Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

Göztepe'nin Günü

Bugün Göztepe Ünal Karaman döneminde ilk galibiyetini güçlü rakibi Başakşehir’e karşı almayı başardı. Üstelik hak ederek ve özelikle maçın ilk yarısının ilk 40 dakikasında hemen hemen maçın hakimi konumunda kalarak. Başakşehir ancak ilk yarının sonlarında, ikinci yarının başlarında ve iki farkla geriye düştükten sonra gol aramak için Göztepe kalesine daha çok yaklaşabildi. Sarı kırmızlı ev sahibi takım ikinci yarıda daha çok kontratak futboluna döndü ve rakip kaleye tehlikeli anlar yaşattı. Maçın 2-0 iken 3-0’a, 2-1 iken 3-1’e dönmesi işten bile değildi. Ndiaye’nin direkten dönen kafası, karambolde Jahoviç’ten dönen top, yine Ndiaye’nin kaleci Mert’in çıktığını görüp vurduğu topa daha dikkatli vurması ya da yürümesi golle sonuçlanabilirdi.

Göztepeli futbolcular ısınmaya üzerlerinde bugün 20. ölüm yıldönümü olan Efsane Göztepe ve Milli Takım kalecisi Ali Artuner tişörtleriyle çıktılar. Maçı Altınordu CEO’su Barış Orhunbilge, Altınordu Teknik Direktörü Hüseyin Eroğlu ve Altınordu YK Üyesi Ali Ergöçmez ile Göztepe’nin arada Altay’a imza atan eski oyuncusu Mossoro ve oğlu Nicolas da izleyenler arasındaydı.

ÜNAL HOCA DA FUTBOLCULAR DA 3 PUANA KİLİTLENMİŞ

Hafta ortasında Urla Adnan Süvari Tesisleri’nde Ünal Hoca ile bir araya geldikten sonra kaleme aldığım değerlendirmede şu tespitleri ve bazı önerilerde bulunmuştum:

“Ünal Hoca bazı gelişmeleri sağlamış gözüküyor, veriler ortada. Azmi ve çabası, olumlu anlamdaki hırsı ortada. Skor anlamında da dört maçtan çok rahatsız. Ancak gelişmelerin süreç içinde skora yansıyacağına inanıyor, futbolcularına güveniyor.

Birkaç da önerim olacak Ünal Hoca’ya… Son iki maçta da kaleci ve direkten geri dönen ikinci toptan yenilen gollerden dolayı defansı uyarması şart. Başakşehir maçında bu hata tekrarlanmamalı. İnanan, savaşacak, şut çekecek, savunmasına da yardımcı olacak, yırtıcı karakterlerle bir 11 kurup kulübedeki hamle oyuncularını iyi seçerse Ünal Hoca, önündeki iki zor maçtan da puan ve puanlar çıkarır. Oyuncu tercihlerini; kulübeden sahaya sürülecek hamle oyuncularını geriye düşmeden de, berabere hatta galip durumdayken de daha vakitli oyuna sokmak da masaya çabucak yatırılacak başlıklar olabilir teknik heyetçe. Sabitlerden kaçınmak şart.”

Nitekim, Ünal Hoca ve futbolcularının geride kalan haftalarda kazandığı ivme hiç de tesadüf olmayan bir sonuçla bugün skora da yansıdı. Sahaya çıkan on bir de sonradan oyuna katılan oyuncular da ellerinden geleni fazlasıyla yapmaya çalıştılar.

11 TERCİHİ YERİNDE

Ünal Hoca’nın tercihler konusunda aldığı eleştirilerinden yararlandığını sahaya çıkan on birden gördük. Zulj ve Jahoviç on birde başladı. Gerçi Zulj ilk yarıda bekleneni veremedi ama ikinci yarıda açıldı ve oyunda kaldığı sürede yararlı işlere yaptı, penaltı golünü de ustaca kaydetti. Jahoviç, takımın hücum gücüne merkezde katkı verdi. İlk yarıdaki bekletmeden yaptığı ani vuruş Mert’in üzerine gitmese gol olurdu. Jahoviç penaltıyı da alan ve takımın ikinci golüne böylece katkıda bulunup rahatlatan isimdi. 70’ten sonra fizik-kondisyon açısından zorlandı. Bu yanı güçlendiğinde rakipleri daha çok zorlayacaktır. Ünal Hoca’nın tandemi Alpaslan ve Atınç’tan kurması radikal bir karardı fakat tuttu. Böylece Göztepe yüksek toplarda çaresiz kalmadı. Hem de Alpaslan eskisi gibi rakip kale önünde biterek çok kaliteli olmasa da üç kez kafa vuruşu yaptı. Kalede İrfan Can, yağmurlu havadaki ıslak sahada dikkatliydi ve çok az hatayla oynadı. Gassama, Ünal Hoca ile adeta küllerinden doğuyor. Bugün de oyunda kaldığı sürede görevini yaptı, üstelik ilk golün asisti de ondan geldi. Obi ve Soner de sahanın iyilerindendi. Soner’in zor pozisyonda attığı kafa golü Göztepe’ye ilaç gibi geldi. Ndiaye çok çalıştı, topu tuttu, rakibin sert oyununa karşın yine de günün etkili adamıydı. Kaptan Halil bugün daha ekonomik oynadı fakat kestiği çok güzel toplarla rakip kaleyi bunaltan isimdi. Göztepeli oyuncular ikinci toplara buğu daha çok girebildi, genel olarak yardımlaşarak ve dikkatli oynadılar, rakibe boş alan bırakmamaya çalıştılar.

Ünal Hoca, oyuncu değişikliklerini de yerinde ve doğru isimlerle yaptı. Gassama-Murat değişikliği ile Esiti ve Titi tercihi skoru korumak adınaydı. Özellikle Esiti süre aldığı bölümde doğru işer yaptı. Dia ise kendisine verilen fırsatları daha iyi değerlendirebilmeli, bugün süre aldığı bölümde katkısını göremedim. Tripiç de diri bir isim olarak son dakikalar ve 6 dakikalık uzatmada beni hayal kırıklığına uğrattı. Dia ve Tripiç ne top taşıdı ve tuttu ne de geriye koşuyla adam kovalayabildi.

İLK YARIDA GÖZTEPE DAHA ETKİNDİ

Maça dönersek… İki takım da ilk 20 dakikada kontrollü bir oyunu tercih etti. İki takım da bu bölümde birer sarı kart gördü. Başakşehir maç boyunca sert oynadı ancak hakem Ümit Öztürk nedense bu sertliğe göz yumdu! Hele maçın ikinci yarısında ikinci sarıdan Başakşehir’i 10 kişi bırakmaya yine nedense cesaret edemedi! Öztürk, maçın genelinde de takdir haklarını İstanbul takımı lehine kullandı.

İlk yarının ilk önemli hareketi 23’te geldi; soldan Berkan kesti ceza alanına, Jahoviç gelişine nefis vurdu ama Mert üzerine gelen topu çıkardı. Fakat bir dakika sonra sağdan gelişen Göztepe atağında Gassama güzel ortaladı, Soner’in kafasıyla Göztepe öne geçti; 1-0. 33’te Halil soldan kesti, Alpaslan’ın altı pastan kafası yandan dışarı çıktı.

2. YARIYA BAŞAKŞEHİR HIZLI BAŞLADI, GOLÜ GÖZTEPE BULDU

İkinci yarıya iki takım da aynı on birle başladı. Konuk takım bu yarıya etkili başladı, Fernandes’in kafa vuruşunu İrfan çıkardı, kornerden gelen topa yapılan vuruş yine İrfan Can’dan döndü, Fernandes’in üçüncü vuruşu yan ağlarda kaldı. 49’da konuk takım yine etkili geldi, Berkay’ın şutu yandan dışarı çıktı. 51’de Epriyanu Jahoviç’i indirince Öztürk beyaz noktayı gösterdi. Uzun süren VAR incelemesi sonucu onaylanan penaltıyı Zulj usta bir vuruşla sağ doksandan gole çevirdi. 56’da Göztepe farkı üçe çıkarabilirdi; Halil’in sağdan ortasına Ndiaye arka direkte kafayı vurdu ama top direkten döndü, oluşan karambolden sonuç çıkmadı. Üç dakika sonra ise Başakşehir farkı bire indirdi. Gassama’ya yapılan faulü hakem çalmadı, duraksamadan yararlanan Deniz skoru 2-1’e taşıdı.

Maçın 6 dakikalık uzatma anlarında ise ilginç bir hakem-VAR çelişkisi yaşandı! Ndiaye son adam olarak giderken ceza alanına yakın noktada Rafael tarafından düşürüldü. Hakem frikik vererek Rafael’i oyundan attı. Fakat VAR incelemesi sonrasında kırmızı kart iptal olduğu gibi top da ofsayt ile Başakşehir’e döndü!

Bugün Göztepe’nin günüydü. Hem dört maçlık galibiyet hasretine son verdi sarı kırmızılılar hem de puanını 29’a çıkarıp FB maçı için moral depoladılar.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar