Dr. Girayalp Karakuş

Dr. Girayalp Karakuş

Daimond Tema Haklı!

Bilindiği üzere birkaç gün önce sosyal medya fenomenleri olan Diamond Tema ve Asrın Tok adlı iki genç şeriat üzerine tartıştı. Tartışmanın galibi Diamond Tema oldu. Tartışmada Asrın Tok şeriatın siyaset felsefesi üzerine konuşmaktan yana tavır sergilerken Dimaond Tema haklı olarak şeriatın ne olduğunu bilmeden siyaset felsefesinin yapılamayacağını ifade etmiştir. Nitekim Tema’nın argümanlarına şeriatı savunan Asrın Tok hiçbir şekilde mantıklı bir açıklamada bulunamamıştır. Tartışmanın sonrasında ise büyük bir mağlubiyet yaşayan şeriatçılar önce şeriatı savunamadığı için Asrın Tok’a hücum etmiş daha sonra Tema’ya İslamiyet’e ve peygambere hakaret ettiğini iddia ederek linç kampanyası başlatmıştır. Oysa Tema sadece Müslümanlarca kabul gören sahih hadis kitaplarından örnekler vermiştir. Okumayan, sorgulamayan ve cahil bir kitle ise bu olaydan bile mağduriyet edebiyatı yaparak kendilerini haklı göstermeye çalışmıştır. Tema, sosyal medya üzerinden ölümle ve tutuklanmakla tehdit edilirken üstüne Tema hakkında soruşturma başlatıldığı haberi alındı. Ne yazık ki bizim gibi Ortadoğulu toplumlarda bu tip meselelerin tartışılması dahi kaldırılamıyor. Kendi kutsal kitabını okumayan ve hazırcılık yaparak şeyhinden, hocasından dini öğrenen kitle azgın biçimde tepki göstermektedir. Gerekçeleri haksız. İfade özgürlüğü diye bir şey vardır.

İslam bir bütündür. İşine gelen kuralları alayım işine gelmeyenleri kabul etmiyorum diye bir şey olamaz. Bu yapıldığı takdirde İslam şeriatına göre dinden çıkmış sayılırsınız. Tarikatçı veya cemaatçi hocalar ise Tema’nın öne sürdüğü tezler üzerine mantıklı cevaplar verememektedirler. Çünkü kendileri de Tema’nın öne sürdüğü argümanların hadis kitaplarında olduğunu bilmektedir. Ayrıca Tema kendisinin de söylemi ile sadece bildiklerinin onda birini anlatmıştır. İslam tarihinde tartışılacak o kadar olaylar var ki din ticareti yapanlar müritlerini kaybetmemek uğruna bunları anlatmamaktadır. Bazı reformist İslamcılar ise yabancı doktora tezlerini ileri sürerek Hz. Muhammed’in Hz. Ayşe ile  6 yaşında nikahlanmadığını iddia etmektedir. Burada şu sorun çıkıyor: “Yabancı birinin doktora tezini mi kaynak olarak kabul edeceğiz yoksa sahih hadis toplayarak bunları kitap haline getiren alimlerin sözüne mi inanacağız?”

Kişisel kanaatim Diamond Tema’nın işi zor. Taraflı bir savcıya denk gelebilir, Cin Ali’den başka kitap okumayan cahillerin fiziksel saldırısına uğrayabilir, belki de bir daha Türkiye’ye gelemez. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mahkemeleri ne yapıyor? Anayasal suç işleyen şeriatçı Asrın Tok’a dokunmuyor ama laikliği ve cumhuriyeti savunan kişiye soruşturma açıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde yargının ne hâle geldiğinin ispatıdır bu olay. Muhalif siyasi partiler ise sus pus olmuş bir biçimde olayları izlemektedir. Diamond Tema ile aynı politik çizgide değilim ancak yapılanlar son derece haksızdır. İlgili şahıs ne peygambere ne de İslam’a dil uzatmış değildir.

Tema’ya tavsiyem ise geri adım atmamasıdır. Çünkü öyle bir yola girmiştir ki geri adım atarsa onu rezil rüsva edeceklerdir ve işte idealist gördüğünüz gençler böyle korkak insanlardır diyeceklerdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar