Dr. Girayalp Karakuş

Dr. Girayalp Karakuş

“Russian New Generation” ve “Dun&Bradsteet” Raporu: Savaş Öncesi Savaş Oyunu: RUSYA, UKRAYNA'YA SALDIRIYOR

24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesiyle Rusya’ya tarihte görülmemiş yaptırımlar yapıldı. Rusya ilerleyişine devam ederken ABD ne yapmalıdır? AB ülkeleri Rus gazı olmadan ekonomisini yürütebilir mi? soruları “Russian New Generation” ve “Dun&Bradsteet” raporuna göre incelendi.

            ABD ORDUSU CAYDIRICI MI

            MAJ Wilson C. Blythe Jr’nin editörlüğünü yaptığı “Russian New Generation” adlı rapora göre; ABD ordusunun Rusya’yı caydırabilmesi için güvenilir savaşma kabiliyeti olması gerekir. Caydırıcılık başarısız olursa Rusya ilerleyişine devam eder. Mevcut ABD ordusu doktrini Yeni Nesil Rus Savaş Doktrini karşısında yetersizdir. ABD ordusu Air Land Battle (Hava-Kara Savaşı) konusunda yeni bir çalışma başlattı. Bu çalışmayla ABD ordusu güçlerini nasıl kullanacağını görmek istedi. ABD ordusu Rusya’yı durdurabilmek için hava ve kara kuvvetlerini koordineli çalıştırmayı becermelidir. MAJ Wilson C. Blythe Jr, “ABD’nin savunma kavramını geliştirilmesiyle etki alanını genişletecektir” ifadesi kullanıldı.

GENİŞLETİLMİŞ ALAN SAVAŞI

“Russian New Generation” adlı rapora göre; “ABD Ordusu, yalnızca Genişletilmiş Alanda Çok Alanlı Savaş kavramını geliştirmekle kalmamalıdır. Aynı zamanda RNGW'nin (Genişletilmiş Alanda Çok Alanlı Savaş) oluşturduğu tehditlere karşı koymak için gerekli oluşumları eğitip donatmalıdır. Bu durum Soğuk Savaş dönemindeki Almanya ile yeterli değildir. Geniş kapsamlı bir sahayı kapsamaktadır. Revizyonist Rusya’ya cevap verilebilecek alanlar inşa edilmelidir. Amerikalı akademisyenlere göre; Rusya durdurulmazsa başka ülkelerde Rusya’yı takip edecektir. Bugünün ve yarının savaş sahası iyi tespit edilmelidir.”

            GAZ BAĞIMLILIĞI AZALTILMALI

Dun&Bradsteet’in verilerine göre;Rusya-Ukrayna Savaşı Avrupa’nın ekonomisine zarar verme sürecindedir. Kriz bu şekilde devam ederse Rusya ve NATO karşı karşıya gelebilir. Doğalgaz ve petrolün maliyetleri artabilir. Avrupa’nın Rusya’ya gaz bağımlılığı yüzde 41 civarındadır.” ifadesi kullanıldı. BBC’nin verilerine göre; “Avrupa’nın gaz bağımlılığı günde yaklaşık 118 milyon dolara mal oluyor.” ABD Rusya’ya gaz konusunda bağımlı değil çünkü kaya gazı üretmektedir. Avrupa’nın kaya gazına ulaşması ise oldukça maliyetli olacaktır.

TARIM VE MADENDE BAĞIMLILIK

İlgili şirketin yaptığı saha araştırmasına göre; “Rusya ve Ukrayna sadece %1,9 ve Dünya mal ihracat değerinin sırasıyla %0,3'ü ile dünyanın en büyük ihracatçılarıdır. Örneğin, Rusya ve Ukrayna birlikte küresel ayçiçek yağı ihracatının %59'unu oluşturuyor. Küresel demir veya alaşımsız çeliğin %36'sı ihracatı ve küresel buğdayın %26'sı bu iki ülkeye aittir.” BM Comtrade'den alınan verilere göre; “Dünyadaki bazı ülkeler Rusya ve Ukrayna'ya yüksek bağımlılık göstermektedir.” ifadesi kullanıldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar