Ertuğrul Özkök
THY kabininde ocakbaşı devrimi: Pide ve pizza resmen menüye girdi
Dün, bütün Türkiye Konda anketinden gelen 14 Mayıs tahminlerine kilitlenmiş.
Kulaklar biraz sonra Muharrem İnce’nin yapacağı açıklamaya çevrilmiş.
İşte tam o saatlerde İstanbul’da Esma Sultan Yalısı’nda ilginç bir davet var.
SİYAH MERCEDES’Lİ
DAVETLİLERE MENÜ
Kapıda çok sayıda siyah Mercedes ve BMW…
İçerde koyu renk takım elbiseli insanlar.
Türk Hava Yolları’nın dış hat uçuşlarında, business ve ekonomi sınıfı yolculara yemek servisi hazırlayan şirketi Do&Co yenilenen menüsünü tanıtıyor.
Önemli davetlere ev sahipliği yapan yalının üst katındaki salon baştan sonra bir şefler fuarı haline dönüştürülmüş.
THY’nin yeni menü anlayışını iki taraftaki küçük mutfaklardan anlıyorsun.
BAZLAMACI TEYZELER
UZAK DOĞULU NOODLECILAR
Son tarafta bazlama tezgahını hatırlatan bir stant.
Türk işi hamur ürünlerini orada hazırlıyorlar.
Börekler, poğaçalar…Tabi ki mantı…
Biraz ilerde Uzak Doğu mutfağının örnekleri…
Onun hemen ilerisinde İtalyan mutfağı... Harika görünen bir ravyoli hemen dikkati çekiyor.
PROTOKOL LOCASINDA
ÇOK TANIDIK BİR SİMA
Bu arada ilk dikkatimi çeken şeylerden biri davetliler…
Gördüğüm tabloya bakarsanız, galiba davetin onur ve baş konuğu İlber Hoca…
İlber Ortaylı…
THY’nin en üst kademe yöneticilerinin ve protokolunun oturduğu locanın baş köşesi ona ayrılmış.
Bir kere daha anlıyorum ki İlber artık bir süper star.
Bu arada Türk Hava Yolları’nda, bugüne giden devrimlerin başlatıcısı olarak bilinen ve 1988-1991 yılları arasındaki Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürlüğü görevlerini yapan Cem Kozlu da davetliler arasındaydı.
THY de Do&Co yönetiminin bu inceliği de hoşuma gitti.
THY YÖNETİCİLERİNİN EN
KORKTUĞU GAZETECİ KİM
Biraz ilerde bir THY yöneticisi için en dost ama aynı zamanda tehlikeli kişisi…
Hürriyet’in Kokpit sayfası yazarı Uğur Cebeci…
Bana göre dünyanın en önemli ve bilgili sivil havacılık yazarlarından biri…
Tabii ki bütün yöneticiler ona özel bir ihtimam gösteriyor.
Korku demem bir şaka. Ona saygı duydukları çok belli.
EJDER SMOOTHİE’İ KOKTEYL YOK
AMA KOKTEYL MENÜSÜ ÇOK ZENGİN
Biraz sonra restoran dünyanın tanınmış kişilerinden Teoman Hünal’ı görüyorum…
Bir bira ve viski uzmanı.
Bu arada davetliler arasında ünlü şef Arda Türkmen’i de görüyorum.
Davette alkollü içki yok ama çok zengin bir alkolsüz kokteyl menüsü var. Çeşitliliği Külliye davetlerini hiç aratmıyor.
Tabi şakayı patlatıyorum:
“Ejder meyveli smoothie var mı?”
Yok ama ondan çok daha güzelleri var. Ben pancardan yapılan bir kokteyl içiyorum. Tadı çok iyi. Süslemesi de Miami’nin güzel barlarındaki kokteylleri hiç aratmıyor.
LAHMACUN, MAÇA KIZI VE NEW YORK
TİMES’DAN SONRA BUSINESS CLASS’DA
Geleyim menüdeki değişikliklere..
Yeni menü ile THY ciddi biçimde paradigma değiştiriyor.
Bunun en sembolik anlatımı da şu:
Lahmacun, Maça Kızı ve NewYork Times en iyiler listesinden sonra sonra THY Business Class’ına da giriyor.
Evet gözlerimle gördüm. Elime alıp fotoğrafını bile çektim.
Böylece son yıllarda Türk mutfağında sınıf atlayan lahmacun şimdi etki alanını Avrupa ve ABD’ye de yayıyor.
HAVAALANI BUSINESS LOUNGE’DAKİ
KITIR PİDE ŞİMDİ KABİNDE
İstanbul Havalanı business lounge’ın kullanan yolcular buradaki pide reyonunun önündeki kuyrukları da bilir.
Bu ülkede yiyebileceğiniz en iyi pide belki de odur.
O pide şimdi uçağa biniyor. Lahmacunun yanında bir başka yenilik de pide…Bildiğimiz o kıtır pide.
Yeni menüde o da var.
Bir başka yenilik de Adana kebabı…
Evet THY Business kabinde resmen bir Ocakbaşı devrimi yapıyor.
İTALYAN PİZZASI VE
RAVYOLİ GELİYOR
Kabinde bir İtalyan işi “Pasta” devrimi var. Pizza ve ravyoli de menüye girdi…
Bu arada sivil havacılık uzmanı Uğur Cebeci’den şu değerlendirmeyi alıyorum:
“Aslında en büyük yenilik ekmek ve unlu ürünlerde yapılıyor. Kabindeki ekmekler iyi değildi. Şimdi tamamen değişiyor. Dilimli ekmeğe de geçilecek. Bence en iddialı değişiklik bu olacak. “
Bu arada şunu da öğreniyorum.
THY’de verilen yemeklerin yapıldığı ürünlerin yüzde 85’i Türkiye’den temin ediliyormuş.
Günlük olarak taze ürünlerden hazırlanıyormuş.
THY’DEKİ SOMON FÜMENİN
SIRRI MEĞER NEYMİŞ
THY ile dış ülkelere giderken en çok dikkatimi çeken yemeklerden biri somon füme.
Entre olarak çok sevdiğim bir yemektir.
Kendi payıma söylüyorum, hayatımda yediğim en güzel somon fümelerden biri bu.
Dün davette de somon fümeli kanepe tattım.
O da çok güzel ve harikaydı.
Do&Co’nun yöneticisi Attila Doğudan’a sordum nereden temin ettiklerini.
İskoçya’dan geliyormuş.
O kadar belli ki…
THY’yi ve Do&Co’yu kutlarım.
THY UÇUŞTAKİ YEMEĞİ FINE
DINING’E DÖNÜŞTÜRÜYOR
Sunumun sonunda uçan şefler ve kabin görevlileri fashion show’ları andıran bir biçimde ellerinde yeni menülerle defile yaptılar.
Bütün bunlara bakınca şunu söyleyebilirim. THY, sadece uçuş menüsü anlayışını değiştirmiyor, aynı zamanda uçuş yemeklerini giderek birer “Fine dining” (Gastronomik iyi yemek) haline getiriyor.
İşte tam bu noktada benim itirazım da geliyor.
THY’de sunulan şaraplar…
GÖZÜM BİR DE YENİ ŞARAP
MENÜSÜ SUNUMU ARADI
Bu sunuma yabancı bir gastronomi yazarı çağrılsaydı eminim şu soruyu soracaktı.
Şarap menünüz de değişiyor mu?
Herkes içmiyor ama dış hatlarda seyahat eden insanların küçümsenmeyecek bir bölümü şarap veya bira da içmek ister.
Biliyoruz ki, Külliye’nin özel hassasiyeti nedeniyle bu konu açılmıyor bile…
Onlar açmasa da ben tabu konuyu açayım.
TÜRK ŞARAPLARI İÇİN EN
HARİKA SHOW ROOM KABİN
Kendi payıma uçaklardaki şarap seçiminin iyi olmadığını düşünüyorum.
Oysa dünyanın her yerine uçuş yapan THY uçakları büyük bir hızla yükselen Türk şarapçılığı için en iyi Show room haline gelebilir.
O nedenle Türk şarapçıları ile bu konuyu ortak konuşup en iyi şarapların bu harika menüye eşlik etmesi sağlanabilir
Bir adım daha ileri gideceğim.
UÇAN ŞEF VARSA NİYE BİR DE
UÇAN SOMELYE OLMASIN
THY çok başarılı bir “Uçan şef” uygulaması başlattı. Yemekler hakkında bilgi de veriyorlar.
Uçan şef varsa “Uçan somelye” de düşünülemez mi?
Bunun için ille özel bir istihdam edilmesi somelye gerekmez.
Servis yapan personelden bir kişi, verilen şarapların tanıtımı konusunda uzmanlaştırılabilir.
Bazılarınız fantezi diyebilir.
Uçakta deniz tarağı, kılıç balığı, İskoç somonu da bir zamanlar fantezi değil miydi…
14 MAYIS’TAN SONRA BELKİ
DAHA RAHAT KONUŞABİLİRİZ
Neyse burada keseyim.
Belki bu konuları 14 Mayıs’tan sonra daha rahat konuşabiliriz.
Böylece THY’nin bu harika fine dining masası tamamlanır.
Ben şimdilik bu yenilikçi ve vizyoner menü değişimi için THY Do&Co yönetimini kutlamakla yetineyim.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.