Ispartalı elma depocusu isyan etti: "Bir kilo elma bir kilovat elektriği alamıyor"

Ispartalı elma depocusu isyan etti: "Bir kilo elma bir kilovat elektriği alamıyor"

Isparta’da, özel elektrik dağıtım şirketinin kendilerinden güvence bedeli istediğini belirten elma depocusu Mustafa Dokuzoğlu, “Aylık yaktığımın dört katı teminat istiyor. Bu yükün altından kalkılmaz" dedi.

Isparta’da, özel elektrik dağıtım şirketinin kendilerinden güvence bedeli istediğini belirten elma depocusu Mustafa Dokuzoğlu, “Aylık yaktığımın dört katı teminat istiyor. Bunun içinden kalkılamaz. Kalkılsa da bize binen yükler, çiftçiye gidecek. Çiftçi zaten zararda. Elma hala 2 lira 40 kuruş. Elektriğin kilovatı depocuya 2 lira 110 kuruş, artı KDV, 2 lira 75 kuruş. Bir kilo elma, bir kilovat elektriği alamıyor, bunun önüne geçilmesi lazım” dedi.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, elektriklerin günlerce kesildiği Isparta’da, bir soğuk hava deposunu ziyaret etti. Depo sahibi Mustafa Dokuzoğlu, şunları söyledi:

“Bu depolar mevsimlik çalışıyor, 8-9 ay çalışıyor. İlk elma giriş döneminde, çok yüklü elektrik faturaları çıkıyor. Ve bu elektrik faturasını yaktın diyerek, niye bu kadar elektrik yaktınız, ver bakalım bize güvence bedeli diyerek; CK Elektrik tarafından bütün sözleşmeleri feshedildi. Ellerindeki eski teminatları iade edildi, arkasına ikinci ay da geçmiş dönemde yaktığınız en yüksek elektrik faturasının iki katına teminat istiyoruz diyerek; insanlardan güvence bedeli adı altında sıkıştırdılar.

Benim kendi iş yerimde, geçen sene ben 369 bin liralık elektrik yakmışım, 15 senedir, geçen sene dışarıda 35-34 derece temmuz, ağustos sıcağında, birinde 64 bin liralık, diğerinde 66 bin liralık elektrik yakmışım. İkisinin ortalaması, 128 bin lira teminat istediler benden. Aylık ortalama 30 bin lira CK Akdeniz’e ödemişim. Bunun tüm yılda elektriğin üçte biri kadar teminat istiyor. Aylık yaktığımın dört katı teminat istiyor. Bunun içinden kalkılamaz.

Kalkılsa da bize binen yükler, çiftçiye gidecek. Çiftçi zaten zararda. Elma hala 2 lira 40 kuruş. Elektriğin kilovatı depocuya 2 lira 110 kuruş. Ocak ayında gelen faturamız. Artı KDV, 2 lira 75 kuruş. Bir kilo elma, bir kilovat elektriği alamıyor, bunun önüne geçilmesi lazım.”

“ELMA DEPOLARINI SANAYİ TARİFESİ SAYMIYORLAR”

Dokuzoğlu, elektrik borcu olmamasına rağmen güvence bedelini ödeyemediği için deposunu çalıştıramadığını ifade ederek, “Şu anda ben boş bekliyorum. (Çalışan) En az üç kişi vardı, o da gitti. Ya aileleriyle beraber 10 kişi” dedi. Dokuzoğlu, deposunu çalıştırmamasına karşın, sadece bürosunda yaktığı elektriğe 4 bin 350 lira elektrik faturası geldiğini belirterek, “Elma depolarını sanayi tarifesi saymıyorlar. Ticarethane olarak sayıyorlar. Ticarethane olunca da fiyatlar çok yüksek geliyor” diye konuştu.

“ÜRETİCİ MAĞDUR, DEPOCU MAĞDUR, VATANDAŞ MAĞDUR”

Cesur, depocunun ve çiftçinin maliyetleri arttıkça marketlerdeki elmanın fiyatının yükseldiğini kaydederek, “Marketlerde bu elma 25-30 lira. Alabildiğine değişik fiyatlara satılırken hem üretici mağdur, depocu mağdur, vatandaş mağdur” diye elma fiyatlarının üretici ve depocu nedeniyle artmadığını aktardı.

DEPO FİYATLARI ARTACAK

Dokuzoğlu, Tepeli Kooperatifi’nden gelen yazıyı aktararak, depoda ürünlerin bekletme fiyatlarının artacağını “Soğuk hava depomuzun fiyatları şubat ayından itibaren elektrik ve dolar artışlarından dolayı değiştirilmiştir. Tüm üyelerimize duyurulur” diye açıkladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.