Kur Korumalı Mevduat'ın ekonomiye maliyeti 48 milyon dolar

Kur Korumalı Mevduat'ın ekonomiye maliyeti 48 milyon dolar

Eski Ekonomi Bakanı Nurettin Nebati döneminde başlatılan ve dövizde hızlı yükselişe “çare” olarak uygulamaya konulan kur korumalı mevduattan dolayı Hazine ile Merkez Bankası’nın iki yılda üstlendiği toplam maliyet, 48 milyar dolara yaklaştı.

2022 ve 2023’te Hazine ve Merkez Bankası’nın toplamda 47.8 milyar dolar dolayında bir ödeme yapıldığı ortaya çıktı. KKM’nin kamuya getirdiği net ilave yük ise söz konusu hesapların TL veya dövizde kalması halinde oluşacak maliyetlerle birlikte analizle hesaplanabilecek.

Merkez Bankası bilançosunda reeskont ve yatırım taahhütlü avans kredileri büyüklüğü de belirlendi. Merkez Bankası 2023’te ihracat finansmanı temelli 412.7 milyar TL reeskont kredisi, 87.1 milyar TL de yatırım taahhütlü avans kredisi kullandırdı.

Zararın, bilançoda en az 2 yıl taşınacağı tahmin ediliyor

TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Grubu Direktörü Ali Çufadar, Ekonomi'den Mehmet Kaya'ya yaptığı değerlendirmede, zararın 2 yıldan fazla sürede tasfiye edilebileceği söyledi. Geçmişte, 90’lı yıllarda oluşan zararın ana hissedar Hazine tarafından iç borçlanma senetleriyle karşılandığı yıllar olduğunu ancak bu dönem için benzeri bir uygulamaya gidilmeyeceği görüşünde olduğunu ifade eden Çufadar; zararın geçmiş yıllar zararı hesabında taşınmaya devam etmesi ve yıllar içinde tasfiye edileceğini tahmin ettiğini vurguladı. Teknik olarak, gelecek yıllarda, geçmiş yıllar zararı dışında dönemsel olarak kar edilmesi halinde Hazine’ye kar aktarımının mümkün olduğunu ancak bunun uygun olmayacağını vurgulayan Çufadar, mevcut zararın yönetiminde de likidite sorunu oluşmaması yönünde yaklaşım olacağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.