Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

Çok Arzu Edilen Kötü Bir Fotoğraf

Georgia’daki senatörleri de alan Demokratlar artık rahatladı. Beyaz Saray’daki Trump kuşatmasına karşın Biden’ın oylanması 20 Ocak’taki devir teslim öncesi taşları sancılı da olsa yerine oturttu. ABD, artık 20 Ocak’tan itibaren Biden-Harris yönetimine hazırlanıyor. Şimdi Biden atamalarına, kadrolarını oluşturmaya hız verecek.

GİDERAYAK YAPTI YAPACAĞINI!

Farkındaysanız Washington DC’deki kuşatmaya, ölümlerle sonuçlanan baskına vb. pek girmek istemiyorum. Trump’ın onlarca eyaletten gelen yandaşlarıyla bu çıkışı yapacağı sır değildi. Buna karşın Federal Polis yeterli önlem almadı! Bunun bir nedeni olmalıydı ve bu neden Biden’ın Trump’ı açığa düşürme planı olarak da değerlendirilebilir pekala. Trump açısından bakıldığında ise, taraftarlarına yaptığı son çağrının son cümlesi önemli; yapılması gerekenin yapıldığını, artık eve dönülmesi gerektiğini ifade etti mealen. Bu da Trump’ın gelecek seçimler için tarihe bir “fotoğraf” asmak istediği anlamına geliyor. Daha önce de ipucu verdiği gibi, Trump’ın niyeti dört yıl sonraki bir dahaki başkanlık seçimlerinde yeniden aday olmak.

TRUMP DA TEK DÖNEMLİK BAŞKANLAR KERVANINA KATILDI

Trump, son 60 yılda ilk dönemle sınırlı kalan az sayıda başkandan birisi oldu. Aslında sistemin dönem bitmeden onu tasfiye edeceği yaygın bir kanıydı fakat bu gerçekleşmedi. Belki de sistemin patronajındaki egemenliği bırakmak istemeyen, ABD’nin dünya çapındaki etkinliğinden vazgeçmek niyetinde olmayan karteller Trump’ı seçimler yoluyla ilk dönemi tamamlamasına müsaade ederek tasfiye etmek istediler. Daha önce Nixon, Carter, Bush (baba) ilk dönem sonunda göreve veda eden başkanlar. Kennedy ise ilk dönemindeyken sistemin egemenlerince suikast süsüyle tasfiye edilmişti. Reagan, Clinton, Obama hep iki dönem görevde kaldı. Şimdi sistemin egemenlerinin niyeti Biden’ın ardından Harris’li bir ikinci Demokrat dönemi ve bu ekiple restorasyona gitmek. ABD’yi içe kapatmakla eleştirdikleri Trump’tan farklı olarak gezegenin daha güçlü kontrolü ve Çin ile büyük rekabette ön almak için strateji geliştirmek. “Kabadayı” emperyal pozisyonda olmak!

BİDEN-TRUMP FARKI ÜSLUP FARKI OLACAK

Bu bahsi biraz geriye sararak devam ettireyim… Türkiye’de televizyonlarda ve genel olarak medyada Trump’lı bir ABD’nin m, Biden’lı bir ABD’nin mi hayrımıza olacağı tartışıldı gerzekçe! Hiçbir zaman Amerikan seçimleri Türk medyasında bu kadar yoğun ve etkin şekilde tartışılmamıştı. Oysa, Trump’lı ABD ile Biden’lı ABD Türkiye açısından hiç de farklı olmayacaktı. Biden döneminde ABD Suriye’deki garnizon devletten mi vazgeçecek? Ermeni diyasporasının saçma sapan yönelimlerine sırt mı çevrilecek? F-35 projesine geri mi alınacağız? Türkiye’ye Patriot füze savunma füzeleri mi ikram edilecek? Bu soruları çoğaltabiliriz ve hepsinin yanıtı kocaman bir “hayır” olacaktır. Trump-Biden farkı şöyle gösterebilir kendisini: Biden döneminde ilişkilerin daha kurumsal, daha ayakları yere basan bir şekilde yürüyecek, arabesklikten uzaklaşacak.  

AKILDA KALAN

Bitirirken yine de şunu vurgulamadan edemeyeceğim: Beyaz Saray’da, Washington DC’de TSİ 6-7 Ocak gecesi yaşananlar dünyayı ürkütmüştür ve iyi kötü kuralların işlediği iyi kötü demokrasileri tedirgin etmiştir. Nasıl ürkütmesin, nasıl tedirgin etmesin? Televizyonlarda naklen yayınlanan bir kargaşa, kurşun geçirmez bir çerçevede konuşan Trump ve çekilen silahlar, ölen insanlar… Dünya için iyi olmayan ama Trump’ın çok istediği, Biden’ın da göz yumduğu bir “fotoğraf”…

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar