SGK çalışanları, 27 liralık mesai ücretine itiraz etti

SGK çalışanları, 27 liralık mesai ücretine itiraz etti

Aylık 50 saati geçmemek üzere, saat başı 27 lira olarak belirlenen fazla mesai ücretinin yeterli olmadığını belirten Büro Emekçileri Sendikası (BES) İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım, bu para yemek ve yol masrafına gideceği için mesai ücretinin aylık 3 bin liraya çıkarılması gerektiğini söyledi.

Yaşa takılmadan emekli olma imkanından faydalanmak isteyenlerin doğum ve askerlik borçlanması için yaptığı başvurular öncesinde de yoğun iş temposunda çalışan SGK emekçilerinin, EYT ile ilgili yasanın çıkmasının ardından iş yüklerinin 3 katına çıkması bekleniyor.

Bu kapsamda 9 Ocak’ta SGK Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatı personeline fazla çalışma ücreti ödenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre; SGK personeline, 1 Haziran’a kadar, aylık 50 saati geçmemek üzere saat başı 27 lira fazla mesai ücreti ödenecek. Ancak SGK emekçileri, bir süredir doğum ve askerlik borçlanmaları ile Cumhurbaşkanı'nın emeklilik müjdesi vermesinin ardından, yasanın çıktığını zanneden vatandaşların yüz binleri bulan başvuruları nedeniyle 31 Aralık gecesi ve cumartesi-pazar günleri de dahil olmak üzere fazla mesai yapmaya başladılar.

Özellikle büyük şehirlerde geçim sıkıntısı çeken SGK emekçilerinin, EYT işlemleri nedeniyle iş yüklerinin de 3 katına çıkacağını belirten BES 2 No’lu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım, sendikaların artık çay ve simit hesabı yapmayı bıraktığını, mevcut sorunlar ve fazla mesai için belirlenen saat başı 27 liralık mesai ücretinin yeterli olmadığını söyledi.

Yıldırım, süreçle ilgili olarak ANKA Haber Ajansı’na şunları anlattı:

Bazı servislerde zaten mesailer başladı

9 Ocak’ta yayınlanan Resmi Gazete'deki ücrete göre 5,40 liradan günlük 5 saati geçmemek üzere mesai hesaplaması yapıldı. Yani bir saatlik mesai ücretinin karşılığı 27 lira. EYT ile ilgili yapılan ilk açıklamayla birlikte bize bağlı olan Beyoğlu, Unkapanı, Şişli SGK’den uzun kuyruklar oluştu. Bunların resimleri sendikaya geldi. Şu an özellikle işe başlamalar, hesaplamaların yapıldığı servislerde mesailer başlamış durumda.

EYT yasalaşınca iş yükü 3 kata çıkacak

SGK'da zaten normal rutin de çok yoğundur. EYT açıklamasından sonraki günlerde doğum ve askerlik borçlanması talebi aldılar. Bunun da gerekçesi şuydu; yılbaşından sonra yeniden değerlendirme oranı üzerinden fiyat artış olacaktı. İnsanlar, daha uygun fiyattan borçlanmak için başvuru yapmak istediler. Yani aralık itibariyle SGK çalışanları açısından iki kata çıkan bir iş yoğunluğu oldu. Şimdi EYT'nin çalışması başladıktan sonra bu 3 kata çıkacak diye biz hesaplıyoruz. Çünkü EYT Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdikten sonra, önceden dilekçe verenler tekrardan bir dilekçe verip hesaplama yaptırmaları gerekecek. Bu hesaplama yapılırken de uzun süreler, işte sigortası yatırılmayan, iş yerleri kapanan ile pirim birleştirmesi yapılacak olanlar var. Buradan da çok ciddi bir kaos ve iş yoğunluğu bekliyoruz.

Sendikalar Çay Ve Simit Hesabı Yapmayı Bıraktı

Kurum, bir saatlik fazla çalışmaya 27 lira mesai ücreti ödeyecek ama şu an akşam için verilen bir yemek ve servis hizmeti yok. Çalışanın İstanbul'da toplu ulaşımla evine gittiğini düşünürseniz, bir otobüse binmenin bedeli 10 lira. Eskiden sendikalarda çay ve simit hesabı yapardık. O hesabı yapmayı da bıraktık. İstanbul'da ortalama bir yerde bir çay, bir simitle akşam yemeğini geçiştirmeye çalışsanız bunun bedeli dahi 20 lira.

Mesai en az 3 bin lira gibi bir rakam olmalı

Mesai ücreti eve giderken yorgun olsanız da mutlu hissettiren bir meblağ olmalı. Bu ücreti hesaplayalım; bugün bir çalışanın en asgariye doyacağı rakam 50 lira, eve giderken taksiye binmesi ise pek mümkün görünmüyor. Toplu taşımada iki bilet kullansa şu koşullarda günlük 80 lira hesaplamış olduk bile. Bunun dışında birçok arkadaş şu an işleri toparlamak için cumartesi, pazar da mesaisiz çalışıyor. Yani mesai ücreti olarak verilecek ücret bu koşullarda zaten masraflara gidecek. Bana göre emeğin karşılığı olmasa da ödenecek mesai en az 3 bin lira gibi bir rakam olmalı. Bu rakam da servis ve yemeğin karşılanmasından sonraki rakam olmalı."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.