'Türk markalarına dokunmayın' yazıları astılar, Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye destek paylaşımları, açılan tag trend listesine girdi!
Suudi Arabistan'da bir market Türk yapımı ürünlerin olduğu rafın üzerine "Türk mallarına dokunmayın" yazarak satışlarına engel koydu.
Dünya'dan Çiğdem Yücesoy Subaşı'nın haberine göre, Suudi Arabistan'da faaliyet gösteren bir markette çekilen fotoğrafla boykot uygulaması da görüntülenmiş oldu. Türk markası Korkmaz Çelik'in ürünlerini raflardan kaldırarak bir alana toplayan market, müşterilerin satın almasını engelledi.
Market bu alanı alışverişe kapatarak "Türk markalarına dokunmayın" yazılı kağıtlar yapıştırdı. Müşterilerini Türk mallarını almamak üzere uyaran marketin fotoğrafları tepki yarattı.
Suudi Arabistan hükümeti yaptığı resmi açıklamada Türk mallarına ambargo uygulanmadığını söyledi. Financial Times ise gündeme getirdiği haberde Mango’nun tedarikçilerine konuyla ilgili bilgi verdiğini öne sürdü. Suudi Arabistan'dan bazı yetkililer geçtiğimiz günlerde ambargo çağrısında bulunmuştu.
Gayriresmi olarak Türk mallarının satın alınmaması için son günlerde kendi ülkesinde boykot kampanyası yürüten Suudi Arabistan’a PETKİM’in başvurusu üzerine Türk Ticaret Bakanlığı, polietilen ile ilgili olarak Arabistan aleyhine damping soruşturması başlatmıştı.
Suudi Arabistan tarafından geçtiğimiz günlerde “Her şeye ambargo uygulayın” açıklamasının ardından konu yurt dışı basında da yer aldı. Financial Times tarafından gündeme alınan ambargo konusu “Türk malları üzerindeki gayri resmi Suudi ambargosu küresel moda devlerini vuruyor” başlıklı haberde yer aldı. Söz konusu haberde İspanyol Mango'nun “Türkiye'deki tedarikçilerine ambargo konusunda bilgi verdikleri belirtildi.”
Haberde Türkiye'den giden mallara ambargo uygulandığı için Türkiye'de üretim yapan Mango'nun alternatif yollar aradığı da haberde yer aldı. Suudi Arabistan hükümeti tarafından yapılan açıklamada ise Türk ürünlerine bir kısıtlama uygulanmadığı belirtildi. Hükümetten yapılan açıklamada iki ülke arasındaki ticarette ‘pandemi etkisi dışında dikkate değer bir gerileme olmadığı' vurgulandı.
Sözcü’de yer alan habere göre, hükümetin basın odasından yapılan açıklamada Riyad yönetiminin serbest ticarete ve uluslararası anlaşmalara bağlı olduğu vurgulandı.
Türkiye'de üretim yapan İsveçli H&M Suudi ambargosunun etkilerini görmek açısından daha çok erken olduğunu vurguladı. Marks&Spencer ve Zara'nın sahibi Inditex ise konu hakkında yorum yapmayı reddetti.
Dünyanın en büyük gemi taşımacılığı şirketi Maersk ise geçen ay müşterilerine gönderdiği mesajla Suudi Arabistan ile Türkiye ticareti arasında büyüyen sorunlara işaret etmişti.
İki ülke arasındaki sorunlar havacılık sektörünü de etkiliyor. Dubai ile İstanbul arasındaki uçuşlar pandemi döneminden bu yana yapılmıyor.
PETKİM’in başvurusu üzerine harekete geçen Ticaret Bakanlığı, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi mevzuatı uyarınca Suudi Arabistan Krallığı menşeli “alçak yoğunluk polietilen” ile ilgili soruşturma açılmasına karar verdi. Arabistan’dan yapılan polietilen ithalatının 2017 yılından itibaren giderek yükseldiğini saptayan Bakanlık, bu nedenle yerli üretimin fiyatlarının sürekli düştüğünü bildirdi.
Soruşturmaya başlanırken, bakanlığın ilgili kurulu “Başvuru aşamasında sunulan deliller ve ithalata ilişkin resmi istatistikler esas alınarak yapılan tespitler ışığında, dampingli olduğu iddia edilen ithalatın yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde maddi zarara/zarar tehdidine yol açtığı değerlendirilmiştir” dedi.
İthalat Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü soruşturmada yerli üreticiler ve meslek kuruluşlarının 22 Kasım 2020 tarihine kadar konuyla ilgili görüşlerini iletebilecekleri bildirildi.
Ticaret Bakanlığı 2019’da tamamladığı soruşturmalar arasında Aribastan ile ilgili hiçbir karar bulunmuyor. Türkiye, 2019’da Almanya, Çin, Hindistan, Tayvan, Tayland, Endonezya, Güney Kore, Malezya, Pakistan ve Vietnam hakkında haksız rekabet ile ilgili kararlar aldı.
Ticaret Bakanlığı 2020 yılında da 43 ayrı soruşturma başlatırken bunların yine aynı ülkelerle ilgili olduğu görüldü. Sadece 14 Nisan’da Hırvatistan, 24 Haziran 2020’de ise ABD hakkında soruşturma açılmıştı
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.