Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

İlle de Romanları Aşağılamak mı gerekiyordu Toroğlu?

Eski futbolcu, futbol yorumcusu Erman Toroğlu’nun çam devirmesine alışkınız da son olarak A Spor’daki ırkçı yorumu asla kabul edilemez. Gaziantep FK Teknik Direktörü Sumudica’yı değerlendirirken Romanları aşağılayıcı ifadeler kullanması karşısında nitekim kamuoyu ayağa kalktı. Türkiye’nin dört bir yanından Roman dernekleri, kanaat önderleri; İzmir’den seçilen Roman milletvekilleri yaptıkları açıklamalarla A Spor’un Toroğlu’nu ekrandan uzaklaştırmasını, RTÜK’ün de derhâl devreye girmesini istediler. Hepsi bu kadar değil, İzmir Milletvekilleri CHP’li Özcan Purçu ve Ak Parti’li Cemal Bekle bugün İstanbul’da konuyla ilgili olarak Roman kuruluşlarının öncülüğünde bir basın toplantısı düzenleyerek savcılığa suç duyurusunda bulundular.

“IRKÇILIK YAPMA TOROĞLU”

Söz konusu program sonrasında #IrkçılıkYapmaToroğlu hastagı açılarak sosyal medyada tepkiler ortaya konulurken, CHP İzmir Milletvekili Purçu da sosyal medya hesabında şu cümlelerle Toroğlu’na tepkisini gösterdi:

“Toplumu ayrımcılığa, bölücülüğe ve ırkçılığa sevk eden bu tarz insanların, halka hitap edilen programlara çıkarılması kabul edilemez! Çıkaranlar da en az konuşan kadar sorumludur! Her türlü ırkçılığa, bölücülüğe, ayrımcılığa lanet olsun! #ırkçılıkyapmaToroglu”

Romanlar Türkiye’nin çok değerli ve önemli bir rengidir. Bizi “biz” yapan toplumsal kesimlerdendir. Kimsenin, bu arada Toroğlu’nun da Romanları aşağılamaya, küçük düşürmeye, ötekileştirmeye hakkı yoktur.  2015 seçimlerinden önce CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na bir rapor sunarak dezavantajlı kesimlerin, en başta da Romanların parlamentoda temsilinin gerekli önemli olduğuna işaret etmiştim. Özcan Purçu da İzmir’de aday gösterilmiş ve seçilerek parlamentodaki ilk Roman milletvekili olmuş, böylelikle ben de mutlu olmuştum. Sonraki dönemde de bu itkiyle İzmir ve çevresindeki Roman ağırlığı Ak Parti’yi de CHP ile rekabet edebilmek için İzmir’den bir Roman milletvekili seçmeye yöneltmişti.

MÜSAMAHA GÖSTERİLEMEZ

İstanbul, İzmir, Adana, Gaziantep, Bursa, Trakya illeri başta olmak üzere memleketimizin nüfusunda da önemli bir yer tutan ve özgün renkleriyle toplumsal yapımızın değerli bir parçası olan Romanları onore etmek için savcılığın suç duyurusunu değerlendirmesini bekliyorum. Açılacak mahkemede de ırkçılık suçunun gerektirdiği ceza dışında ayrıca şöyle bir karar da çok şık olacaktır: Toroğlu’na örneğin 1 ay süreyle bir Roman mahallesinde temizlik hizmeti yaptırılabilir, Toroğlu bunun yanında 1 yıl süreyle bir kız bir erkek iki Roman üniversite öğrencisinin giderlerini karşılayabilir.

Başka beklediklerim de var… RTÜK, umarım gereken cezayı verecektir, vermelidir. Hem de üst perdeden. A Spor da Toroğlu’nu ekrandan uzaklaştırmalıdır. Ekranda ırkçı ve ötekileştirici bir yüz yakışık almaz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar