Markette 42 ürünün 36’sında fiyatlar arttı
Pek çok zincir marketin Ocak ayı için fiyat sabitleme kararı almasına rağmen marketlerde 42 ürünün 36'sında fiyatlar arttı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıkları ile girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri yaptığı görüntülü basın açıklamasında açıkladı.
Bayraktar, ocak ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 248,4 ile elmada görüldüğünü belirtti. Yani elma 3,5 kat fazlaya tüketiciye satıldı. Bayraktar’ın açıklamasına göre, elmadaki fiyat farkını yüzde 223 ile kırmızı mercimek, yüzde 218 ile pırasa, yüzde 209 ile marul, yüzde 196 ile limon, yüzde 190 ile kuru üzüm takip etti.
42 ürünün 36’sında fiyat artışı
“Ocak ayında markette 42 ürünün 36’sında fiyat artışı, 6’sında ise fiyat azalışı görüldü” diyen Bayraktar, markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 80 ile patlıcan olduğunu belirtti.
Bayraktar, Ocak ayında üreticide ise 34 ürünün 21’inde fiyat artışı olduğunu, 5 üründe fiyat düşüşü görüldüğünü, 8 üründe ise fiyat değişimi yaşanmadığını söyledi.
Bayraktar, fiyat değişimlerinin sebeplerini ise şöyle açıkladı: “Pırasa, karnabahar, limon, mandalina ve lahanadaki fiyat düşüşleri bu ürünlerin arzının artmasından kaynaklandı. Kabak, salatalık, domates, patlıcan, yeşil soğan, havuç ve marulda görülen fiyat artışları bu ürünlere olan talebin artmasından kaynaklandı.”
Mazot bir yılda yüzde 68 arttı
TZOP Başkanı Bayraktar, Ocak ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimi de açıkladı. Buna göre, Ocak ayında bir önceki aya göre gübre fiyatlarında çeşitli oranlarda düşüş yaşandı. Mazot fiyatı ise aylık olarak yüzde 5,7 düştü, son bir yıla göre ise yüzde 67,8 oranında arttı.
Yemde yıllık artış yüzde 50’yi geçti
Besi yemi ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3,8, süt yemi yüzde 3, son bir yılda besi yemi yüzde 55, süt yemi ise yüzde 53,8 oranında arttı.
Elektrik fiyatları ise son bir yılda yüzde 23,9 oranında arttı.
TZOP Başkanı Bayraktar, “Gübre fiyatlarında son üç ayda düşüş yaşandı. Üretim sezonunda çeşidine göre yüzde 400’leri aşan fiyat artışları, gübre talebinin azalması ve geçen yıla göre baz yılı etkisiyle yıllık bazda yüksek artışlar gerçekleşmedi. Gübre fiyatlarının tekrar bir artışa geçmemesi için tedbirler alınmalı, üreticinin yeni sezonda önünü görebilmesi sağlanmalıdır” dedi.
Bayraktar, ilaç fiyatlarında artış devam ederken, diğer girdi fiyatlarında aylık ve yıllık bazda yüksek artışlar görülmediğini belirterek, “Ürün maliyetinin artmaması, üreticinin mağdur olmaması, üretime darbe vurulmaması için tüm girdilerde de fiyatların makul seviyelerde tutulması gerekiyor” diye konuştu.
“Fahiş fiyatlara dayanma gücü yok”
Bayraktar, şöyle konuştu: “Aynı ürünün değişik marketlerde çok farklı fiyatlardan satıldığına şahit oluyoruz. Tüketicilerimiz fahiş fiyattan ürün sattığını tespit ettikleri marketlerden alışveriş yapmamalı, ürün fiyatlarına bu yolla müdahale ederek bu marketleri cezalandırmalıdır. Tüketicilerimizin ayak alışkanlığı ile girdikleri marketlerde fiyatları sorgulamayarak alışveriş yapmaları aile bütçelerine zarar veriyor. Kaldı ki normal fiyatların bile tüketicilerimizi zorladığını düşündüğümüzde fahiş fiyatlara dayanma gücünün olmadığını da görüyoruz. Yine tüketicilerimiz semt pazarlarından özellikle meyve ve sebzesini daha uygun fiyatlardan temin edebilir.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.