Muzaffer Ayhan Kara
Erdal İnönü Hangi Tahmininde Yanılmıştı?
Emekli Profesör Yaşar Gürbüz, 1970’lerde Şişli Siyasal Bilimler’deki önemli hocalarımızdan biriydi. “Siyaset sosyolojisi” alıyorduk kendisinden. ODTÜ ve Fransa, Cezayir gibi uluslararası deneyimleri de olan dönemin alanındaki önde gelen hocasıydı. Yıllar sonra Kadıköy’ün malum ünlü kulübünde karşılaşmaya başlamıştık. Şimdi ise şehirlerimiz farklılaşsa da sosyal medya üzerinden diyalogumuz sürüyor.
Yaşar Hoca, sosyal medyada epeyce bir süredir anılarını kaleme alıyor. Not ettikleri içinde Şişli Siyasal’dan renkli sayfalar da var. Keşke bunları bir kitap haline getirse…
“ZAMANLA ORTAYA GELİR”
Hocam bugün de “Yılmaz Özdil’in Hatırlattığı Bir Anı” başlığı altında içinde Erdal İnönü’nün de olduğu ODTÜ’deki bir rektörlük seçimi anısını anlatıyor:
“Yılmaz Özdil’in ‘Rektör’ başlıklı yazısında ODTÜ’de eski bir rektör seçimini hikaye ederken rektörlüğe, o tarihte, üç aday olduğunu söyledikten sonra Mütevelli Heyeti’nin bu üç adaya da itirazı üzerine Erdal İnönü’nün şu sözlerini naklediyor:
‘Aday İsmet Ordemir’e yönetim tecrübesi yok diyorsunuz. Tecrübe iş yaparak edinilir. Diğer aday Yaşar Gürbüz’ün solda olduğunu iddia ediyorlar. Bu da geçicidir. Zamanla ortaya gelir. Ama Mütevelli Heyeti benim soyadıma yani İsmet İnönü’nün oğlu olmama itiraz etmiş. Bunu değiştirmek kimsenin elinde değildir. Bu doğa yasalarına aykırıdır. Gördüğünüz gibi benimki en düzeltilmeyecek durumdur. O nedenle beni adaylıktan çıkarın öbür adaylar kalsın.’
ERDAL BEY’İN YANILDIĞI NOKTA
İsmet Ordemir, kendisi aday olmuş bir Mühendislik Fakültesi profesörüydü. Erdal İnönü Fen ve Edebiyat Fakültesi’nin adayıydı. O tarihlerde Doçent olan benim aday olmak diye bir isteğim yoktu. Adaylığımı isteyen ODTÜ öğrencilerinin hemen tümüne yakınıydı. Erdal İnönü’nün aday olmasıyla ben aday olmadığımı ve Erdal İnönü’yü desteklediğimi açıklamıştım.
Erdal İnönü’nün Rektörlüğe gelmesi üzerine de onun, İdari İlimler Fakültesi Dekanı olarak en yakın çalışma arkadaşı olmuş ODTÜ’nün o ağır çalkantılı döneminde hep yanında bulunmuştum.
Sadece sevgili Erdal benimle ilgili olarak ‘Yaşar Gürbüz’ün solda olduğunu iddia ediyorlar. Bu da geçicidir. Zamanla ortaya gelir’ tahmininde yanılmıştı. Mekanı cennet olsun, nurlar içinde uyusun.”
BİZİM ŞANSIMIZ
Prof. Gürbüz, hala da feyz aldığım değerli bir hocam. Prof. Erdal İnönü ise mesele, “memleket meselesi” olunca dünya çapındaki fizik kariyerini noktalayıp SHP’nin başına geçen ve koltuğuna da yapışmama erdemini gösteren bir şövalyeydi. Onunla birlikte de siyaset arenasında kesişmişti yollarımız. İki çelebi insan, iki klas duruş. Şimdilerde çok aradığımız, çok az bulduğumuz-bulamadığımız insanlar. Bizim şanslı tarafımız ise onlarla yollarımızın şu veya bu şekilde kesişmiş olması.