Halkın Sayfası

Halkın Sayfası

Rakam 128'den “öyle gerekiyordu öyle yaptık” cümlesine darbe!

CHP'nin 128 milyar doların akıbetini sormak için astığı pankartlar, ''Cumhurbaşkanına hakaret'' gerekçesiyle toplatılmasına başta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm il ve ilçe yönetimi tepki göstermişti.

Kılıçdaroğlu TBMM Grup toplantısını, ''128 milyar dolar nerede?'' pankartı eşliğinde yapmış, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, pankartın il ve ilçe başkanlıklarına yeniden asılacağını söylemişti.

Ülke genelinde CHP tarafından hazırlanan “128 milyar dolar nerede?” afişlerine müdahaleler devam ederken, bazı kentlerde paranın akıbeti şive ve mani gibi farklı yöntemlerle sorulmaya başlandı. Kastamonu’da ramazan davulcusu, “Ramazan gelmiş şehrime, bölüşmeli hep birlikte, sormaktan hiç yorulmayız 128 milyar dolar nerede?” diye mani okuyup davul çaldı. CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin de davulcuyu sosyal medya hesabından paylaştı. İddialar o ki emniyet güçleri davulcunun peşinde... 

Araştırma yapan polis, Emre Tiftik adlı genç hakkında, davulcuya benzediği gerekçesiyle idari işlem başlattı. Sosyal medya hesabından davulcunun videosunu paylaşan Tiftik'in iddiası bu yönde; “Biraz önce emniyetten geldiler. Videodaki davulu benim çaldığımı -benzediğimi- iddia ederek hakkımda sokağa çıkma kısıtlamasına uymamak ve gürültüden dolayı idari işlem başlatıldığını söylediler. Davulcu ben değilim, 128 milyar dolar da davulun içinde değil. Peki nerede?” diye yazdı.

Merkez Bankası'nın 128 milyar dolar rezervini soran CHP İstanbul Gençlik Kolları da sosyal medya üzerinden bir video paylaştı. 

Videoda, 128milyardolar.net sitesi paylaşıldı. İnternet sitesinde 128 milyar dolar ile karşılanabilecek temel ihtiyaçların gösterildiği alışveriş uygulaması yer aldı.

CHP İstanbul Gençlik Kolları'nın paylaşımı şöyle oldu:

Hiç 128 Milyar Dolarınız oldu mu? Peki bu paranın hepsi senin olsaydı ne yapardın diye bir soru sorsak? Bir şey daha var…

Bu para zaten senin…

Haydiiiii http://128milyardolar.net’e girerek alışveriş yapabilirsin.

#128MilyarDolarNerede

Mizah dergisi LeMan, bu haftaki kapağına Merkez Bankası rezervlerinin harcanmasıyla ilgili yurttaşların iktidara sorduğu ve Cumhurbaşkanına hakaret sayılan '128 milyar dolar nerede?' sorusunu taşıdı.

Kapakta eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yer verildi.

Bir de oyunu var 128 milyar doların

#128MilyarDolarNerede adlı çevrimiçi oyunda ’35’li çokomel’den ‘Osmangazi Köprüsü’ne kadar geniş bir katalogda 128 milyar doları tüketmeye çalışıyorsunuz.

Bütün paranızı tüketmeyi başarabildiğinizde ise önünüze “Bu parayla neler yapılabilirdi” seçeneği geliyor.

Sitede yer alan bilgiye göre 128 milyar dolarla; site üzerinde yer alan ürünlerden hayali alış veriş yaparak 128 milyar dolarla neler alınabileceği hesaplanıyor.

Ekmek, 20 kilo soğan ve patates, 35'li çokomel, 5 litre ayçiçek yağı, iPhone, Porsche Cayenne, havuzlu villa ve Biontech aşısı gibi ürünlerden istediğiniz kadarını seçtikten sonra harcamayı bitir seçeneğini tıklayınca ne kadar tuttuğu ve 128 milyardan ne kadar kaldığı bilgisi veriliyor. Daha sonrasında açılan pencerede ise 128 milyar dolarla başka neler yapılabileceği anlatılıyor. Notta "8 milyon üniversite öğrencisine 2 bin ay boyunca KYK bursu verilebilirdi. 10 milyon asgari ücretle çalışan vatandaşımıza 36 ay boyunca maaş ödemesi yapılabilirdi. 84 milyon vatandaşımızın her birine pandemi döneminde bin 500 dolar nakit yardımı yapılabilirdi" bilgisi yer alıyor.

Tüm bunların üzerinden niye mi geçtim, teşekkür için, zekice tepkilere teşekkür için. Tepkilerin etkisini tesbit etmek ve 128 rakamının  hakkını teslim etmek için! 

Zira 128 artık sadece 64 ün iki katı değildir.  128 artık sadece 26 = b ise iç açılarının toplamı 180 olan üçgenin x'i de değildir. O artık bir kahraman, 128 gerçek bir kahramandır. 

 “Öyle gerekiyordu öyle yaptık, oldu” cümlesi en yüksek perdeden sıkça zikredilip literatüre zorbalık ediyor, sabrımızı sınıyordu.128 rakamının darbesi zulme son verdi. Yaptık oldu, atı alan Üsküdar'ı geçti yok artık, açıklamaların ardı arkası kesilmiyor. Nasıl ve nereye gittiği gerçeğini borçluyuz artık 128 e. 

Kimi zaman "Salgında harcadık", kimi zaman da "Hazine'de duruyor" yanıtını veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Merkez Bankası'nın döviz rezervi hakkındaki "128 milyar doları ne yaptın, kime verdin?" sorusuna; salgın bahanesiyle yeni bir finansal dalgalanma oluşturmak isteyenlere, elimizdeki tüm araçları kullanarak fırsat vermedik. Kılıçdaroğlu'nun sürekli sorduğu dövizlerin önemli bir bölümü işte bu mücadelede kullanılmıştır'' dedi.

Ancak AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı fikirde değil. Muhalefetin '128 milyar dolar nerede?' sorusuna, twitter hesabı üzerinden, “30 milyar doları ithalatçılar satın almış. 2019 ve 2020 yıllarında toplam 36 milyar dolarlık altın ithalatı gerçekleştirildi. 75 milyar doları Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler tarafından satın alınmış. Yani 75 milyar dolarlık TL cinsinden hesaplarını dolara çevirmişler. Bu 75 milyar dolar Türkiye’deki bankalarda hesaplarda durmaktadır” yanıtını verdi. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise muhalefetin '128 milyar dolar nerede' sorusuna sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla  "Kaybolan tek 1 kuruşumuz dahi yok" diyerek AKP kanadından gelen açıklamalardan sonra kafaları iyice karıştırırken; Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 128 milyar dolar tutarındaki rezervin akıbetine ilişkin iddialara döviz alım-satımlarının koordinasyon içinde yapılabilmesi için Şubat 2017'de Hazine Müsteşarlığı ile Merkez Bankası'nın protokol imzaladığını, protokolle sağlıksız fiyat oluşumunun engellenmesine, döviz piyasalarındaki arz-talep dengesine ve likidite tesisine katkıda bulunulduğunu bildirerek kısmen Cumhurbaşkanı Erdoğanın açıklamalarıyla örtüştü.

Bu örtüşme Reuters'ın, ''Albayrak'ın istifasının ardından Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen Naci Ağbal'ın Mart ortasında görevden alınmasında rezervlerdeki 128 milyar dolarlık kayba neden olan döviz satışlarıyla ilgili inceleme başlatmasının rol oynadığı iddiası''nı akla getirdi.

Rakam 128'den “öyle gerekiyordu öyle yaptık, oldu” cümlesine darbe geldi gelmesine, açıklamaların artık ardı arkası kesilmiyor ama 128'e kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama hala aranıyor...

SELMA

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.