Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

Korona Günlerinde Sıkıştırılmış Süper Lig’de Neler Oluyor?

 

Korona yüzünden geçtiğimiz aylarda ertelenen maçlar ve 21 takıma yükselen ligin Milli Takımın Avrupa Şampiyonasına katılacak olması nedeniyle 16 Mayıs’ta bitmesi zorunluluğu, geride kalan 2020 Aralık ve 2021 Ocak ayında devre arasına kadar sıkıştırılmış bir maç serisi oluşturdu.  İngiltere’de takımlar haftada iki defa oynamaya alışkın ama Süper Lig’in temposu buna alışkın olmayınca takımlarda yorgunluk haf safhada. Üzerine bir de sakatlıklar ve covid vakaları eklenince oldukça sıkıntılı bir sezon takımları çok zorluyor. TFF de covid vakaları yüzünden artık maçların ertelenmeyeceğini, 9 kişiye kadar sahaya çıkılabileceğini ve 9 kişinin altına inildiğinde hükmen mağlup olunacağını deklare etti. Buna karşılık takımlar alt yapıdan da oyuncu alarak kadrolarını 35 oyuncuya kadar çıkarabilecekler. Bu arada 2020-21 sezonunda nihayet ‘DigiKatar’ ilk taksiti TFF’ye yatırdı ve paralar kulüp hesaplarına ancak 15. Haftada geçebildi! Bu da belki birçok takım için ara transferde can suyu olacak. 5 yıllık anlaşmaya karşın geçen sezondan beri ‘su koyveren’ Katarlı yayıncı kuruluşla bir yıl daha kontrat var ve bu demektir ki kriz seneye de sürecek. Umarım seneye korona belası defolup gider de kulüpler ticari gelirlerine ve tribün gelirlerine kavuşur ve en büyük kalem olsa da sadece yayın gelirlerine muhtaç olmaz.

GS LİDER, GAZİANTEP FK, BJK VE FB TAKİPTE

Süper Lig’de 15. Hafta sonunda GS bir maç eksiği olmasına karşın 29 puanla lider. Arda’nın form tutması ve genç Oğulcan’ın katkısının hissedildiği, Taylan’ın katkısının arttığı GS’de Kaptan Muslera’nın iyileşip antrenmanlara başlaması sevinç oluşturdu. Bakalım Muslera eski performansını gösterebilecek mi? Diagne ise istikrarsız. Devre arasında belki bir takviye gelebilir merkez santrfora.

İkinci Gaziantep ve bir maç eksikli BJK 28 puanla GS’yi izliyor. Sumudica, limitinin zorlayarak esktra katkıda bulunan kırmızı siyahlılara. İzmir’de izlediğim Göztepe maçında tüm sahayı hatta hakemleri bile yöneterek bir puanı kaptı! Sergen Hoca, takımını toparlayıp ateşledi. Çalışan ve savaşan oyuncuları tercih ediyor ve doğrusunu yapıyor. Ljajic bile yedek kalabiliyor bu yüzden. Ebubekir’i, Atiba’yı, Necip’i bu yüzden tercih ediyor. Gerektiğinde Vida’yı bile kulübe ile terbiye edip kazanmasını bildi. 6 gole imza atan Larin de kazanılan isimler arasında. Yeni isimlerle eski isimleri karma yapmak zor ve BJK 15. hafta itibarıyla artık bunu becermiş durumda; ligde zirve yarışını sürdürecektir.

Lig başında çok sayıda transferle yeni bir takım kuran FB evindeki inanılmaz 3 maçlık üst üste kayıp serisine karşın bir maç eksiğiyle, Alanyaspor’un ardından 26 puanla beşinci sırada yer alıyor. Sezon başında bir numaralı şampiyon adayı olarak gördüğüm FB’nin yarışa ortak olduğunun altını yine çizeyim. Erol Bulut’un dersini çalışarak eksikleri gidermesi şartıyla tabii… Bu arada şunu belirteyim; FB, GS, BJK, Trabzonspor ve Göztepe evinde kaybettiği puanları taraftarı önünde oynayamadığı için kaybetti büyük ölçüde. Seyircisiz maçlar en başta onlar için dezavantaj.

GEÇEN HAFTANIN TAKIMI: HATAYSPOR

Erzurumspor ve Denizlispor ile Süper Lig’e tarihinde ilk defa bu sezon çıkan Hatayspor, “geçen haftanın takımı”ydı. Bir önceki hafta evinde kaybeden güney takımı geçen hafta Antalyaspor’u hem de deplasmanda gol yağdırarak 6-0 ile ezdi geçti. Kuşkusuz “geçen haftanın futbolcusu” da bu maçta rakip fileleri ilk 45 dakikada tam dört kez sarsan Boupendza’ydı. Adamın vurduğu gol oldu! Fakat vurmasını da çerçeveyi bulmasını da bilen bir oyuncu. 24 puanlı Hatayspor bu sezonun zevk veren takımlarından. Düşme potasına girmez, hatta devre arasında yapacağı bir iki birinci sınıf oyuncuyla beşincilik yarışını sürdürür.

ÜÇ PUANLI LİGDE EN ALTTAKİ 11 TAKIM DA TEDİRGİN

11. sıradaki 19 puanlı Konyaspor ile son sıradaki 10 puanlı Kayserispor arasında sadece 9 puan fark var. 11 takım birbirine puan olarak çok yakın ve dört takımlı düşme hattında henüz bir kopma işareti yok. Üç puanlı maçların oynandığı ligde dört-beş haftada her şey değişebilir. Çünkü aynı zamanda her takımın her takımı yenebildiği bir lig oynanıyor. Tanrı esirgesin ama nerede korona vakaları çıkacağı, nerede çıkmayacağı, piyangonun kime vurup vurmayacağı hiç belli değil! Bu bağlamda en doğrusunu, rasyonelini Göztepe Başkanı Sepil söyledi geçen hafta; Göztepe, yerli oyunculara ve gençlere yönelmeye devam edecek. Ben de bütün kulüplere bunu öneriyorum.

BUGÜNKLÜ MAÇLARLA LİG DEVAM EDİYOR

Süper Lig’de korona günlerinde maçlar bugün oynanacak beş karşılaşmayla devam edecek. Lider GS, favori olduğu maçta evinde Antalyaspor’la karşılaşacak. Bu arada sağbek Omar talihsiz bir kaza geçirdi yılbaşı akşamı. Umarım 29 yaşındaki oyuncunun gözü iyileşir ve sahalara döner.

Bugünkü diğer maçlar ise şöyle: Sivasspor-Y. Denizlispor, BB Erzurumspor-Gaziantep FK, Ankaragücü-Y. Malatyaspor, Alanyaspor-Başakşehir, Hatayspor-Konyaspor. Favorilerim Sivasspor, Gaziantep FK ve Hatayspor. Diğer maçlar ise kanımca üç ihtimalli. Maçlara hakem ve VAR komplikasyonları damga vurmasın da hak eden kazansın.

Önceki ve Sonraki Yazılar