Halkın Sayfası
BİR SALGININ BİR İKTİDARLA ÖZDEŞLEŞME HİKAYESİ ''GEÇÇEK''
Megastar TARKAN'ın yeni şarkısı sevenleri ile buluştu. En son 2017 yılında albüm yapan Tarkan yeni şarkısıyla gündeme bomba gibi düştü.
Şarkı isminin medyada yer almasının ardından merak ve heyecanla bekleniyordu. Yayınlanmasının ardından ise şarkı sözlerinin siyasi yönde olabilceği konuşulmaya başlandı.
Tarkan ve şarkısı twitter'da trend topic oldu, hem de dakikalar içinde....
Şarkısını;
''Bir yıl kadar önce ruh halimin çok iyi olmadığı bir dönemden geçtim. Pandemi, dünyada olup biten üzücü olaylar, insanlığın endişe verici gidişatı, doğanın yok edilişi gibi bir sürü şey beni çok olumsuz etkilemiş, umudumu kaybeder gibi olmuştum.
O anlarda bu şarkının melodi ve sözleri içimde yankılandı. ‘Geççek geççek elbet bu da geççek, gör bak umudun gününü gün etçek’. ‘Hepimize iyi gelecek bir şarkı yazmalıyım’ dedim. Belki bu şarkı bizi biraz teselli eder, bize moral verir, umut olur diye düşündüm. Dilerim ki ‘Geççek’ yüzünüzde bir gülümsemeye vesile olur ve hepimize iyi gelir.'' biçiminde açıkladı Tarkan.
Ardından iktidar yanlıları veryansın etti: iktidarı hedef alıyor!
Bir salgın hastalığın, ölümcül bir virüsün toplumda yarattığı infial durumu ile iktidarın toplumda uyandırdıklarının özdeşleştirilmesi ve bunu da iktidar yanlılarının bizzat kendilerinin yapması, yani iktidarın kendini bu derece bilmesi...
Sevgili Tarkan pandemi döneminin biteceğini geçeceğini anlatırken; açlık, işsizlik, adaletsizlik, hukuksuzlukla boğuşan toplumun duygularına nasıl tercüman olmuş daha ötesi, iktidar bu örtüşmeyi kabul edip, bir şarkıya bir sanatçıya bu denli büyük epki gösterdiği şarkının,
GEÇÇEK 'in
Hep köşeye sıkıştırmadı mı?
Daha önce de sanki
Sırtımızdan vurmadı mı?
Bu kaçıncı darbe ilk değil ki
Düştük evet ama kalkmadık mı?
Biz hep hayata meydan okumadık mı?
Sen ferah tut içini
Biz neleri atlatmadık ki
Geççek geççek elbet bu da geççek
Gör bak umudun gününü gün etçek
Oh oh zilleri takıp oynıycaz o zaman
O çiçekten günler çok yakın inan
Gitçek gitçek geldiği gibi gitçek
Her şeyin sonu var, bu çile de bitçek
Oh oh zilleri takıp oynıycaz o zaman
O çiçekten günler çok yakın inan
Dayan, çoğu gitti azı kaldı
Yapma! Güze, kışa boğma yazını
Yakındır sabrın zaferi
Düştük evet ama kalkmadık mı?
Biz hep hayata meydan okumadık mı?
Sen ferah tut içini
Biz neleri atlatmadık ki
Geççek geççek elbet bu da geççek
Gör bak umudun gününü gün etçek
Oh oh zilleri takıp oynıycaz o zaman
O çiçekten günler çok yakın inan
Gitçek gitçek geldiği gibi gitçek
Her şeyin sonu var bu çile de bitçek
Oh oh zilleri takıp oynıycaz o zaman
O çiçekten günler çok yakın inan
Çok uzattın vallahi bıktık
Bi durmadın vermedin ki aman
Hadi yeter artık fena bunaldık
Düş babam artık düş yakamızdan
Var bir hayır her şerde dedik
Oturduk bir dolu ders de çıkarttık
Ama yeter artık, anladık tamam
Düş babam artık düş yakamızdan
Beni sorarsan
Ben de iyi değilim pek
Kalmadı eski neşem hiç
Tadım tuzum yok pek
Dar dar dar geliyor
Ruhuma bedenim
Har har yanıyorum
Küle dönmek üzereyim
Bi suyun akışındayım
Bi gidiyorum tersine
Bi arkadaşım ümitle
Bi aram açık kaderle
Lakin sabrın sonu selamettir beklerim
Gün doğmadan neler doğar bilirim''
biçimindeki sözlerini TARKAN hangi duygularla yapmış olursa olsun, şarkı toplumun yarasına parmak basmış mı basmış, ''virüsün yaptığı eşittir iktidarın yaptığı'' biçiminde görüş oluşmuş mu oluşmuş, bu yönde kabul görmüş hatta o kadar ki iktidar tarafı da üstüne alınmış, iddialar havada uçuşmaya başlamıştır.
