Kira artışında yüzde 25 sınırı yeniden mi getirilecek?
Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için yüzde 25 sınırının uzatılacağı, ev sahiplerine verilen cezalar ağırlaştırılacağı belirtiliyor.
Hayat pahalılığı nedeniyle yaşamları gittikçe zorlaşan ücretli çalışanlar, diğer yandan fahiş kira artışlarıyla boğuşuyor. AKP iktidarının seçimlerden önce uygulamaya koyduğu kira artışında yüzde 25 sınırı sona erdi. Ancak emlak uzmanları, bu uygulamanın çok işe yaramadığını belirtiyor. Bu süreçte dahi fahiş kira artışları devam ederken, kiracı-evsahibi anlaşmazlığı davalarında da patlama yaşandı.
Fahiş kira artışları için iktidarın yeni bir düzenleme hazırlığında olduğu iddia edildi.
Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre, Çevre, Adalet, Ticaret bakanlıkları ve ilgili kurumlar bir düzenleme üzerinde çalışıyor.
Adalet Bakanlığı koordinasyonundaki çalışmaya göre, "hapis, adli para ya da para cezası" olmak üzere 3 alternatif üzerinde duruluyor.
Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınarak bölge değerleri belirlenecek. Bu kriterlerin üzerinde kira bedeli belirleyenlere adli ve idari para cezaları uygulanacak.
Arabulucu uygulaması 1 Eylül’de başlıyor
Devam eden kiracı ev sahibi sorunları nedeniyle 1 Eylül'den itibaren arabulucuya gidilmesi zorunlu hale geliyor. Bu tarihte kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya gidecek, çözülmezse dava açılacak.
Şikayetler arttı
Öte yandan, fahiş kira artışları nedeniyle CİMER, Alo 175, Adalet, Maliye, Ticaret Bakanlığı, tüketici mahkemelerine binlerce şikâyet geldi.
Gelen başvurularda "tadilat yapma, çocuğum oturacak” gibi gerekçelerin ileri sürüldüğü, ev sahiplerinin banka hesabını kapattığı, elden para istediği gibi şikayetler dile getirildi.
Ev sahiplerinin yeni 'oyunu'
Fahiş artış isteyen ev sahiplerinin, kiranın yatırılmadığını öne sürmek için banka hesaplarını kapattığı belirtiliyor. Sözleşmedeki banka hesabının kapatılması durumunda kiracıya yeni hesabın bildirilmesi zorunluluğu bulunuyor.
Ev sahibi ısrarla paylaşmazsa kiracı posta hesabı ile ödeme yapabilir ya da mahkemeye başvurarak ödeme yeri tayin edilmesini isteyebilir. Böyle bir durumda kesinlikle elden ve belgesiz ödeme yapılmaması gerekiyor.
10 yıllık süreye dikkat
Öte yandan, bir yıllık kira sözleşmesi bitince "süre bitti" diyerek evden, işyerinden çıkarmak mümkün bulunmuyor. Ev sahibi kiracıyı 10 yıllık sürenin sonunda yasal olarak tahliye edebilir.
Bunun için de sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmesi gerekiyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.