Dr. Girayalp Karakuş

Dr. Girayalp Karakuş

Ukrayna Ordusundaki Paralı Askerler Hangi Ülkeden

Ukrayna askeri güç bakımından oldukça geri olduğu Rusya karşısında ayakta durabilmek için günlüğü 2 bin dolardan paralı asker almaktadır. Bu yazıda paralı askerlerin hangi ülkeden olduğu tek tek incelendi.

BATI KIŞKIRTIYOR

            Savaşı kışkırtmaya devam eden Batılı ülkeler Ukrayna’ya silah, milis ve para yağdırmayı sürdürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Batı’nın Ukrayna’daki çatışma bölgelerine özel askeri milisler göndermeyi artırdığını açıkladı.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, ABD askeri istihbaratı tarafından paralı askerlerin Ukrayna’ya gönderilmesi için büyük bir kampanya başlatıldığını söyledi. Konaşenkov, bunun için ilk etapta işe alınanların "Academi", "Cubic" ve "DynCorp" adlı ABD askeri özel şirketlerinin çalışanları olduğunu belirtti.

ASKERİ İŞ İLANLARI

            Dünyanın farklı yerlerinde askeri müteahhitler grubu oluştu. Bunlar çeşitli yollardan insanları Ukrayna’da para karşılığında savaşmaya götürüyor. Slovakya, Letonya, Polonya hatta Türkiye’den bile savaşa katılanlar var. Ukrayna hükümeti savaşmak isteyenlerden sadece askerlik yapabileceğine dair belge istemektedir. Daha sonra ise aynı iş sözleşmesi gibi bir şey imzalanıyor ve günlük 1-2 bin dolar karşılığında Rusya’ya karşı lejyonerler savaşıyor.

PARALI ASKER KAMPANYASI

            ABD Ukrayna’da daha fazla paralı asker toplayabilmek için kampanya başlattı. İngiltere, Danimarka, Letonya, Polonya ve Hırvatistan vatandaşlarına Ukrayna’daki çatışmalara katılması için izin verdi. Fransa etnik lejyonundaki Ukraynalıları savaşa gönderdi.

            Hug Tomlinson ve ane Flanagan gibi analistçiler özel firmaların Ukrayna içindeki operasyonlar için eski askerleri işe aldığını iddia etmektedir.

YÜZLERCE YABANCI ASKER SAVAŞIYOR

            Pek çok insan ülkeleri izin versin ya da izin vermesin savaşmak için Ukrayna’ya gitti. İçlerinde Amerikalı, Kanadalı, Belaruslu, Fransız, Gürcü ve Hırvat savaşçı var. Ancak Rusya bu paralı askerler için Uluslararası İnsan Hukukunun uygulanmayacağını duyurdu. Ruslara göre; bunlar savaşa asker statüsünde değil.

MUHALİF ÇEÇENLER SAVAŞIYOR

            Savaşın başlarında Çeçen lider Kadirov Ukrayna savaşında Rusya’nın yanında yer alacaklarını bildirdi ve askeri kuvvet gönderdi. Ancak Kadirov gibi düşünmeyen diğer muhalif Çeçenler paralı asker olarak Ukrayna’da savaşmaktadır. Aynı zamanda Batı yanlısı Gürcüler de 2008 Güney Osetya Savaşı’nın intikamını alabilmek için Ukrayna saflarında savaşmaktadır.

ATEŞE BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

            Zelenski sahadaki askeri başarısızlıkları çözebilmek için 16.000 bin paralı asker davet etti. Onlar için sınırda vizeleri kaldırdı.

            Hırvatistan ise Ukrayna’ya 200 paralı asker gönderdi. Bunlar Nazi taburlarına katıldılar. Bu olay üzerine Hırvat Büyükelçiliğindeki askeri ateşe Rus Savunma Bakanlığına çağrıldı. Rusya paralı askerlerin esir alınması durumunda esir muamelesi görmeyeceklerini açıkladı.  

HIRVATİSTAN RED ETTİ

            N1 haber kaynağına göre; Hırvatistan Ukrayna’ya paralı asker yollandığını kabul etmedi.  Bir zamanlar Ukrayna’nın aşırı sağcı Azak taburunda altı yıl geçiren Dianmo Zabreb’in Ultras grubu Bad Blue Boys’un eski lideri olan Seler, Rus iddialarını “gülünç” bulduğunu ifade etti. Ayrıca Rusya’yı aciz olmakla itham etti.

ABD KABUL ETMİYOR

            Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, yüzlerce iyi eğitimli komandolarının Ukrayna’da savaştığını kabul etmemektedir. Haberler, Alman gazeteleri Bild am Sonntag ve Der Spiegel’in açıklamasından sonra geldi. Ulusal Güvenlik Konseyi blogcuları ve bazı sosyal medya fenomenlerini suçladı. 

HOLLY ELLYATT NE DEDİ

            CNBC yazarı Holly Ellyatt, Ukrayna’nın direnişine rağmen ülkenin kuzeyinde, doğusunda ve güneyinde Rusya’dan gelen çok sayıda saldırılarla Ukrayna’nın düşmesinin an meselesi olduğunu iddia etmektedir. Rusya’nın askerini geri çekmesi ve Ukrayna’nın egemen bir ulus olarak kalması durumunda bile Avrupalıların bu ülkede etkin olması olası görünmemektedir.

Ellyatt’ın ifadesine göre; yüzlerce lejyoner Ukrayna saflarında savaşıyor olsa bile lojistik ve askeri güç bakımından Rusya karşısında Ukrayna’nın şansı çok fazla olmadığı söylenebilir.

SÜRGÜN HÜKÜMET KURULABİLİR

            Ukrayna’nın düşmesiyle Putin’in kendisine yakın bir rejim kuracağı olasıdır. Bunun ne zaman ve nasıl olacağı belirsiz. İkinci olarak Batılıların Lviv’de sürgün bir hükümet kurabilir. Yani Ukrayna’nın batısında bir bölgede. Rusya bunu engellemek için ülkenin genelini kontrol altında tutmak istiyor. Henry Jackson Society’de araştırma görevlisi olan Taras Kuzio Atlantik Konseyi için yazdığı bir makalede “Ukrayna’nın tamamen fethi sonucunda sivil nüfusun bölünmesi ve tasfiyesi beklemektedir” ifadesini kullandı. Ellyatt’a göre Rusya her an savaşı sonlandırabilir çünkü karşısında alelacele eğitilmiş sivil birlikler vardır.

GENERAL: UKRAYNA DİRENEMEYEBİLİR

            ABD Genelkurmay Başkanı Mark. A. Milley Ukraynalılarına şu ana kadar direnişlerinin etkileyici olduğunu ancak uzun vadede Rusya’ya karşı direnemeyeceklerini ifade etti. ABD’li güvenlik uzmanları da Rusların bazı taktik hatalar yapsa da gerek Ukrayna kuvvetlerini gerekse lejyonerleri pasivize edebilecek gücünün olduğunu ifade etmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar