Prof. Hikmet Sami Türk

Prof. Hikmet Sami Türk

Türk Futbolu Böyle Gelişmez

“Süper Ligde takımların sahada aynı anda 11 yabancı oyuncu ile oynamasını kabul eden, bu bağlamda yabancı sınırlamasını tamamıyla  kaldıran TFF, Türk futbolunu yabancılarla mı geliştirecek, futbolu yabancı oyuncularla mı ‘yurt sathına’ yayacaktır? Türk futbolu, böyle gelişmez. TFF, hatalı kararını düzeltmek;  spor kulüpleri yalnız yabancı oyuncu transfer ederek değil, Türk gençlerini yetiştirmek için sorumluluklarının gereğini  yerine  getirmek zorundadır. Başta sporseverler olmak üzere,  halkımızın TFF ve  spor kulüplerimizden beklentisi budur.”

Yeni seçilen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetimi, Süper Lig ve 1. Lig futbol takımlarında oynayacak yabancı oyuncu sayısını artırdı. Önceki yönetim zamanında Süper Ligde 26 kişilik kadroda en çok 12 yabancı futbolcu yer alırken, 2024-2025 sezonu için bu rakamlar 28 ve 14’e çıkarıldı. Maç kadrolarına en çok 12 yabancı futbolcu yazılabilecek, bunların 11’i aynı  anda sahada olabilecek. 1. Ligde ise daha önce 6’ya düşürülen yabancı oyuncu sayısı 8’e yükseltildi; bunların en çok 6’sı aynı anda sahada olabilecek. Kulüplerin istekleri doğrultusunda yapılan bu düzenlemeler hakkında eski Devlet, Millî Savunma ve Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, bir futbol seyircisi olarak yazılı bir değerlendirme yaptı:

“Günümüzde futbol,  dünya ölçeğinde bir spor hâline gelmiş bulunmaktadır. Hemen hemen  her ülkenin futbol takımlarında oynayan yabancı oyuncular  var. Bizde de Süper Lig ve 1. Ligde durum böyle. Her ülkede bir futbol sezonu sonunda şampiyon olan takımlar başka ülkelerin şampiyon takımlarıyla karşılaşırlar. Ayrıca her ülkenin yalnız kendi vatandaşı olan oyunculardan oluşan millî takımlarıyla katıldıkları uluslararası şampiyonalar düzenleniyor.

Türk millî takımı oyuncuları da, Türkiye’deki futbol kulüplerinin Türk oyuncuları ile yabancı ülkelerde oynayan Türk futbolcuları arasından seçilmektedir.  Bu bakımdan Türkiye’deki futbol kulüpleri, öncelikle Türk oyuncular yetiştirmek, bunun için gereken altyapıyı oluşturmak zorundadırlar. Bu kulüplerin takımlarında yer alabilmek için umutla bekleyen sayısız gençler var. Yabancı oyuncu sayısını makul bir rakamda tutmak gerekir. 11’er  oyuncu ile  oynanan futbol için  sahada aynı anda 11,  toplam 14 yabancı oyuncusu olan bir takım, kulüp kimliği dışında  Türk takımı sayılabilir mi? Bu takımlar Türk millî takımının omurgasını nasıl oluşturabilir? 

Anayasa’mızın ‘Sporun geliştirilmesi’ ile ilgili hükümler koyan 59. maddesine göre; ‘Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder. Devlet başarılı sporcuyu korur.’ (f. I-II). Bu hükümlere paralel olarak Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Federasyon’un kuruluş amacını ‘her türlü futbol faaliyetlerini millî ve milletlerarası kurallara göre yürütmek, teşkilâtlandırmak, geliştirmek …’ olarak  belirtmiş (m. 1); başta gelen görevlerini şöyle ifade etmiştir:

‘a) Türkiye’deki her türlü futbol faaliyetini yürütmek, düzenlemek ve denetlemek,

b) Futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak” (m. 3/1).

Açık Anayasa ve yasa hükümleri karşısında, yabancı futbolcu konusunda hatalı uygulamayı pekiştirerek sürdüren, Süper Ligde takımların  sahada aynı anda 11 yabancı oyuncu ile oynamasını kabul eden, bu bağlamda yabancı sınırlamasını tamamıyla  kaldıran TFF, Türk futbolunu yabancılarla mı geliştirecek, futbolu yabancı oyuncularla mı ‘yurt sathına’ yayacaktır? Türk futbolu, böyle gelişmez. 1. Lig için kabul edilen yabancı oyuncu sayısı daha makuldür. TFF, hatalı kararını düzeltmek;  spor kulüpleri yalnız yabancı oyuncu transfer ederek değil, Türk gençlerini yetiştirmek için sorumluluklarının gereğini  yerine  getirmek zorundadır.  Başta sporseverler olmak üzere,  halkımızın TFF ve  spor kulüplerimizden beklentisi budur.”

Önceki ve Sonraki Yazılar