Halkın Sayfası

Halkın Sayfası

Yetmedi yetmedi! Bankaya yatırmadığımız paranın faizinin dolar karşılığı artışını da ödeyeceğiz

Bu tarihi belgeyi yazımın başına koymayı, ibret olarak, tarihe not düşmek açısından, çok ama çok elzem görüyorum. Son dakika... TL mevduatları için yeni düzenleme Bakan Nebati ayrıntıları açıkladı

 

Tüm olanlardan sonra Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşları olarak başımıza daha ne gelebilir ki diye düşünmeye başlamıştım. Az birazda umutlu, ''en dar gelirli anlıyor artık'' diyor, seçimi dört gözle bekliyordum ki ''bu kadarına da pes'' dedirten sözüm ona bir çözüm geldi Cumhurbaşkanından. 

Bu, bu son yaşanan, aklıma, hiç birimizin aklına gelebilecek bir şey değildi, ancak asıl şaşırtıcı olan  pişmiş tavuğun başına gelmeyenin geldiği en alt gelir gurubu yani bankada parası olmayan vatandaşın kendisine bir büyük yükün daha  bindirilmesine, yani  bu durum karşısında aldığı tavırın halay çekmek olması en büyük şaşırtan umutları yeniden körelten.

Ya adam  ''Nas'' dedi, ''faiz haram'' dedi,  sonra da haram dediği faizi,  halkın paralı kesimi yesin diye yükseltti;  hemde dış güçlerin oyunu dediği doları da faize, ''rüşvet'' olarak vererek.   

Bu arada en büyük handikapın laik Cumhuriyette ekonomi nas la yönetilemez gerçeğini gözardı etmiş değilim sadece  dini duyguları nasıl çıkarlarına alet ettiklerini göstermek açısından  içine düştükleri çelişkileri ortaya koymak istedim.

 Halkın, bankaya yatıracak, yani kendi deyimleriyle haram olan faizi yiyecek gücü olmayan, yirmi yıldır ezilmiş, fakirleştirilmiş kesiminin cebinden verdi  TL faizine, dolar rüşvetini. 

Geçmediğimiz köprüye, yatmadığımız hastaneye, uçmadığımız havaalanına ödediğimiz dolarlar yetmedi,  bankaya yatırmadığımız paranın dolar karşılığı artışını da ödeyeceğiz artık,  iyi mi? 

Kemal Kılıçdaroğlu mecliste dayanamayıp o meşhur  el hareketini yapınca, ''şık olmadı'' falan demiştim ama; Erdoğan'ın  bu son yaptığını halay çekip kutlayanları görünce sözün bittiği  yerde;  bankaya yatıracak parası olmayanların,  parası olanlar hiç bir şekilde zarar etmesin diye, hazine aracılığıyla nasıl borçlandırıldıklarını anlatacak daha iyi bir argümanda bulabilmiş değilim.

 

Zenginlerin bankaya yatırdığı paraları her gün artan  enflasyona yenik düşmesin diye dolar karşısındaki kayıplarını banka karşılamayacak, hazine yani halkın, yani senin vergilerin ödeyecek, yani bankada paran olmasa da  halay çeken kardeşim, sen ödeyeceksin diye anlatmaya çalışmak.....

 23 yıllık bankacılık tecrübeme dayanarak  buraya not düşüyorum ki; Doların gördüğü yeri unutmayan bir hafızası vardır.

KUR KORUMALI TL  VADELİ MEVDUT, Hazineye TL bastırtacak bu da  enflasyondaki uçuşu uçurumda sonlandıracak,  görünen köy de kılavuz istemez. 

Halay çeken kardeşim dolar arttığı zaman artık yediğin içtiğin giydiğin yaktığın aklına gelen her şey pahalandığı için zor hayatın daha da zorlaşmakla kalmayacak  emin ol da ona göre yerini al o halayda.

 

Selma ŞENEL SEVİNÇ

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.