Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

AK Parti'ye Kaybettirecek Kadronun Şekillendiği Kongre!

AK Parti’nin 7. Olağan Kongresi, AK Parti’ye 2023’te veya belki biraz öncesinde gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde kaybettirecek kadroyu şekillendirdi. Evet, yanlış okumadınız… AK Parti, bütün kuruluş ve ilk dönem iddialarından vazgeçmiş, ikiye bölünen MHP’nin yarısı dışında bütün ittifaklarını kaybetmiş bir iktidar partisi olarak muhalefete doğru yelken açıyor ve bugünkü kongre de bu sürecin bir yansıması oldu adeta.

ERDOĞAN’IN BİRİNCİ VE İKİNCİ BÜYÜK YANLIŞI

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın birinci büyük yanlışı il kongrelerinden başlayarak nihayet büyük kongrede; memleketteki covid-19 olayının tavan yaptığı bir süreçte “lebalep” yapılan kongreler oldu. Hiçbir partiye angaje olmayan ortalama seçmen gözünde tablo şudur: “Herkese maske, mesafe, hijyen diyorsun ama sen tersine o kadar il içi ve memleket içi seyahatlerle lebalep kongre yapıyorsun! Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu!”

Erdoğan’ın ikinci büyük yanlışı, MKYK’nın üye sayısını dengeleri bozmamak ve bütün parti içi  grupları memnun etmek adına 50’den 75’e çıkarmak oldu. Bu bir kakafoni oluşturacak, yönetimde keşmekeş oluşturacak.

EŞ GENEL BAŞKANVEKİLLİĞİ ÇOK BÜYÜK YANLIŞ!

AK Parti genel başkanın çok önemli bir başka yanlışı, “genel başkan vekili” sayısını ikiye çıkarması ve Numan Kurtulmuş ile birlikte Binali Yıldırım’ı da genel başkan vekili yapmasıdır. Neden? Şunun için: İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’na karşı iki kez yarışa girip iki kez ve ikincisinde açık farkla kaybeden parlamenter sistemin son başbakanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım kanımca “cumhurbaşkanlığı yardımcılığı” veya olmazsa “önemli bir icracı bakanlık” bekliyordu. Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı sırasındaki İDO Genel Müdürü olan Yıldırım’ı partide genel başkan vekili yaparak ve aynı zamanda hemşehrisi ve avukatı İstanbul Milletvekili Serkan Bayram’ı da Merkez Disiplin Kurulu’na alarak gönlünü almak istedi ama bu tablonun Yıldırım’ı keseceğini ve mutlu edeceğini sanmıyorum. Ki, bu tercih aynı zamanda Numan Kurtulmuş’u da rahatsız edecektir. Kurtulmuş’un yanına şimdi bir “eş genel başkan vekili” geldi! Kim rahatsız olmaz ki bu durumdan? Yani, Erdoğan, kaş yapayım derken göz çıkardı.

BİR BAŞKAYANLIŞ KAYBEDEN İSTANBUL’A GÖREV VERMEK

Erdoğan’ın kongredeki dördüncü büyük yanlışı, İstanbul Büyükşehir’i kaybettiren ekipteki başrol oyuncuları olan zamanın il başkanı Bayram Şenocak ile seçimi yöneten ve “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu” repliğiyle hatırladığımız Ali İhsan Yavuz’u MKYK’ya almasıdır. Yavuz, üstelik şimdi “seçim işleri başkanı” oldu.

BEŞİNCİ BÜYÜK YANLIŞ, İSTANBUL YANLIŞININ DEVAMI

Beşinci büyük yanlış da yine İstanbul gibi Ankara, Antalya, Muğla, Eskişehir gibi illerde kaybeden büyükşehir adaylarının MKYK’ya alınmasıdır. Üstelik Menderes Türel, Antalya’da 2009’da da bendenizin de rol aldığı Kepez kampanyası sayesinde 2019’da M. Böcek karşısında olduğu gibi kaybetmişti. İki kez tuş olan bir isim mi AK Parti’yi 2023’te iktidara taşıyacak? İmamoğlu’na tekrar seçimde 16 bin farkı 800 bin farka götüren ekip mi AK Parti’yi iktidara taşıyacak?

LİSTELERDE DİKKATİMİ ÇEKEN BAZI İSİMLER VE NOKTALAR

AK Parti 7. Olağan Kongresi’nde şekillenen yönetim organlarında dikkatimi çeken bazı isimler ve noktalar da şöyle…

-Berat Albayrak’ın kongreye gelebileceğini öne sürenler yanıldı. Damat Bey’in “kalebentliği” sürüyor zahar. Ancak, Damat Bey’in babası kongredeydi ve en önün bir arkasında yerini almıştı.

-Bülent Arınç’ın oğlu, milletvekili de olan A. Mücahit Arınç, MDK’ya girdi.

-Özlem Zengin, İstanbul Sözleşmesi’nden bir kararname ile çıkıldığı günlerin ertesindeki kongrede Grup Başkan Vekili koltuğundan kaldırıldı ve yerine bir erkek, Mahir Ünal getirildi.

-Televizyon ekranlarından eksik olmayan ve kanal kanal dolaşıp AK Parti’nin sözcülüğünü başka sıfatlarla yapan isimler; hukukçular Derya Yanık ve Mücahit Birinci ile araştırmacı Mustafa Şen de MKYK’da yer bulanlar arasında.

-FETÖ ile ilgili itirafı açığa çıkan E. C. Ayvalı ise MKYK’ya yedekten girdi.

-Buraya adını bile yazmayı zul saydığım ve yine adını anmayı zul saydığım bir gazeteye Atatürk için “Olmasa da olurduk” diye ilan veren zat da listede!

-Markar Esayan’ın vefatından dolayı olacak, Ermeni cemaatinden Seval Sıvacıoğlu; Alevi kesimden Metin Tarhan, Şeyh Sait’in ailesinden bir Fırat da MKYK’da yer bulan isimler.

-Erdoğan, İYİ Parti’yi ‘sarsmak’ için olacak o kesimden ayrılıp partisine katılan iki ismi; T. V. Çokal ve T. Akkal’ı da MKYK’ya aldı.

-Son olarak şu notu düşeyim AK Parti kongresiyle ilgili; bir dönem CHP’de PM Üyesi olarak görev yapan Baykal’ın prensi Korkmaz Karaca ile önceki yıllarda Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığını yapan Ali Arif Özzeybek de MKYK’da yedeklerde yer alan isimler arasında.

KURULUŞ AYARLARINDAN UZAKLAŞIP GİZLİ AJANDA AÇILDIKÇA…

Kısacası, ezcümle, bu kadro AK Parti’yi iktidara veda ettirme kadrosu olmuş!

Şimdi bundan sonra olacaklara bakın; İYİ Parti ve DEVA rüzgar toplar, AK Parti’de beklentilerine kavuşamayanlar oradaki erozyonu arttırır. Erdoğan, partisinin kuruluş ayarlarından uzaklaşıp gizli ajandasını açtıkça seçmen ciddi ölçüde oradan kaçar. AK Parti’den kaçan oyları transforme kabiliyeti olan partiler yavaş yavaş büyür.



 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar