Bakan Mehmet Şimşek: Sermaye ithalatına ihtiyacımız var, önceliği Körfez ülkelerine verdik
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihtiyaç duydukları sermaye tedariki için önceliği Körfez Arap ülkelerine verdiklerini söyledi. BAE'den kaynak akışının bu sene başlamasını beklediklerini ifade etti.
Yüksek enflasyon için Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de kısa ve orta vade için umutlu konuşmadı. Şimşek, önümüzdeki aylarda enflasyonun yükselmeye devam edeceğini söyledi. Körfez ülkeleriyle imza altına alınan yatırımların ilk diliminin bu sene gelmesini beklediklerini anlatan Şimşek, bütçe açığının ise Maastricht Kriterleri ile uyumlu bir seviyeye gelmesi için çaba harcadıklarını ifade etti.
Yeni Şafak'a konuşan Şimşek, enflasyon için "Merkez Bankası’nın da tahminlerinden göreceğiniz gibi, enflasyon önümüzdeki birkaç ay içerisinde geçici bazı faktörler nedeniyle artışa devam edecek. Bizim bütçe dengelerini iyileştirmek, depremin yaralarını sarmak için yaptığımız bazı vergi düzenlemeleri var. Bu vergi düzenlemeleri de tabii enflasyonist ama bu bir daha tekrarlanmayacak. Bir kerelik yaptığımız bir düzenleme bu" dedi.
'PİYASA ÖNÜMÜZDE YAZ FAİZ İNDİRİMİNİ KONUŞMAYA BAŞLAR'
Göreve başladıktan sonra ekonomi yönetimi olarak önceliği Körfez ülkelerine verdiklerini anlatan Şimşek, bu konuda şunları söyledi:
"Türkiye’nin ihtiyacı olan kaynağı tedarik noktasında bir çabaya girdik. Orta Doğu’nun özellikle de Körfez ülkeleri bağlamında bakacak olursak, Körfez ülkelerinin özelliği olarak sadece petrol ve doğal gaz ihraç etmiyorlar. Kendi ekonomilerinde absorve edemeyecekleri kadar bir sermaye fazlasına sahipler. Dolayısıyla bizim de sermaye ithalatına ihtiyacımız var. O nedenle sermaye fazlası olan ülkelerle başladık, onlarla ikili diyalogları kurduk. Körfez ülkeleriyle çok verimli diyaloglarımız var, bunun en somut emaresi BAE ile açıklanan 51 milyar dolarlık yatırım paketi. Bu yatırımların bir kısmı bu sene içerisinde başlamak üzere bir kaynak akışına dönüşecek diye bekliyoruz.
Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler riskli addedildiği için küresel büyümenin yavaşladığı dönemlerde risk iştahı bir miktar daralıyor. Ben inanıyorum ki 2024’ün ikinci yarısından itibaren bugün karşıdan esen rüzgârlar destekleyici bir nitelik kazanacak. Çünkü ABD Merkez Bankası faiz artışında zirveyi buldu. Büyük ihtimalle piyasa 2024’ün ikinci çeyreğinden itibaren faiz düşüşlerini konuşmaya başlayacak."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.