Dr. Girayalp Karakuş

Dr. Girayalp Karakuş

“The Wargame Before The War: Russia Attacks Ukraine” ve “Russian New Generation Warfare” Raporu: Rus Yeni Nesil Savaşı

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinden iki hafta önce Deniz Piyadeleri savaş simülasyonu yürüttü.  Bu simülasyonda anlatılanlar şimdi sahada oynanmaktadır. “The Wargame Before The War: Russia Attacks Ukraine” ve  “Russian New Generation Warfare” raporuna göre Ukrayna’daki yeni nesil savaş oyunu incelendi.

RUSYA’NIN GÜCÜ

            BG Peter L. Jones ve diğer yazarların hazırladığı “Russian New Genration Warfare” raporuna göre; Rusya’nın orta-uzun menzilli füzeleri ve nükleer silahları ile ABD’yi askeri güç bakımından geride bırakmıştır. Rusya’nın askeri açıdan ABD’ye göre operasyonel gücü daha stabildir. ABD’nin Rusya ile başa çıkabilmesi için askeri manevra kabiliyetini gözden geçirmesi gerekir. Rusya’nın şuanda yaptığı şey; askeri gücünü konsolide etmek ve milliyetçi duyguları arttırarak gücünü pekiştirmeye çalışmaktadır. Son dönemde Rus milliyetçiliğinin artış gösterdiği bilinmektedir. Rus toplumun büyük bir bölümü Batı Avrupa’nın Rusya’yı dışladığı düşüncesindedir. Rusya Genişletilmiş Alanda Çok Alanlı Savaş Stratejisi (RNGW) ile diplomatik, enformasyonel, askeri ve ekonomik güç elde etmeye çalışmaktadır. Rusya asimetrik savaş yürütmektedir. Ancak Ruslar RNGW kavramını kullanmamaktadır. Bu kavram daha çok Batılıların yakıştırmasıdır.”

RUS İLERLEYİŞİ

James Lacey, Tim Barrick ve Nathan Barrick’in Rus saldırıları ile Ukrayna savunma gücü ile ilgili “The Wargame Before The War: Russia Attacks Ukraine” adlı rapora göre;  “Simülasyonda gösterildiği üzere Ruslar Belarus’tan sahaya girerek Ukrayna kuvvetlerini Dinyeper’in batısına sürükledi. Amaç Kiev’i arkadan kuşatmaktı. İkinci olarak güneyde ilerleme ekseni Herson’da durduruldu. birsüre sonra Ruslar kuzeydoğuya Mariupol'a döndü. Bir başka etki de Rusların havadan Ukrayna’yı bombalamasıdır. Zira savaş, havadan bombalamayla başladı. Rus savaş uçakları Ukrayna hava kuvvetlerini ve savunma sistemini felç etti. Rusya şuanda havada üstünlüğü sağlamış durumdadır. Rusya ihtiyaç duyulandan daha az mühimmat kullandı. Rus saldırıları Ukrayna savunmasını pasivize etti.”

UKRAYNA HAVA SAVUNMASI

            James Lacey savaşla ilgili son izlenimleri şu şekilde açıklıyor: “Ukrayna hava kuvvetlerinin büyük bölümü karada imha edildi. Kalibr ve Kh-101 seyir füzesi ile bu sorun çözüldü. Rus orta ve uzun menzilli füzeleri geriye kalan silahları kısa sürede imha etti. Bazı analistler ise Ukrayna hava savunma sistemlerinin bazılarının imha edilmediği görüşünde. Ancak genel kanı hava üstünlüğünün Rusların elinde olduğudur. Ukrayna'nın filo düzeyinde faaliyet gösterme yeteneği nötralize edildi.”

KARA SAVAŞI İÇİN ERKEN

            “Russian New Genration Warfare” adlı rapora göre; “Ruslar bilerek kapsamlı kara savaşını erteledi. Ruslara göre ilk yapılması gereken şey Ukrayna hava savunma sisteminin ortadan kaldırılmasıdır.  Rusya'nın planı, daha da uzun bir şekillendirme süreci yürütmekti. Ruslar hava hâkimiyetini elde ederek kara savaşında ilerlemek istedi. Böylelikle Kiev yönetimi teslim olacaktı.” ifadesi kullanıldı

UKRAYNA’NIN DİRENCİ KIRILIYOR

                James Lacey, Tim Barrick ve Nathan Barrick’in  Ukrayna’nın direnci ile şunları ifade etmiştir: “Ukraynalılar şuan da Dinyeper nehrine çekilmiş durumdadır. Ukrayna hava savunma sisteminden yoksun görülmektedir. Ukrayna’nın hayalindeki ülkesini ikinci bir Stalingrad yapmaktı. Ancak en az 6 Ukrayna taburu imha edildi. Ukrayna ordusunun ciddi kayıplar verdiği raporlarda mevcut görünmektedir. Kiev ve Dinyeper savunmasının nasıl yapılacağı konusunda tartışmalar var. Rus 20. Kombine Silah Ordusu, Harkov'un eteklerine yaklaştı. Ukrayna 92. Mekanize Tugayı yok edildi. Kuzeyde, Ukraynalı bir tugay Ruslara karşı yıkıcı bir saldırı düzenledi. Bu tartışmalı bir hareketti sınırlı taktik sonuçlar elde etti. Bu Ukrayna kuvvetleri kısa süre sonra Rus 41. Kombine Silah Ordusu, her iki tarafta da güneye Ukrayna'ya saldırdı. Saldırı bittiğinde Ukrayna ordusu ciddi baskı gördü. Kuzeydeki Ukrayna birlikler dağılabilir. Rusya hızlı biçimde Kiev’e saldırıp başkenti ele geçirebilir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar