Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

Göztepe'de Ünal Karaman Dönemi

Dün öğleye doğru Urla’da Göztepe Başkanı Mehmet Sepil ve önceki gün 2,5 yıllık sözleşme imzalanan yeni teknik direktör Ünal Karaman’la buluştuk. Göztepe Adnan Süvari Tesisleri’ndeki buluşmada Başkan Sepil ve T. Direktör Ünal, açıklamalarda bulundu. Sepil, açıklaması sonrasında Ünal’ı gazeteci ve futbol yazarlarıyla baş başa bıraktı.

“TÜRKİYE’DE İZ BIRAKAN BİR HOCA”

Başkan Sepil’in açıklamasında öne çıkan cümleler özetle şöyleydi:

“Ünal Karaman, hem oyunculuğunda hem de teknik direktörlüğünde geldiği noktaya tırnaklarıyla kazıyarak ulaştı.

Ünal Karaman’la İ.H. Konyaspor maçından önce görüşmeye başladık. Üç gün boyunca uzun saatler görüştük. Hocamızın düşüncelerini, bizim düşüncelerimizi, kısa ve uzun vadeli planlamalarda ne yapabileceğimizi konuştuk. Düşüncelerimizde bir fark olmadığını gördük.

Karaman, sadece çalıştığı takımlarda değil, tüm Türkiye’de iz bırakmıştır.”

“GÜÇLÜ BİR CAMİAYA GELDİĞİMİ BİLİYORUM”

Ünal Karaman’la daha önce birkaç kez Bornova Aziz Kocaoğlu Stadı’ndaki basın toplantılarında karşılaşmıştım. Bu kez Urla’da Göztepe antrenmanı öncesinde bir araya geldik. Nasıl bir camiaya geldiğinin farkında. Bir avantajı, Trabzonspor gibi başka bir “zor” camiadan gelmiş olması. Bu anlamda Göztepe camiasının, taraftarının ne istediğini kolaylıkla kavrayabilir ve uyum sağlayabilir. “Çok güçlü bir camiaya geldiğini” ifade ederken meselenin idraki içinde olduğunu hissettirdi.10 yıldır İzmir’de yaşaması, kendisi İzmir dışında görev aldığı için kentten alsa da ailesinin hep kentte kalması da camiaya intibakı için bir artıdır diye düşünüyorum.

Ünal Hoca, özetle şu açıklamaları yaptı:

"Ne derece güçlü bir camiaya geldiğimi biliyorum. Göztepe'nin camia büyüklüğüyle ilgili bir şeyleri tekraren dile getirmeme gerek yok. Bir tek şeyden insanların emin olmasını istiyorum, bizim samimiyetimize inansınlar, güvensinler. Yapabileceklerimiz neyse, yeteneğimiz neyse onu maksimum derecede kullanıp, Göztepe'nin var olan büyüklüğüne katabileceğimiz ne olursa olsun onu samimi derecede katacağımızdan emin olsunlar.

Biz var olan yeteneklerimizi, bilgilerimizi arkadaşlarımızla paylaşıp, onların bilgilerinden de kendimize hayat tecrübesi edinme anlamında çaba göstereceğiz."

İLHAN ŞAHİN’LE DEVAM

Ünal Hoca, son iki haftada alınan 6 puanda katkısı olan İlhan Şahin’e de ayrı bir parantez açarak şu cümleyi kurdu:

"İlhan Şahin aramızda olacak. İnşallah geleceğe dair teknik adam olarak arkadaşlarımızın tecrübelerinden faydalanmasını istiyoruz. Biraz daha mutfağın içinde olsun istiyoruz."

HEDEF: “KOŞMAK İÇİN ADIM ATMAK GEREKİYOR”

Göztepe’nin çiçeği burnundaki deneyimli teknik direktörü Karaman’a, “Verili koşulları dikkate aldığınızda Göztepe’nin hedefi nedir?” sorusunu yönelttim ve şu yanıtı aldım:

"Koşmak için adım atmak gerekiyor. Biz bu adımı daha sağlıklı, daha bilinçli ve daha yere sağlam basan şekilde atacağız. Bu süreci hep birlikte kabullenmemiz gerekiyor ve çok ucuz söylemlerle olayı farklı noktalara getirmeyi de karakter olarak söyleyen birisi değilim. İlerleyen zaman bize çok güzel şeyler yaşatacak. Ben bunun sözünü verebilirim, onun için çalışacağız. Bu sene zor ve önemli bir sene, inşallah geleceğin planlamasını da yaparak daha güvenli bakabileceğimiz bir Göztepe altyapısıyla, çok yakın bir süreçte daha farklı hedefleri önüne koyan ve bunu gerçekleştirmek için herkesin gıpta edeceği bir Göztepe elde edeceğiz."

Bu örtülü ve kontrollü açıklamadan şunu anladım: Göztepe bu sezon taraftarına, camiaya mahcup olmayacağı bir sezon geçirecek, oyun karakterini oluşturacak, önümüzdeki iki sezonda ise bu birikimle ligin yukarıları için hedef koyabilecek.

GÖZTEPE’DE ARA TRANSFERDE SON DURUM

Göztepe’de ara transferde Avusturya’dan gelen Zulj orta sahada aranan kan olacak gözüküyor. Son iki maçta attığı üç gol tesadüfi değildi ve skora da katkıda bulunacak bir oyuncu olduğunu ortaya koyuyor. Trabzonspor’dan katılan Diabate, bekleneni veremeyen Tripiç’in oynadığı sol kanatta verimli olursa Göztepe’nin hücum gücü artar ve Halil’in üzerinden aşırı yük de kalkar. Kerim, sezon başında alınmasına karşın TFF 1’den Boluspor’a kiralık gitmişti, şimdi geri gelerek takıma katıldı. Sağbekte iyi alternatif. Başkan Sepil, gideceklere ve limitlere göre bir oyuncu daha almak istediklerini ifade etti. Sormadım ama muhtemelen bir santrfor olabilir o oyuncu.

Guilherme ile yollar dün itibarıyla ayrıldı. Mossoro ve Gassama da kulüp arıyor; çok büyük ihtimalle bu iki oyuncu Süper Lig’de olmasa da TFF 1’de başka kulüplerde tamamlayacak ikinci yarıyı. Zaten bu iki oyuncu dünkü antrenmana katılmadı.

ÜNAL HOCA’DAN NE BEKLİYORUM?

Göztepe, bu sezonun ilk yarısının son maçını pazar günü deplasmanda lider BJK ile oynayacak. İki takım da çıkışa geçmişken zevkli ve çekişmeli bir maç olacak. BJK evinde oynasa da biri deplasmanda olmak üzere son iki maçını kazanan Göztepe’den çekinecek.

Ünal Hoca’ya imzaladığım “Göztepe’nin Son Dört Sezonu” kitabımı armağan edip Adnan Süvari Tesisleri’nden ayrılırken bu yeni başlangıcın Göztepe’ye iyi geleceğini düşündüm. Alpaslan’ın uzun süren sakatlığı ve Guihlerme’nin sürprizi İlhan Palut’un şanssızlığıydı. Alpaslan’ın artık iyileşmesi, Zulj’un katılımı ise Ünal Karaman’ın şansı.

Umuyor ve diliyorum ki baştan beri ilkesel olarak Süper Lig için “sıfır kilometre” genç hocalarla çalışan ve araya sadece kısa süre Kemal Özdeş’i alan Göztepe’de olgunluk dönemindeki Ünal Karaman’la bir başarı sayfası açılır. Ondan beklediğim, rakibin çekindiği bir Göztepe takımı oluşturması. Göztepe, tempolu oynadığı ve hızlı, dikine oynadığı zaman rakipleri sürklase edebiliyor. Geniş kadro içinde moral motivasyon, teknik, fizik kondisyon açısından hazır olan ve “savaşacak” oyuncuları tercih etmesi, rekabeti özendirmesi. Oyun içindeki tıkanmalarda farklı varyasyonları devreye sokarak takımı çaresiz bırakmaması. Şut yüzdesini iki üç katına çıkarması. İlk ve ikinci yarının başı ve sonunda takımı konsantrasyona alıştırması. Minimum aleyhte penaltı ve kırmızı kart iklimini oluşturması.

Önceki ve Sonraki Yazılar