Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

FB'nin Yeni Şarkısı: "Gel Seninle Mesut Olalım"

“Geldi”, “Geliyor”, “Yoksa aksilik mi var?” derken sonunda Fenerbahçe 18 Ocak’ta “Mesut” oldu. Dünyanın modern futbolda son çeyrek yüzyılda gördüğü en iyi “10 numara”lardan birisi olan Mesut Özil’in çocukluk rüyası sonunda gerçek olurken, FB’yi de “Mesut” etti.

Özil’in İngiltere’nin Arsenal’inden İstanbul’un FB’sine gelmesi endüstriyel futbolun bütün ekonomi politiğine, pazarlama tekniklerine ve PR’ına ders olarak okutulacak kadar renkli ve sinemaskop cereyan etti. Sonunda FB Başkanı Ali Koç, Koç Holding’in özel uçağını Londra’ya gönderip akşam vakti, Mesut Özil ile 2014 Türkiye Güzeli olan eşini ve kızını alıp İstanbul’a getirdi.

Ne var ki o kadar şişirilen bu transferde gerçek farklıydı. Arsenal çok kötü günler geçirdiği gibi, FB de Mesut’u Arsenal’in elinden kapmış değildi. Arsenal, Mesut’u gözden çıkarmıştı ve son bir buçuk sezonda çok az forma giymişti. Böylelikle, Mesut’un 15 yıllık profesyonel kariyerinin ilk 13 yılındaki performansının aynısını FB’de geçireceği son 3,5 yılda tekrarlamasını, aynı gol ve asist istatistiklerini yakalamasını beklemesin FB’liler.

MESUT’UN ALMANYA, İSPANYA, İNGİLETERE KARİYERİ

Mesut, Almanya’da Shalke 04, Werder Bremen ile kariyerinin basamaklarını tırmanıp İspanya’nın dünya devi Real Madrid’e transfer oldu. Oradaki üç sezondan sonraki adresi ise İngiltere’de parlak dönemindeki Arsenal’di. Bu üç ülkede tam 11 kupa kaldırdı. 2014’te Alman Milli Takımı ile Dünya Şampiyonu olurken “11”in değişmez oyuncusu, takımın beyniydi. 2010 Dünya Kupası’nda da 1 gol 3 asist ile oynamıştı. Kariyerindeki 605 maçta 105 gol atarken 216 da asist yaptı. Yani her iki maçtan birinde skoru doğrudan etkileyen bir performans ortaya koydu.

FB’NİN BAŞARILI PR OPERASYONU

Mesut Özil, FB’de 17-30 yaş arası eski istatistikleri ortaya koyamasa da (Çünkü artık 1,5 yıldır sistematik olarak sürekli oynamıyor; 32 yaşında ve 3,5 yıl FB’de oynarsa 33-34-35 yaşlarını da FB’de geçirecek) FB’ye çok şey kazandırdığı şimdiden ve daha da kazandıracağı kesin. Öncelikle FB, onun üzerinden müthiş bir PR yaptı. Ticari gelirlere ciddi katkısı olacak. Mesut’un sosyal medya hesabını izleyenlerin sayısı Türkiye’deki büyük kulüp sosyal medya hesaplarından bile fazla. Kulübün iletişimine ciddi katkısı olacak. İngiltere, Almanya, İspanya’da yani futbolun 1-2-3 numaralı ülkelerinde Mesut, haliyle FB izlenecek. Ayrıca Mesut’un duruşu FB’nin İslam ülkelerinde, Ortadoğu, Afrika, Balkanlar ve Kafkaslarda da takından izlenmesini beraberinde getirecek. FB özet olarak sadece bir futbolcu transfer etmedi; çok önemli bir marka, iletişim figürü de almış oldu. Günümüzün endüstriyel futbolu böyle bir şey. Belki Mesut FB’de ağır aksak oynayacak, 90 dakika değil de bazen 45, bazen 60 dakika forma giyecek yıllar içinde ama sahadaki rolünden çok saha dışında rol oynayacak ve antrenmanlarda diğer oyunculara bir gölge teknik direktör gibi katkıda bulunacak, görüntülü toplantılarda fikirlerini, kritiklerini ortaya koyacak. Belki teknik direktöre bile maç taktiği konusunda katkıda bulunacak. Mesut’un yarı emeklilik yılları FB’ye hayırlı olsun. Bunu söylemeye mecburum, çünkü FB taraftarını rüyadan uyandırıp gerçeklerle yüzleştirmem gerek.

TABLO ORTADA

Mesut Özil 18 milyon Euro’luk bonservis ücretiyle gittiği Real Madrid’teki üç sezonunda 159 maça çıkıp 27 gol, 82 asistle oynadı. Takımıyla bütün kupaları kazandı. Arsenal’e giderken bonservis bedeli 47 milyon Euro idi. Buradaki 8 yılında 254 maça çıktı, 44 gol ve 77 asistle oynadı. 2018’de sözleşmesini uzattığında kulüp tarihinin en fazla maaş alan oyuncusuydu. Bütün istatistikler onun değerini ortaya koyuyor. Demek istediğim, Alman patentli Türk değerin artık sonbaharla kış arasında bir yerde olduğu… Arsenal’de kadroda düşünülmediği halde yüklü maliyeti nedeniyle bonservis bedeli ödenmeksizin FB’ye gelmesi de durumu teyit ediyor. Dün KAP’a bildirilen kendisiyle ilgili parasal rakamlar da notlarımı halı çıkaran boyutta.

İLK ANTRENMANINA DÜN ÇIKTI

Mesut, Kayserispor maçı öncesinde önceki gün ilk antrenmanına çıktı Samandıra’da. Tabii maç ve antrenman eksiği var. O yüzden maç kadrosunda yer almadı. Oynayacak duruma geldiğinde ara vermeden geçilecek ligin ikinci yarısının başlarında yavaş yavaş muhtemelen forma giyecek.  Umarım her şeye karşın Mesut Özil; Roberto Carlos’lar, Anelka’lardan sonra FB’ye ve Süper Lig’e katkıda bulunacak, renk ve değer katacak bir yıldız isim olur. Futboluyla, ortaya koyduklarıyla beni mahcup eder. ([email protected])

 

Önceki ve Sonraki Yazılar