Birincisi iddia edildiği gibi bu şarkı siyasi değil toplumsal ve kesinlikle bir tarafa taraf değil toplumun ortak duygularına yandaştır. AKP'ye oy veren de, CHP'ye oy verende bir kalıp peynire 80 tl ödüyor, yüksek elektrik faturalarına maruz kalıyor, doğalgazı kapatıp, battaniyelere sarınıp oturuyor. Yani olay siyasi değil toplumsal ve ''GEÇÇEK'' şarkısıda bir umut ve nefes aldıran bir şarkı.
Topluma pandeminin hayatımızdan çıkmak üzere olduğuyla ilgili umut verirken, toplumsal sorunlarımızla da özleşebilecek bir şarkı yazdığı için, Sevgili Tarkan' a ancak minnettar olabiliriz.
İkincisi sanatçı dediğin, ''sanat için sanat''ta yapabilir, ''toplum için sanat'' ta yapabilir.
Sanatını zor alanda, toplum için sanat alanında seçtiği için alkışın toplumdan geldiği ne kadar gerçekse, toplumun gördüğü zararın sorumlularının şarkıda kendini buluyor olması da gösterdiği tepkiyle sabit, o kadar gerçek.
Bir sanatçı bilinçli olarak bir konuyu işlerken toplumun yarası olan bir konuyada atıfta bulunabilir.
Bİr sanatçı bir konuyu işler sanatına yansıtır ancak toplum sanatı takip eden kendi yaşamından bambaşka bir konuyla özleştirir o sanatta bambaşka bir şeyde bulabilir bunu yapabilen bir sanatçıda çok başarılıdır
Bir tabloda izleyen başka başka insanlar başka başka şeyler görebilir, aynı şekilde ruh durumuyla bir şarkıdan dinleyen bambaşka şeyler çıkarabilir, buda sanatçının başarısıdır
Tarkan'daki başarı çok daha büyük, sanatçı pandemi sürecini anlatırken toplumun tamamının ortak yaşamsalda buluşmasını sağladı.
Ayrıca sanatçıda siyasi görüş koyabilir. Nasıl Hülya Avşar, Yavuz Bingöl görüş koydu toplumda tepki verdiyse, Tarkan'a da toplum tepkisini verdi dakikalar içinde trend topic yaptı şarkıyı.
Ha dersenizki; ''siyasi görüş bildiren diğer sanatçıları neden trend topic yapmadınız öyleyse'' işte burada da halk, 'yalakalık' ile 'toplum gerçeklerini ortaya koyan sanatçıyı' ayıt ediyor derim, sanatçı bir şey yaparken halkın ''takdir''ini göze almak zorunda bu da sanatçının karşılayacağı bedel.
Bütün bunlara bir açı daha eklemeden duramayacağım;
Konfüçyüs der ki, ''üç büyük tehlike vardır.
1 AKILLI insanların DUYGUSUZ oluşu
2 DUYGULU insanların ETKİSİZ oluşu
3 ETKİLİ insanların AKILSIZ oluşu''
İlk ikiyi örneklemeyi size bırakıyorum, üçüncüsü ''ETKİLİ insanların AKILSIZ oluşu''na gelince, bakınız Tarkan'ın ''Geççek şarkısından alınanlar''a desem, yetmez mi?
Tamam insan yaptığını bilir, ''hırsız'' diye bağırırsanız ilk hırsız, ''ben çalmadım'' der; oysa ortaya söylemişsinizdir.
Onu bunu bilmem ancak çok iyi bildiğim bir şey varsa oda; bir salgının bir iktidarla özleşme hikayesi Tarkan'ın şarkısı ''GEÇÇEK'' macerasına yeni başladı diyorum ben, şarkının yolu çok açık, halkın omuzlarında yükselen ''GEÇÇEK'' belli ki çok uzun süre yüreklerimizde de dillerimizde de olacak...
Selma Şenel SEVİNÇ
Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.