Medikal malzemelerdeki fiyat artışı hastaları zora sokuyor

Medikal malzemelerdeki fiyat artışı hastaları zora sokuyor

Tıbbi ürünler satan medikalciler, bir kısmı devlet tarafından karşılanan ürünlerin fiyatlarındaki artıştan şikayetçi.

Tıbbi ürünler satan medikalciler, bir kısmı devlet tarafından karşılanan ürünlerin fiyatlarındaki artıştan şikayetçi. Elazığ'da medikal sektöründe çalışan bir işletmeci, "SGK ödemeleri piyasanın altında kalıyor ve aradaki farkı ne yazık ki hasta ödemek zorunda kalıyor. Giderlerimiz de arttı. Birçok üründe geçen yıldan bu yana yüzde 110-130 arası bir fiyat artışı yapıldı" derken bir başka medikalcı, "Biz çözüm olarak kar marjlarımızdan kısmaya çalışıyoruz. Hasta, engelli birisini geri çevirmek bizi en üzen şeylerden birisi" dedi. 

Tıbbi cihazlar satan Gökhan Murat Mutlu, "Sektör olarak ciddi bir darboğazdayız. Yaşadığımız sıkıntıyı parasal olarak değerlendirmek hafif kalıyor. Dolar arttı sonra geri düştü, ama artan ürünlerin fiyatı değişmedi. Birçok ürün devlet desteğiyle alınıyor. Bu anlamda da ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Çünkü SGK ödemeleri piyasanın altında kalıyor ve aradaki farkı ne yazık ki hasta ödemek zorunda kalıyor. Sadece bununla kalmıyor ki. Giderlerimiz de arttı. Bağ-Kur primleri arttı. Birçok üründe geçen yıldan bu yana yüzde 110-130 arası bir fiyat artışı yapıldı" açıklamasını yaptı. 

YETİŞKİN HASTA BEZİNDE KDV YÜZDE 18

Elazığ'da 16 yıldır medikal sektöründe faaliyet gösteren Cemal Gülmüş de tıbbi ürünlerdeki KDV fiyatlarının yüksekliğini dile getirdi. Özellikle özel tüketim hijyen ürünlerindeki KDV oranının etiket fiyatına yansımasıyla yüksek rakamlara çıktığını belirten Gülmüş, şöyle devam etti:

"Aldığımızı yerine koyamıyoruz. Hastalıkların tedavisinde önemli bir yer tutan medikal malzemelerin yüksek oranda KDV'ye tabi olmasıözellikle hastalar için büyük bir yük. SGK için belirlenen ödeme tutarları piyasada sürekli artan fiyatlar karşısında yetersiz kalıyor. Biz çözüm olarak kar marjlarımızdan kısmaya çalışıyoruz. Ne yazık ki bu da yüksek fiyatlanmaların çözümü olmuyor. Hasta, engelli birisini geri çevirmek bizi en üzen şeylerden birisi.

Diğer bir sıkıntı da hammadde sıkıntısı. Biz üretici değiliz elbette. Ama hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntı üretime dolayısı ile de bize yansıyor. Ürün temin edemiyoruz. Üstelik sürekli artan fiyatlar karşısında hastalar da çok şikâyetçiler. Birini alsa diğerini alamıyorlar. Bizler eskiden para kazanıyorduk. Hatta çoğu zaman ya maliyetine ya da minimum karla ürün verebiliyorduk. Ancak şimdi o şansımız kalmadı. Sattığımızın yerine yenisini koyamıyoruz. En basit bir ürün hasta bezleri. Ki en çok talep gören ürün de budur. 2021 Ekim ayında 70 lira idi. Şimdi 170 lira."

"DEVLETİN YAPTIĞI ÖDEME ÇOK AZ"

Medikal sektöründe çalışan Yaren Şahin de fiyat artışlarına vurgu yaparak çoğu hastanın da fark ödemelerinde zorlandıklarını söyledi. Şahin, "Biz medikal ürünlerin dışında hastanelerde kolostomi işlemleri yapıyoruz ve kolostomi malzemeleri satıyoruz. Hastanede yatan hasta için yapılan kolostomi işleminde kullanılan torba, adaptör, sonda gibi malzemeler var. Bunlar hayati malzemeler ve devletin bu malzemelere yaptığı ödeme çok az. Bazen biz yapabildiğimiz kadar indirim yapıyoruz, bazen de hasta yakını en temel ihtiyaçlarından feragat ederek fark ödemesi yapıyor. Bu hastalar için büyük bir sıkıntı" dedi.

"ÜRÜN BULMAKTA ZORLANIYORUZ"

Şahin şunları söyledi:

"Döviz kurlarındaki yükseliş ile sektörde çok ciddi sorunlar yaşanmaya başlandı. Piyasada ürün bulmakta zorlanıyoruz. Hastalar bize sitem ediyorlar. En çok ihtiyaç duyulan malzeme, hasta bezleri. Bunlardaki fiyat artışlarına karşı yapılan kurum ödemeleri çok yetersiz kalıyor. Hastalar çok mağdur ve seslerini duyuramıyorlar. Kurum ödemeleri artmalı. Biz geri ödeme almakta sorun yaşamıyoruz ama ödemeler bir ay sonra yapılıyor. Bir ay sonrasında da ürünün fiyatı artmış oluyor ve biz yeni ürünü aynı fiyata alamıyoruz. Sektördeki bir diğer sorun da bir ürünün her firmada farklı fiyatlara satılması. Bu da tüketicilerin kafasını karıştırıyor. Bazı firmalar makul kar payı ile satarken bazıları fahiş rakamlar veriyorlar. Bu konuda denetleme çalışmalarının yapılmasının önemli olduğunu düşünüyorum."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.