ADANA ECZACI ODASI BAŞKANI YALBUZDAĞ: VATANDAŞIN İLACINDAN VE SAĞLIĞINDAN TASARRUF OLMAMALI
Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Mürsel Yalbuzdağ, ‘Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı’ ile SGK’nın 15 Ekim itibariyle arasında ağrı kesici ve kas gevşetici merhemlerin bulunduğu bazı ilaçlarıödemeyecek olmasına tepki göstererek "Vatandaşın ilacından ve sağlığından tasarruf olmamalı” dedi.
Adana Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ, ‘Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı’ ile SGK’nın 15 Ekim itibariyle arasında ağrı kesici ve kas gevşetici merhemlerin bulunduğu bazı ilaçlarıödemeyecek olmasına tepki göstererek "Vatandaşın ilacından ve sağlığından tasarruf olmamalı” dedi.
Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Mürsel Yalbuzdağ, yaptığı açıklamada, 15 Ekim 2021 tarihi itibariyle bazı ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenmemesinin vatandaşta olumsuz yan etki yapacağını belirtti.
Yalbuzdağ, dün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı”na göre 15 Ekim 2021 tarihi itibari ile ‘lokal oral kullanılan antienflamatuvar sprey formunda olan ilaçlar’, "Tiyokolşikozit" etkin maddesini mono veya kombine içeren ve eklem ve kas ağrısı tedavisinde topikal olarak kullanılan ilaçlar’, ‘Eklem ve kas ağrısı tedavisinde analjezik veya antienflamatuvar olarak sprey formundaki topikal kullanılan ilaçlar’ ile çocukların dişçıkarma, ağrı ve inflamasyon tedavisinde topikal olarak kullanılan ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu ‘SGK’ tarafından ödenmeyecek olmasını eleştirdi.
Yalbuzdağ, vatandaşların ciddi mağduriyetler yaşayabileceğini vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı:
“Tedavide ağrı kesici ve kas gevşetici olarak sürülerek uygulanan ilaçlar ödenmediğinde ağrı kesici etki sağlanamayacak, bebeklerin dişçıkarma sırasında dişçıkan yerini uyuşturarak zaten ödem oluşan bölgede ağrı ve ödemin ağlama ve zorlanma sonucu oluşan baskı ile artması söz konusu olacak, diş ve diş eti hastalıkları ile boğaz enfeksiyonlarında kullanılan sprey formundaki ilaçlar olmadan gargara yapamayan hastalar, yaşlılar, çocukların lokal tedavisi yeterli ölçüde sağlanamayacaktır.
HALKIN MAĞDURİYET YAŞAYACAĞI BU UYGULAMADAN ACİLEN VAZGEÇİLMELİDİR
Bu tür ilaçlar basit ilaçlar gibi görünse de, halkın alım gücü düşünüldüğünde, bu basit olarak görülen tedavilere dahi ulaşamayacak, daha da vahim olarak, ödemesi kurum tarafından yapılmayan tüm ilaçlarda olduğu gibi, fiyatlar artacak, ilaca ulaşım daha da güçleşecektir.
Ayrıca halkın alım gücünün yetersizliğinden dolayı bu ilaçlar yerine kurum tarafından ödenen; lokal etkili yerine oral (tablet, kapsül, süspansiyon vb) formlar reçete edilecek, yan etki riski artabilecektir. Halkın mağduriyet yaşayacağı bu uygulamadan acilen vazgeçilmelidir. Bu ilaçların geri ödemeden çıkartılması işlemi hastalar, çocuklar mağdur olmadan iptal edilmelidir. Vatandaşın sağlığından tasarruf olmaz, olmamalıdır.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.