankara / 1988 / Polis
• Ismail KAYIK / Istanbul/ 1961 / Emekli
• Mustafa KAYMAKÇI / Tosya / 1979 / Güvenlik görevlisi
• Alper KAYMAKÇI / Ankara / 1986 / Ustabaşı
• İsmail KEFAL / Tirebolu / 1984 / Garson
• Ayhan KELEŞ / Kaman / 1964 / Mobilyacı
• Mehmet Ali KILIÇ / Fatih / 1994 / Öğrenci
• Onur KILIÇ / Eyüp / 1993 / Taksici
• Mutlucan KILIÇ / Bala / 1998 / Garson
• Muhammet Oğuz KILINÇ / Samsun / 1990 / Polis
• Hüseyin KISA / Zile / 1987 / Tornacı
• Muhsin KİREMİTÇİ / Konya / 1988 / Polis
• Ahmet KOCABAY / Pütürge / 1985 / İşçi
• Mehmet KOCAKAYA / Çorum / 1994 / Güvenlik görevlisi
• Murat KOCATÜRK / İstanbul / 1981 / Ayakkabı ustası
• Ferhat KOÇ / Altındağ / 1987 / Polis
• Mustafa KOÇAK / Yozgat / 1982 / İşçi
• Ramazan KONUŞ / Bor / 1967 / Veteriner Hekim
• Zafer KOYUNCU / Pazaryeri / 1971 / Polis
• Yakup KOZAN / Ankara / 1974 / Serbest meslek
• Aytekin KURU / Adana / 1973 / Polis
• Ali İhsan LEZGİ / Orhaniye / 1963 / Memur
• Jouad MERROUNE / Fas vatandaşı
• Murat MERTEL / İstanbul / 1976 / İşçi
• Ramazan MEŞE / Istanbul / 1991 / Marangoz
• Halit Yaşar MİNE / Seyhan / 1988 / Asker
• Murat NAİBOĞLU / Üsküdar / 1977 / Serbest meslek
• Eyyüp OĞUZ / Elazığ / 1971 / Polis
• Lokman OKTAY / Kelkit / 1964 / Elektrikçi
• Abdullah Tayyip OLÇOK / Fatih / 1999 / Öğrenci
• Erol OLÇOK / Çorum / 1962 / Reklamcı
• Mehmet ORUÇ / Yüreğir / 1990 / Polis
• Ahmet ORUÇ / Yüreğir / 1990 / Polis
• Serhat ÖNDER / Almanya / 1975 / Serbest meslek
• Burhan ÖNER / Gürpınar / 1974 / Serbest meslek
• Ozan ÖZEN / Bolu / 1993 / Polis
• Özkan ÖZENDİ / Yeşilyurt / 1961 / Emekli memur
• İzzet ÖZKAN / Çankaya / 1983 / Kuaför
• Ahmet ÖZSOY / Amasya / 1967 / Türksat bina tesisleri direktörü
• Özcan ÖZSOY / Haymana / 1986 / Kozmetikçi
• Fikret Metin ÖZTÜRK / Rize / 1965 / Polis
• Erkan PALA / İstanbul / 1964 / Emekli
• Rüstem Resul PERÇİN / Yenimahalle / 1998 / İşçi
• Volkan PİLAVCI / Kırıkkale / 1980 / Şoför
• Cengiz POLAT / Sarıkaya / 1973 / Elektrikçi
• Emrah SAĞAZ / Çamoluk / 1989 / Serbest meslek
• Zeynep SAĞIR / Adıyaman / 1979 / Polis
• Şenol SAĞMAN / İstanbul / 1973 / Serbest meslek
• Mehmet Akif SANCAR / Ankara / 1971 / Polis
• Emrah SAPA / Korgan / 1987 / Kaynakçı
• Ramazan SARIKAYA / Malatya / 1963 / Serbest meslek
• Fatih SATIR / Sarıyer / 1988 / Serbest meslek
• Necati SAYIN / Yusufeli / 1954 / İnşaat mühendisi
• Mustafa SERİN / Balıkesir / 1969 / Polis
• Mete SERTBAŞ / Refahiye / 1967 / Muhtar
• Akın SERTÇELİK / İstanbul / 1975 / Serbest meslek
• Demet SEZEN / Ankara / 1985 / Polis
• Kader SİVRİ / Rize / 1974 / Şoför
• Mustafa SOLAK / Alaca / 1973 / Dekorasyoncu
• Turgut SOLAK / Balıkesir / 1979 / Polis
• Yakup SÜRÜCÜ / Erzurum / 1987 / Polis
• Mehmet Şefik ŞEFKATLİOĞLU / Şanlıurfa / 1967 / Tamirci
• Mehmet ŞENGÜL / Ankara / 1986 / Makine mühendisi
• Şuayip ŞEREFOĞLU / Rize / 1974 / Esnaf
• Ömer TAKDEMİR / Kazan / 1996 / İşçi
• Mustafa TECİMEN / Yayladağı / 1965 / Polis
• Türkmen TEKİN / Pütürge / 1964 / Satış temsilcisi
• Engin TİLBEÇ / Malatya / 2001 / Ögrenci
• Varol TOSUN / Niğde / 1972 / Polis
• Kemal TOSUN / Niğde / 1967 / Polis
• Yunus UĞUR / Seyhan / 1990 / Polis
• Samet USLU / Kadıköy / 1990 / Muhasebeci
• Hurşut UZEL / Kırıkhan / 1972 / Polis
• Mehmet Şevket UZUN / Elazığ / 1985 / Polis
• Hakan ÜNVER / Niğde / 1979 / Eczane teknisyeni
• İlhan VARANK / Of / 1971 / Akademisyen
• Ali Mehmet VUREL / Yozgat / 1974 / İşçi
• Mesut YAĞAN / Ankara / 1984 / Şoför
• Muhammet YALÇIN / Karaman / 1994 / Serbest meslek
• Mustafa YAMAN / Bartın / 1985 / İmam
• Oğuzhan YAŞAR / Erzurum / 1993 / Satış elemanı
• Seher YAŞAR / Ankara / 1992 / Polis
• Fahrettin YAVUZ / Of / 1980 / Serbest meslek
• Birol YAVUZ / Tokat / 1975 / Polis
• Alpaslan YAZICI / Bala / 1971 / Polis
• Beytullah YEŞİLAY / Saraykent / 1984 / İşçi
• Sevgi YEŞİLYURT / Alaçam / 1965 / Serbest meslek
• Halil İbrahim YILDIRIM / Bozova / 2001 / İşçi
• Gökhan YILDIRIM / Kırşehir / 1982 / Perdeci
• Muharrem Kerem YILDIZ / Beyoğlu / 1987/ Satış Temsilcisi
• İhsan YILDIZ / İstanbul / 1975 / Kaynakçı
• Mehmet YILMAZ / Haseki / 1971 / Grafiker
• Osman YILMAZ / Üsküdar / 1970 / Serbest meslek
• İbrahim YILMAZ / Akdağmadeni / 1991 / Sözleşmeli imam
• Hasan YILMAZ / Bektaş / 1972 / İşçi
• Yasin YILMAZ / Yozgat / 1981 / Serbest meslek
• Erkan YİĞİT / Tokat / 1981 / Esnaf
• Cennet YİĞİT / Antalya / 1993 / Polis
• Ümit YOLCU / Urfa / 1996 / Serbest meslek
• Hakan YORULMAZ / Kırıkkale / 1988 / Polis
• Ferdi YURDUSEVEN / Samsun / 1988 / Kurye
• Bülent YURTSEVEN / Iğdır / 1968 / Polis
• Yasin Bahadır YÜCE / Ankara / 1984 / Polis
• Edip ZENGİN / Erzurum / 1971 / Polis

 

Fetö de IŞİD de hangi amaçlarla kullanılan maşalar olurlarsa olsun, amaçlarının islam devleti kurmak ve şeriatı getirmek olduğunu laik cumhuriyete yapılan darbe girişiminden ve  ifadelerinden biliyoruz. Onun için Laik Cumhuriyetin karşısında olan siyasetçi yada imam farketmez, fetö ve IŞİD ile aynı söylemleri dillendirdiğinde terörist le karşı karşıya olunduğunu bilmek gerekir. 

İstanbul’da Sultanahmet meydanında, turistleri hedef alan bir canlı bomba saldırısı gerçekleşti. Saldırıda 8'i Alman vatandaşı 13 kişi öldü. Saldırganın Suriye uyruklu bir IŞİD militanı olduğu açıklandı.

Ankara Devlet Mahallesinde askeri servis araçlarının geçişi sırasında bomba yüklü bir araçla intihar saldırısı düzenlendi. Aralarında sivillerin de olduğu 29 kişi öldü, 61 kişi yaralandı.
Saldırıyı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlendi.

12 Mart’ta  gazete haberiyle Türkiye, Karaman’da Ensar Vakfı’na ait evlerde kalan 45 çocuğun tecavüze uğradığını öğrendi.

Olayın duyulmasından sonra Ensar Vakfı'na gösterilen tepkiler üzerine, Bakan Sema Ramazanoğlu; “Bir kere olması karalama için gerekçe olamaz” dedi.

Kamuoyu, Bakan hanımın  bir kere olursa tecavüz edilmesini sorun etmediğini konuştu.

 AKP bu kez bakan düzeyinde, 'bir kere tecavüzden bir şey olmazı' tarihe geçirdi.

13 Mart’ta Ankara Güven park’ta otobüs duraklarına yakın bir noktada bomba yüklü bir araçla intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda ikisi eylemci 38 kişi öldü, 125 kişi yaralandı. Saldırının sorumluluğunu Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlendi.

28 Haziran’da İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Teminali’nde üç ayrı intihar saldırısı gerçekleşti. Saldırıda çoğu Türk vatandaşı 44 kişi hayatını kaybetti en az 239 kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD’in düzenlediği açıklandı.


24 Ağustos’ta Türkiye, “Fırat Kalkanı” operasyonunu başlattı. Özgür Suriye Ordusu’nun da katıldığı operasyon sonucunda IŞİD Türküye sınırından nihayet temizlendi ve böylece PYD’nin ilan ettiği kantonları birleştirmesi engellendi 

Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da bir fotoğraf sergisinin açılışı
sırasında polis memuru tarafından öldürüldü.

Suikastı yapan  polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş polisle girdiği çatışmada öldürüldü.

Yeni yıla girilmesinden kısa bir süre sonra İstanbul Ortaköy’deki Reina gece kulübüne silahlı saldırı düzenlendi. IŞİD üyesi Özbek asıllı Abdulkadir Mashapirov, 39 kişiyi öldürdü, 71 kişiyi yaraladı. Yaşam biçimine yapılan tehtitler sonunda korkunç katliam yaşandı.

Saldırı sonrasında kaçan Mashapirov, 17 Ocak’ta yakalandı.

27 Mart’ta eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla New York’ta gözaltına alındı. Atilla, İran’a yönelik ABD yaptırımlarının delinmesinde rol oynamakla suçlanıyordu bu nedenlede Atilla’nın gözaltına alınması Ankara-Washington hattında gerginliğe yol açtı.

Tüm bunlara eklenen ekonomik kiriz, ayakkabı kutularında paralar, dolarları sıfırlama kasetleride eklenmesine rağmen  16 Nisan’da yapılan referandumla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi. 

AK Parti ve MHP’nin desteklediği yeni sistem yüzde 51,41 oy oranıyla kabul edildi.
 

22 Eylül’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2004 yılından beri sürdürdüğü görevinden istifa etti. Sonraki haftalarda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan da görevlerinden istifa etti.

4 Ekim’de ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "casusluk" ve "Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutuklandı.

Bunun ardından ABD, Türkiye’deki diplomatik misyonlarında yapılan vize işlemlerini askıya aldı.

13 Ekim’de Türk askerleri gözlem noktaları kurmak için Suriye’nin İdlib kentine girdi. Türkiye, İran ve Rusya, Astana Süreci çerçevesinde İblib’te çatışmasızlık bölgesi oluşturulması konusunda anlaşmıştı.

MHP içinde Devlet Bahçeli’ye karşı mücadele yürüten Akşener ve arkadaşları, MHP’den ihraç edilince 25 Ekim’de Meral Akşener önderliğinde İYİ Parti'yi  kurdular. 

 24 Haziran’da milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. 

Kemal Kılıçdaroğlu zihniyeti Ekmellettin olgusundan sonra, Abdullah Gül'ü aday göstermek istiyordu ancak bir taraftan tabandan gelen mahalle baskısı, bir taraftan ittifak yaptığı İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in sağduyusu, buna izin vermeyince; ''gel bakalım Muharrem'' sürecini başlattı.

Halk arasındaki değişle ''gönülsüz namaz kılsa kabul olmaz'' biçiminde ve  özenle son ana bırakılan açıklamasıyla, 56 günlük çalışma yapabilen Muharrem İnce ancak CHP nin 30 yıldır alamadığı oy oranına 30.64 e yükseltmekle kalabildiği Cumhurbaşkanlığı seçimine, ''adam kazandı'' mesajıyla noktayı koydu.

24 haziran 2018 seçimiyle Tayyip Erdoğan, oyların yüzde 52,6’sını alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.

AK Parti ile MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı, Meclis’te çoğunluğu aldı.

O geceki suskunluğu ve ''adam kazandı'' talihsiz mesajı dışında, seçime 58 gün kala ''gel bakalım Muharrem'' biçiminde gönülsüzce aday yapılıp, tüm seçim çalışmaları boyunca da bu gönülsüzlüğünün sürdürüldüğü (ben parti yönetiminin  Halk TV ye genel başkandan çok Muharrem'i çıkarıyorsunuz eleştirisine şahidim  mesala, hatta, ''evet çünkü Cumhurbaşkan adayı O, ülkeyi yönetmeye aday çünkü'' diye yanıt aldıklarına da bizzat şahidim)  partisini sırtında taşıyarak aldığı sonucun, hiç küçümsenir bir tarafı olduğunu düşünmüyorum. Hatta tek başına, ''içte ve dışta diye başlayan Atatürk'ün sözü var ya, o misal, büyük bir başarı olarak görüyorum; 15.340.321 kişiyinin gönlünü fethedebilmesini.

20 Ocak’ta Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu, PYD’nin denetimindeki Afrin’e yönelik operasyon başlattı. Zeytin Dalı harekatıyla 24 Mart’ta Afrin ele geçirildi.

14 Mart'ta Çiftlik Bank’ın sahibi Mehmet Aydın Uruguay’a kaçtı. Kar payı dağıtma vaadiyle 132 bin kişiden 1 milyar 100 milyon lira topladı ve kırmızı bültenle aranmaya başlandı.

8 Temmuz’da Tekirdağ Çorlu’da Uzunköprü-Halkalı seferini yapan yolcu treni raydan çıktı. kazada 25 kişi öldü, 328 kişi yaralandı.


 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen,  üçer ay süreyle yedi kez uzatılan olağanüstü hal uygulaması, 19 Temmuz’da kaldırıldı.

1 Ağustos’ta ABD, Amerikalı rahip Andrew Brunson'ın tutuklanması ve hapiste tutulmasındaki rolleri nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yaptırım kararı aldı.

Kararın ardından Türk Lirası Amerikan Doları karşısında kaybettiği değerle rekor kırdı. 2018’e damgasını vuran Brunson krizi başladı.

2 Ekim’de gazeteci Cemal Kaşıkçı, İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürüldü. Suudi yönetimi hakkındaki eleştirel yazılarıyla tanınan Kaşıkçı’nın öldürülmesi Ankara ile Riyad arasında zaten var olan gerginliği daha da artırdı.

Erdoğan'ın '' Bu fakir bu görevde olduğu sürece teröristi alamazsın" dediği Aralık 2016’da PKK ve Fethullah Gülen adına casusluk yapmakla suçlanarak tutuklanan, Türkiye ve ABD arasında krize neden olan ABD’li rahip Andrew Brunson 12 Ekim’de serbest bırakıldı.

23 Haziran’da iptal edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri tekrarlandı.

Seçimi, oyların yüzde 54,21’ini alan CHP adayı Ekrem İmamoğlu, vazgeçmeyerek adım, adım takip ettiği sonuçları halkla paylaşarak oyların herhangi bir kazaya kurban gitmesini engelleyerek kazandı.

AK Parti adayı Binali Yıldırım ise oyların yüzde 44,99’unu alabildi.

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı oyların yüzde 51,6’sını aldı.

CHP ile İYİ Parti’nin kurduğu Millet İttifakı İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Mersin gibi büyükşehirleri kazandı.

Anadolu Ajansı’nın seçim gecesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleriyle ilgili veri akışını durdurması da AKP dönemi için tarihe kara bir leke daha düştü.

27 Mayıs’ta Türk Silahlı Kuvvetleri Irak’ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde PKK’ya karşı Pençe Harekatı adıyla bir operasyon başlattı. Daha sonra Pençe-2 ve Pençe-3 adlarıyla sürdürülen operasyonlarda PKK’nın  Türkiye’ye geçişlerinin önlenmesi amaçlandı.

19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van’ın HDP’li belediye başkanları İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alındı, yerlerine kayyum atandı. 

Pek çok HDP’li belediyelere kayyum atamaları sürdürülünce HDP Eşbaşkanı Temelli: 'Yeni bir sivil darbe yapıldı' dedi.

Kırıkkale’de Emine Bulut adlı kadın eski eşi Defai Baran tarafından kızının gözü önünde bıçaklanarak öldürüldü ve cinayet sırasında çekilen videoda Emine Bulut’un “ölmek istemiyorum” çığlığı, kadın cinayetlerini protesto gösterilerinin en etkili sloganı oldu.

26 Eylül’de Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında 5,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde hissedilen sarsıntı depreme hazırlık tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Türkiye İstanbul Depreme Hazırlıklı mı? sorusunu çok sesli sormaya başladı.

9 Ekim’de Türk askerleri ve Suriye Milli Ordusu grupları YPG’ye karşı Fırat’ın doğusunda Barış Pınarı Harekatı’nı başlattı. İlerleyen günlerde Türkiye’nin ABD ve Rusya ile ayrı ayrı vardığı mutabakatlar sonucunda ateşkes ilan edildi.

 

12 Aralık’ta eski başbakanlardan  Tayyip Erdoğan’ın 2014’te cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AK Parti Genel Başkanı ve başbakan olan , Pelikan Dosyası başlıklı bir blogda kendisini hedef alan yazının ardından 2016’da başbakanlıktan istifa eden Ahmet Davutoğlu öncülüğünde Gelecek Partisi kuruldu.

 

Sözcü Gazetesi yazarı Rahmi Turan’ın “Saray’a çıkan CHP’li” yazısının ardından isminin ortaya atılmasına yönelik parti genel merkezini suçlayan  Muharrem İnce, “24 Haziran akşamından bu yana bu grup dedikodu üretmeye devam etmektedir. Bu kumpasçılar CHP’nin ayağında bir prangadır. CHP, kendi ayağındaki bu prangayı kırmadığı sürece temiz siyaset yolunda yürümesi imkânsız hale gelecektir. CHP, Türkiye’de temiz siyaset diyorsa, önce bu pisliği temizlemelidir, Genel Başkan 21 Kasım’da FOX TV’de sabah programında ‘Saray’a giden bir CHP’li var. Siz ne diyorsunuz’ yönündeki soruya ‘Şaşırmadım’ yanıtı verince; ya gideni biliyor ya da ne yazılacağını dedim...CHP yönetiminin 82 milyona borcu vardır. ‘Bu parti içi meselemiz, kimseyi ilgilendirmez’ demek doğru değil, yok öyle yağma. CHP, bir şirket ya da aile değil, siyasi partidir. Türkiye’yi dönüştürmeye, geliştirmeye ve yönetmeye talip bir partidir” diye konuştu.

Komplonun arkasındaki kişilerin 24 Haziran seçimlerinde kendisine yönelik tavırlarını ortaya koyan kişiler olduğunu kaydeden İnce, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin olduğu akşamdan bu yana, bir iftira ve komplo ile karşı karşıyayım. Yok sarhoştu, yok NATO askeri kaçırdı, bunların hepsi CHP Genel Merkezi üretimli. Bunları parti içinde küçük bir grup üretti. Ve dedikodu üretmeye devam ediyorlar. Beni yıpratmak için harcadıkları enerjiyi AKP’ye karşı harcasalar inanın iktidar olacağız.

CHP kendi ayağındaki bu prangayı kırmadığı sürece temiz siyaset yolunda yürümesi imkânsız hale gelecektir. CHP, Türkiye’de temiz siyaset diyorsa önce bu pisliğini temizlemelidir. Eğer bu komployu, bu tezgâhı ortaya çıkarır, cezalandırır, komployu kuranları partiden atarsak emin olun yeniden şahlanır, arınırız” dedi. 

Kumpas sanırım bardağı taşırdı; çocukluğundan beri hizmet verdiği çeşitli kademelerinde görev yaptığı partisinden, hemde dağdan gelip bağdakini kovma misali sonradan eklenenlerce ötekileştirilmenin kumpas boyutuna ulaşması ''artık bir şeyler yapılmalı'' dedirttmiş olmalı.

 

Bence bu Millet hareketinin kişisel boyutlu etkisi olabilir, ancak AKP zihniyetinden Türkiyeyi kurtarmak için mücadeleye devam etmek isteyen İnce için; CHP yeterli mücadeleyi veremiyorsa ki son 19 yıla bakınca tüm aleyhte zemine rağmen öyle görünüyor, yeni bir hareket Milletle birlikte yola çıkılacak bir hareketin zamanı gelmiştir.                   

4 EYLÜL 2020 tarihinde  Milli Mücadele'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'nin 101'inci yılında bu kentten hareketini başlatan Muharrem İnce, destekçilerine ilk hitabında "Biz kutuplaşma yerine kucaklaşmayı önereniz. Muhalefet hareketi değiliz, derdimiz gelecektir. İktidar iktidar diye haykıranlarız biz...

Sokağa çıkmayalım terörist demesinler, FETÖ'cü demesinler diyen ürkek bir muhalefet var. Fark etmez sen evinde de otursan, bu iktidar sana zaten o yakıştırmaları yapacak. Onun için dokunsan yıkılacak bu iktidarla ürkek muhalefet arasına sıkışmış bir Türkiye bize yakışmıyor. Türkiye'ye yeni bir umut yeni bir yol lazım” diyerek seslendi 

187 mayıs ta CHP'den istifa ederek Memleket Hareketi'ni başlatan Muharrem İnce'nin kurduğu Memleket Partisi'nin ilk kurucular kurulu toplantısı yapıldı,  İnce, toplantıda Genel Başkan seçildi.

Bu günlük bu kadar diyelim mi, sizi bilmem ama benim kafam yanmak üzere

Yazı dizimizin üçüncü ve son kısmında Sedat Peker'in açıklamalarında ki olayların zeminleri nasıl oluşturuldu, ülkemiz tüm bu kirli oyunların hesapların kucağına kimler tarafından, nasıl ve neden oturtturuldu ve burdan çıkış mümkün mü? yü irdeleyelim mi ?

0 halde bunca ayrıştırıldığımız bu günlere inat soraki yazımızda  bari birlik olalım... 

 

Selma Sevinç

 

 

 

Kaynak:

Reuters

VOA Türkçe

Cumhuriyet

Sözcü

vikipedi 

MİLLİYET

Anadolu Ajansı
 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.