Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

İzmir'i Anlayamadınız Gitti..

Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan dün Ak Parti İzmir İl Kongresi, ile deprem konutları ve Göztepe Gürsel Aksel Stadı resmi açılış-temel atma törenleri için bir günlüğüne İzmir’deydi. Büyük Atatürk’ün adını hiç anmadan İstiklal Savaşı’ndan, İzmir’in kurtuluşundan bahsetmeyi de başardı! Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nın açılışında kırılan pottan ise en iyisi hiç bahsetmeyeyim! Sadece Efsane Göztepe’den Fevzi Ağabey’e sağlıklı, uzun ömürler dileyeyim. Demek ki prompter olmadan bu kadar oluyor. Güzel İzmir’le ilgili ziyareti hakkında güzel şeyler yazmak isterdim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ama ne var ki güzel sözler, güzel yaklaşımlar göremedik.

İZMİR DEĞERLERİNE YABANCILIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir ziyaretinde bir kez daha görüldü ki Ak Partili arkadaşların İzmir’in değerlerinden hiç haberi yok. İzmir değerlerin en başında da ebedi lider “Mustafa Kemal Atatürk” gelir. İzmir’de Hasan Tahsin’in işgal kuvvetlerine sıktığı İlk Kurşun’la başlayan Milli Mücadele’yi Büyük Taarruz’la İzmir’e girerek zaferle nihayete erdiren Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’nın adını anmadan İstiklal Savaşı, İzmir’in Kurtuluşu mu anlatılır?

PANDEMİ VE AK PARTİ İZMİR İL KONGRESİ

Ak Parti İzmir İl Kongresi’nde pandemi önlemlerini tümüyle ‘çöpe atan’ bir tablo gördük! 30 ilçeden partililer Halkapınar Kapalı Spor Salonu’nda bir araya geldi ve yeniden geldikleri ilçelere döndüler. Binlerce partiliye HES kodu kontrolü ve ateş ölçümü yapıldı mı? Şimdi İzmir’de herkes Karadeniz’deki kongreler sonrasındaki yükselen pandemi grafiğinin İzmir’de de tekrarlanmasından endişe ediyor.

CHP’SİZ DEPREM TOPLANTISI!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum depremle ilgili toplantı yapıyor; bir tek Millet ittifakı milletvekili veya il başkanı yok! Ama Cumhur İttifakı milletvekilleri ve MHP il başkanı orada! İzmir’de, CHP’nin büyük bir çoğunlukla yerelde iktidarda olduğu bu kentte bu kadar ayrımı nasıl yaparsınız? Şimdiden söyleyeyim; bu silah geri teper!

TUNÇ BAŞKAN İZMİRLİNİN GÖNLÜNDE

İzmirliler ölçüsüz “ötekileştiren”, “tepeden bakan” bir iktidardan hiç ama hiç hoşlanmazlar. Ayrıca sanki 19 yıldır Ak Parti hükümetlerinin bütün olanakları İzmir’e, Karabağlar’a aktı da İzmir’de, Karabağlar’da her şey çözülmedi! Bilakis, İzmir, Ak Parti iktidarlarının tüm engellemelerine, ötekileştirme gayretkeşliğine rağmen adım adım ilerledi. Şimdi de pandemiye, yangınlara, depreme, tsunami, sele ve hortuma rağmen; afetleri bahane etmeden sıçramalar yaparak ilerlemeyi sürdürüyor. Ak Parti, İzmir’e gölge etmesin yeter.

Yüzde 58 oyla “Büyükşehir Belediye Başkanı” seçilen Tunç Soyer’e sunucularınız “sayın” dese ne olur, demese ne olur! İzmirliler bu ayıbı bir kenara not eder. İzmir’de “kriz belediyeciliği”nin destanını yazan, kimseyi çaresiz ve mağdur bırakmayan; depremzedelere Hilton’u, eşya da vererek belediyenin yepyeni sosyal konutlarını açıp başka yerde oturmak isteyene kirasını ödeyen; selin ardından mağdur olanlara ödemelerini yapan; kimseyi aç, açıkta, çaresiz bırakmayan; dayanışmayı yeniden hatırlatan ve veren el ile alan el arasında çok güzel bir el olan Tunç Başkan’a, İzmir Büyükşehir halkın gönlündedir.

DEPREM KONUTLARININ MALİYETİ NE OLACAK?

Depremzede konutları da o stat da İzmirli’nin hakkı. Üstelik İzmir, 19 yıldır hakkı çok yenen bir kent. İzmir, çok daha fazlasını hak ediyor. Şimdi depremzedelere verilen “1 yılda konutlarınız teslim edilecek” sözünün tutulmasına sekiz ay kaldı fakat temel daha yeni atıldı. Umarım kasım başında verilen söz yerine gelir. Fakat depremzedelerin zamanlama dışında bir merakı daha var; hükümet teslim edilecek konutların maliyetini 18 yılda olsa da istiyor. Maliyet ne olacak? Yine umarım, maliyet hesabı makul ve insaflı olur. Depremzedelerin büyük kısmı emekli, büyük kısmı da depremde ve pandemide işini gücünü kaybetmiş durumda. Ve bu insanlar zamanında aktif çalışan pozisyondayken dişinden tırnağından arttırıp sahibi oldukları konutların yıkılması ya da ağır hasara uğramasıyla şimdiki koşullarında yeniden başını sokacakları konut sahibi olmakla karşı karşıya.

KULAK ARDI EDİLMEMESİ GEREKEN İKİ RİCA

Bu arada Son Kale İzmir/Cumhuriyet’in haberine göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 15 dakika bir araya gelerek İzmir’le ilgili iki ricada bulundu. Habere göre Soyer’in birinci ricası kentsel dönüşüm için Dünya Bankası’nın bir 250 milyon dolarlık, 5 yılı ödemesiz 20 yıl vadeli, iki ayda kullanılabilecek enstrümanını için gereken Hazine Garantisi onayı. Bu onayın mercii Hazine ve Maliye Bakanlığı. Bu kaynağın kullanılma alanı ise depremde orta hasar gören konutlar.

Soyer’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ikinci ricası ise İzmir tarihinin en büyük yatırımı olan Buca metrosu. Bunun için 490 Milyon Avro’luk kaynak hazır. Bunun için Hazine Garantisi değil, sadece onay gerekiyor. Uluslararası ihaleye çıkılmış durumda ve kaynak kullanımı için onay bekleniyor.

İki rica için de top şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan’da. 19 yıldır onca ihmal edilen, ötekileştirilen İzmir bekleyip, görecek. Hepimiz bekleyip göreceğiz.

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar