"Temaslılara ve test sonucu çıkmayanlara bile verdiler!" Bakanlığın rehberden çıkardığı o ilaca tepkiler sürüyor...

"Temaslılara ve test sonucu çıkmayanlara bile verdiler!" Bakanlığın rehberden çıkardığı o ilaca tepkiler sürüyor...

Prof. Dr. Ersin Yarış, Covid-19 tedavi rehberinden çıkarılan hidroksiklorokin etken maddeli ilaca ilişkin, “Bu ilaç temaslılara bile verildi. Bu ilacın 1 milyon civarında kişide kullanıldığını düşünüyorum” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın övünerek “Erken kullanmaya başladık ve 1 milyon kutu alıp depoladık” dediği hidroksiklorokin etken maddeli ilacı bir yıl sonra tedavi rehberinden çıkarmasına yönelik tepkiler sürüyor.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Bakanlık, kalp rahatsızlığı bulunan Covid-19 hastalarında hayati tehlike yaratan ve birçok yan etkisi olan Plaquenil isimli ilacı kullananlarda ne gibi hastalıklar görüldüğüne ve bu ilaç sebebiyle ölen kişilerin olup olmadığına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşmıyor.

VERİLER AÇIKLANMALI

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ersin Yarış, hidroksiklorokin etken maddeli Plaquenil isimli ilacın tedavi rehberinden çıkarılmasını, “doğru ama geç alınmış bir karar” olarak yorumladı. BirGün’e konuşan Prof. Dr. Yarış, “Bu ilaçtan kaç kutu alındığının açıklanması lazım. Ben bu ilacın 1 milyon civarında kişide kullanıldığını düşünüyorum. Kaç kişide nasıl etkiler ortaya çıktı? Dünya buna hayır derken Bakanlık buna neden evet dedi? Bunlar açıklanmalı” dedi.

TÜM VERİLER BAKANLIKTA

“Teorik olarak bu ilacın ölümlere neden olması mümkün” diyen Yarış, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hekimler Sağlık Bakanlığı’na yan etki bildirimleri yapar. Ne kadar bildirim geldi? Bu bildirimler değerlendirildi mi? Hiçbiri açıklanmıyor. Bu ilacın kullanımına ilişkin veriler Sağlık Bakanlığı’nın dışında kimsede yok. Bu ilaç bırakın hastanede yatanları, Covid-19 hastalarını, temaslılara bile verildi. Bunu tanı tedavi rehberine dayanarak yaptılar. Bakanlık şeffaflıktan çok haz etmediği için bu verileri paylaşmıyor.”

BİR YILDIR SÖYLÜYORUZ

Bu ilacın tedavi rehberine hiç girmemesi gerektiğini vurgulayan Yarış, “Türkiye’de ilk Covid-19 vakası Mart 2020’de çıktı ve bu ilaç o zaman tedavi rehberine girdi. Bundan hemen sonra ilk itirazlar gelmeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) zararları nedeniyle bu ilacın tedavi protokollerinden çıkarılmasını istedi. TTB olarak bu ilacın işe yaramadığını ve birçok ülkenin bunu kullanmaktan vazgeçtiğini dile getirdik. ABD de bu ilaca yönelik acil kullanım onayını kaldırdı. Bir yıldır bu ilacın bir işe yaramadığını söylüyoruz” diye konuştu.

HERKESE VERİLİYORDU

TTB 2’nci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bir yıldır TTB ve Dünya Sağlık Örgütü olarak birçok kez söylememize rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından hidroksiklorokin tedaviden yeni kaldırıldı. Çok kısa süre öncesine kadar Sağlık Bakanlığı’na ait tüm sağlık birimlerinde hidroksiklorokin, test yaptırmaya gelenlere dahi test sonucu çıkmadan veriliyordu.”

BAKAN KOCA ÖVÜNMÜŞTÜ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Nisan 2020’deki basın toplantısında hidroksiklorokini dünyada en yaygın kullanan ülkenin Türkiye olmasıyla övünmüş, şu ifadeleri kullanmıştı: “Türkiye tedavide farklı bir yaklaşıma sahip. Hiçbir ülke pozitif, şüpheli tüm vakalarda hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık.”
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.