Can Selçuki yerel seçimlerin şifrelerini yazdı: Mayıs sonucu fırsat olarak görülmeli

Can Selçuki yerel seçimlerin şifrelerini yazdı: Mayıs sonucu fırsat olarak görülmeli

Kamuoyu araştırmacısı Can Selçuki, yaklaşan yerel seçimler öncesinde muhalefetin mayıs sonuçlarını iyi analiz etmesi gerektiğini vurguladı.

Kamuoyu araştırma şirketi Türkiye Raporu'nun Direktörü Can Selçuki, mayıs seçimleri ve yaklaşan yerel seçimlere ilişkin değerlendirmesinde "Mayıs seçim sonuçları sonun başlangıcı olarak değil, bir uyanış ve yeniden yapılanma fırsatı olarak görülmelidir" dedi. Selçuki, "Mayıs seçimlerinin en önemli sonuçlarından biri kent-kır ayrımı oldu" derken, "Muhalefetin, özellikle kent-kır ayrımı ve doğru ittifak stratejileri üzerinden kendini yeniden konumlandırması ve toplumun değişen dinamiklerine ayak uydurması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'2028’İN İNŞASI BUGÜNDEN BAŞLIYOR'

YetkinReport sitesi için bir makale kaleme alan Selçuki, muhalefet için Mayıs 2023 seçimlerinin sonuçlarından ders çıkarma ve strateji belirleme zamanının geldiğini belirterek, "2028’in inşası bugünden başlıyor" uyarısında bulundu. Selçuki, mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kırsaldaki oy oranının yüzde 65 olmakla beraber nüfusun daha büyük kısmının yaşadığı kentlerde yüzde 49 seviyesinde kaldığına dikkat çekerek şöyle dedi:

'KENTLİ NÜFUS SADECE OY POTANSİYELİ DEĞİL'

"İşte muhalefet için potansiyel tam da bu ayrımda yatıyor. Daha detaylı bakıldığında Türkiye’nin büyük 10 şehrinde ve 2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın kazandığı 20 ilçede CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu seçimi önde tamamladı. Benzer şekilde aralarında Ağrı, Balıkesir, Bitlis, Denizli, Muş, Şırnak’ın bulunduğu 6 ilde muhalefet cumhurbaşkanlığı seçimini önde bitirdi. Öte yandan muhalefet 2019 seçimlerinde Cumhur İttifakı’ndan aldığı 5 büyükşehirde cumhurbaşkanlığı seçimlerini önde bitirdi.

Kentli nüfusa sadece oy potansiyeli açısından bakmamak lazım. Bu seçmenin talebi aynı zamanda muhalefetin Türkiye önermesini de temsil ediyor. Muhalefetin eğitim, sosyal yaşam, demokrasi, vizyon açısından önerdiği değişim de bu seçmen tarafından benimseniyor. Dolayısıyla muhalefet için şehirli seçmen başka bir Türkiye potansiyelini ifade ediyor."

'2028'E GİDEN YOLUN ANAHTARI'

Selçuki yazısında, muhalefet açısından yeni örgütlenme modeli ihtiyacını da vurguladı:

"Burada muhalefetin atması gereken adımları ikiye ayırmak lazım. Birincisi, kentlerdeki potansiyeli anlayıp aday ve ittifak stratejilerini ona göre yapmalılar. Bu kısa vadeli bir strateji ve harekete geçirmek nispeten kolay. İkincisi ise daha uzun erimli ve meşakkatli bir yol gerektiriyor. Muhalefetin, özellikle de CHP’nin, kırdaki başarısızlığı yeni bir örgütlenme modeli ihtiyacına işaret ediyor. Bugünden yarına çözülebilecek bir konu değil. Türkiye’yi farklı bir gözle anlamak için gerekli tahlillerin yapılması ve sonuçların gerektirdiği yapısal dönüşümlerin gerçekleştirilmesi gerekli. 2028’e giden yolun anahtarı burada."

YEREL SEÇİMDE NEYE DİKKAT ETMELİ?

Muhalefet partileri ve özellikle CHP içinde seçimden sonra patlak veren tartışmaların seçmen üzerinde büyük bir moral çöküntüsüne ve öfkeye yol açtığını belirten Selçuki, yerel seçimlerde aday belirleme süreci için de uyarılarda bulundu. Değişim tartışmasının seçimden sonra kaçınılmaz olduğunu ancak parti yapılarının hızla yenilenemeyeceğini vurgulayan Selçuki, şöyle devam etti:

"Ancak belediye seçimlerindeki adaylıklar için aynı durum geçerli değil. 2024 seçimleri öncesi muhalefetin belediye başkanı adaylarını belirlerken topluma, siyaseti açma mesajı vermesi önemli.

Kuşkusuz her belediye başkanını değiştirmek doğru olmayacaktır. Ancak özellikle Mayıs seçimlerinde muhalefete geçme potansiyeli belirmiş il ve ilçelerde siyasete yeni isimlerin katılması önem arz ediyor. Bu yenilik sadece bir vitrin değişikliğini değil aynı zamanda bir anlayış değişikliğinin de sinyalini vermeli."

Selçuki makalesine, "Mayıs seçim sonuçları sonun başlangıcı olarak değil, bir uyanış ve yeniden yapılanma fırsatı olarak görülmelidir" uyarısı ile son verdi: "Muhalefetin, özellikle kent-kır ayrımı ve doğru ittifak stratejileri üzerinden kendini yeniden konumlandırması ve toplumun değişen dinamiklerine ayak uydurması gerekiyor. Eğer doğru adımlar atılırsa ve yerel seçimlerde halkın gerçek beklenti ve ihtiyaçlarına yanıt verilirse, muhalefetin 2028 vizyonunu başarılı bir şekilde inşa etmesi mümkündür."

MAKALENİN TAMAMI

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.