ÇÜRÜMEK

Daha önce de önermiştim ama asıl şu günler, Emil Michel Cioran’ın “Çürümenin Kitabı”nı okumanın tam zamanı. Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Samuel Beckett gibi büyüklerle kıyaslanan Ciroan özellikle ilkel ve bağnaz saplantı ve önyargıları olan -insan denen- yaratığın içyüzünü, çırılçıplak ortaya döküyor.

Eleştirmenler, Romen asıllı bu Fransız için, “kitabını bitirince okuyanın, bir daha okuma cesaretini zor bulduğu ama başucundan ayıramadığı yazar” diyorlar. 

17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu ile ortaya çıkan ve 2013-2014 yıllarında yürütülen, bazı kamu kurum ve kuruluşları ile aralarında dört bakanın da yer aldığı kamu görevlilerinin görevi kötüye kullanma ve rüşvet ile suçlanmaları dahil, o tarihten bu yana yapılan çok sayıda “vakıa” ihbarı ve iddiasının hiç birinden alınmış hukuki bir sonuç yok.

Muhalefet başta, ahlak ve vicdan sahibi herkesin ısrarlı tepkisine karşın, bu son “rüşvet, politik gücü kötüye kullanma, zimmet” suçlamalarından da hiçbir hukukî cezai sonuç çıkmayacağını göreceğiz.

Durumu, yılların birikimli siyaset adamı, yazar dostum Kemal Anadol şöyle taşlamış; “İtalya’da; hükümet mafyaya karşı -temizeller- başlattı. Türkiye’de; mafya hükümete karşı -temizeller- başlattı” 

Gerçekten ülke yönetimi baştan aşağı öyle bir “çürümüşlük” içine düştü ki, sözünü ettiğim E.M. Cioran’ın “Çürümenin Kitabı”ndan bir-kaç satırı size okumak istedim:

“Kökten bir saplantıyla, ara vermeden, insanın var olduğu, ne ise o oluğu -ve başka türlü olamayacağı- düşünüldüğü zaman hakiki bir bozguna uğranılır.

Fakat ‘ne olduğunu’ ilan eden, yine de kendini kabul ettiremeyen bin tane tanım vardır: Ne kadar keyfi iseler, bir o kadar da muteber görünürler. En uçuk saçmalık da, en ağır bayağılık da uygun düşer insana. İnsanın sınırsız sayıdaki öznitelikleri, tasarlayabileceğimiz en belirsiz varlığı oluştururlar. 

Hayvanlar hedeflerine doğrudan giderken, o, dolambaçlarda kaybeder kendini. Tam anlamıyla dolaylı hayvan olur.” 

Okumanızı önermekle, siz değerli okurlarımın ruh sağlığını daha da bozacağım için bağışlamanızı diliyorum.

Not: “Çürümenin Kitabı”, yazan: E. M. Cioran,  Metis Yayınları 7. Basım 2020

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.