Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

İzmir'den Bir İlk Daha

İzmir, bir ilke daha imza atıyor. Türkiye’nin ilk “Yeşil Şehir Eylem Planı” İzmir için hazırlandı.

Gelecek nesillere daha temiz ve sürdürülebilir çevre sunma vizyonuyla çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı ve İzmir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı tamamladı. Her iki planda “61 eylem” belirlendi; İzmir’in iklim ve diğer çevre konularıyla ilgili 2030 yılına kadarki yol haritası da böylece çizilmiş oldu.

İzmir Türkiye’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yeşil Şehirler Programı’na giren ilk şehir olmuştu. EBRD’den 300 bin avroluk hibe alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez İzmir’de hazırlanan Yeşil Şehir Eylem Planı ile aralarında su, biyolojik çeşitlilik, hava, toprak ve iklim değişikliği konularının da yer aldığı çevre sorunlarına yönelik eylemler belirledi. Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’yla ise sera gazı azaltılması ve iklim uyum eylemleri belirlendi. Birbirini tamamlayıcı nitelikteki iki planın strateji ve eylemleri de uyumlu hale getirildi. Her iki planda da arazi kullanımı, atık yönetimi, binalar, çevre ve biyolojik çeşitlilik, enerji, halk sağlığı, sivil savunma ve acil durum, su yönetimi, tarım ve ormancılık, turizm ve ulaşım sektörlerinde 61 eylem oluşturuldu.

SERA GAZLARI AZALIYOR, KENT RAHATLIYOR

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, bu iki eylem planıyla iklim krizinin etkilerine uyum sağlayarak İzmir’in dirençli kılınmasını amaçlayarak sera gazlarının 2020’ye kadar yüzde 20 azaltılması taahhüdünü, 2019’da meclis kararıyla “sera gazlarının 2030’a kadar yüzde 40 oranında azaltılması” olarak yenilemişti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “eylem planları için yaklaşık bir buçuk yıldır belediye birimleri, kamu kurumları, üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri katılımcı bir perspektifte birlikte çalıştığına dikkat çekerek konuyu şöyle değerlendiriyor:

“İklim krizinin etkilerinin, doğa felaketleri ve afetlerin bize uzak olmadığını yaşayarak gördük. Bu nedenle İzmir’i doğa ile daha uyumlu ve dirençli bir kent haline getirmemiz gerekiyor. Her iki eylem planı da İzmir Büyükşehir Belediyesi 2020-2024 Stratejik Planı ile uyumlu olarak ve birbirini tamamlayıcı nitelikte hazırlandı. Hazırlanan planlar iklim değişikliği ile mücadele ve uyum da dâhil olmak üzere birçok çevre öncelikli konuda 2030 yılına kadar İzmir’in yol haritasını oluşturuyor.”

ÖNEMLİ YATIRIMLARLA SÜREÇ İLERLİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji yatırımları, ulaşımda raylı sistemin geliştirilmesi, otobüs filosuna eklenen elektrikli otobüsler, bisiklet ve yaya yolları, atıktan elektrik enerjisi elde edilmesi gibi çevreci yatırımlarla sera gazının azaltılmasına katkı sağlıyor. Bu doğrultuda birçok belediye kuruluşu ve binasının elektriği de kurulan güneş enerjisi santrallerinden karşılanıyor. Ayrıca, atık alanlarından çıkan metandan elektrik üretilmesiyle ilgili de önemli adımlar atıldı. Çiğli’deki Harmandalı Düzenli Atık Depolama ve Biyogaz Tesisi hem oluşan metan gazını bertaraf ediyor hem de yılda yaklaşık 110 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Tesisin kapasitesinin yaklaşık 40 MWe’ye çıkarılması da planlanıyor. Ayrıca Ödemiş ve Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde, biyometanizasyon yöntemiyle elektrik sağlanıyor ve organik atıklardan da gübre elde ediliyor.


 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar