İşçiler dikkat: Konkordato ilan edilirse hakkınızı nasıl alacaksınız?

İşçiler dikkat: Konkordato ilan edilirse hakkınızı nasıl alacaksınız?

Konkordato ilan edilmesi, bu işyerlerinde çalışan işçilerin ödenmeyen alacakları için haciz uygulamasına engel değil.

Konkordato ve iflas sayısı giderek artıyor. Son verilere göre 2024 yılının ilk 7 ayında, en çok inşaat sektöründe olmak üzere toplam 1554 konkordato talebi oldu. Mahkemeler yılın ilk yarısında 55 iflas kararı verdi. En fazla başvuru İstanbul'dan gelirken, Ankara ve Bursa onu takip etti. Peki konkordato ilan edilen işyerinde çalışanların hakları ne olacak?

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, "Konkordato talep eden şirketlere önce geçici, sonra kesin mühlet veriliyor. Konkordato sürecinin sonunda ödeme güçlüğünden kurtulamayan şirketler hakkında iflas süreci başlıyor" dedi.

ekran-resmi-2024-08-23-07-47-00.png

1- İş akdi feshedilebilir mi?

Kıvanç yazısında şu bilgileri paylaştı: "İşveren, konkordato ilan etmiş olmakla birlikte işçinin ücretini ve diğer sosyal haklarını düzenli olarak ödüyorsa, çalışma koşullarını ağırlaştırmamışsa işçi, konkordato ilan edilmesini iş akdini haklı fesih sebebi olarak gösteremez. İş akdini bu gerekçeyle feshettiğinde kıdem tazminatını alamaz. Konkordato ilan eden işveren ücret ödemelerini aksatırsa işçiye iş akdini fesih hakkı doğar. Ücretini alamayan işçi, iş akdini feshedebilir. O işyerinde bir yıldan fazla çalışmışsa, kıdem tazminatını talep edebilir.

2 - İşçinin alacakları ne olacak?

İşyerinde konkordato ilan edilmesi işçi alacakları için icra takipleri ve hacizlere engel teşkil etmiyor. İşçi alacakları, teminatlı olup da rehinle karşılanmamış veya teminatsız bulunan alacaklardan arasında ilk sırada yer alıyor. Bankaların rehinli alacaklarının tahsilinden sonra para kalırsa ilk sırada işçi alacakları ödeniyor.

ekran-resmi-2024-08-23-07-49-13.png

3- Alacakları ne zaman kaydettirmek gerek?

Konkordato ilan eden veya hakkında iflas kararı verilen işyerlerinde çalışan işçiler alacaklarını bir ay içinde kaydettirmeli. Alacak kaydını yaptırmak için bir aylık süre, konkordato veya iflas ilanıyla başlıyor. Başvurunun, konkordato ilan edilmesi durumunda konkordato komiserliğine; iflasta ise iflas masasına yapılması gerekiyor. Bir aylık sürede başvuru yapılmadığı takdirde, işçi alacaklarına tanınan, banka alacaklarının ardından ilk sırada ödeme hakkı ortadan kalkıyor.

4 - Hangi alacaklar için başvuru yapılıyor?

ekran-resmi-2024-08-23-07-49-24.png

İşçilerin, iflasın açılmasından veya konkordatodan önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ücret, ihbar ve kıdem tazminatı gibi alacaklarıyla iflas nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak ettikleri ihbar ve kıdem tazminatları için başvuru hakkı bulunuyor. İşçinin bu alacakları, bankaların rehinli alacaklarının ardından ilk sırada ödeniyor.
İşverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde ücretin ödenmemesi durumunda, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) bünyesindeki Ücret Garanti Fonu devreye girer. İşçinin İŞKUR’a başvurması halinde ödenmemiş ücretlerinin üç aya kadar kısmı fondan karşılanır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.