Ergün Aydoğan

Ergün Aydoğan

Türkiye'nin şansı; Ekonomistlerin yönetmesi!

                                     

Mehmet Şimşek, Nurettin Nebati, Naci Ağbal ve diğerleri değil Türkiye’nin şansı, esas şans ‘’Ben ekonomistim, Türkiye’de ekonominin sorumlusu ‘benim ben’’ diyen R.T. Erdoğan’dır. Sadece o mu ülkeyi yönetenlerin aile boyu ekonomist olması da en büyük şanstır!

Baba Erdoğan’dan sonra oğul Bilal Erdoğan’da ‘’Bir ekonomist olarak söylüyorum’’ diyerek babası Erdoğan tarafından imzalanan EYT kararı hakkında ise ‘felaket’ ifadesiyle ‘’EYT büyük bir felaketti ‘kandırıldık’’ dedi.

Peki ekonomist baba bu kararın sonuçlarını göremedi mi, popülizme teslim mi oldu yoksa her zaman olduğu gibi kandırıldı mı? Sahi ifşa edilen kandırılmalar dışında ifşa edilmeyen başka hangi konularda kandırılmış olabilirler!

Yeter mi tabi ki de yetmez, aile fertlerinden damat Berat Albayrak’ta ekonomist olarak uzun süre Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğunda otururken ‘’bugün dünden, bir sonraki gün bugünden, yarın bugünden’’ güzel olacak güzellemeleri yapıyor. Döviz alanlar pişman olacak, Ahmet Hakan dövizin gidişatını sorduğunda ‘’dövizle mi maaş alıyorsun’’ demişliği unutulmuş değildir.   

Yatıp kalkıp dua etmek lazım iyi ki bu ülkenin ‘tek yöneticisi’ oğlu ve damadı nerdeyse tüm aile şürekası ekonomist; Allah muhafaza ya bide aile ekonomist olmasa, nice olurdu bu ülkenin hali!

Yoksa 132 milyar dolar borçla alınan ülke, 2 trilyon dolar vergi toplayıp, 70 milyar dolarlık mal satıp, 500 milyar dolar borçlu hale nasıl getirilirdi!

Ben ekonomistim diyen yönetici ve aile şürekası ekonomist olmasa…

Faiz sebep enflasyon sonuç teoremi sonucu zorunlu hale gelen kur korumalı mevduata sadece iki yılda 1.2 Trilyon TL ödenir… Yılda faize 1.2 Trilyon TL ödenir… iç borçlanma dövizle yapılırken döviz on katına çıkarılır… cebimizden ‘bir kuruş’ çıkmayacak diye yapılan yap işlet projelerine yüzlerce milyar TL ödeme yapılır… plansız, programsız yapılan uçuş olmayan havalimanları, yolcu olmayan uçuşlar, geçilmeyen yol ve köprüler, hasta garantili hastanelere döviz üzerinden milyarlar aktarılır mıydı; iyi ki, ekonomist yöneticiler var!

Ekonominin sorumlusu ‘benim ben’ diyen ‘tek yönetici’ oğul ve aile şürekası ekonomist olmasa…

Emekli maaşım yetmiyor diye meydanlara dökülür, çalışanlar geçinemiyorum diye feryat eder, vergi yükü altında ezilir… soğuk havalarda bir kg ucuz et kuyruklarında, bir öğün ucuz karnını doyurabilmek için kent lokanta kuyruklarında yemek sırası bekler, millet çöplüklerden yiyecek toplar hale gelir, ucuz sebze meyve alabilmek için pazarların dağılmasını bekler miydi…

Arttıkça artan döviz, yerle yeksan olan piyasa, rekorlar kıran işsizlik, çalışanın işsizlerle tehdit edildiği bir tablo…

Kim sorarsa Türkiye uçuşta; Dünya bizi kıskanıyor…

Uçuşa geçmeden önce, Dolar 1.64 TL, Euro 1.23 TL, Ç. Altın 23.27 TL, Benzin 1.76 TL, Et (kg) 9 TL idi…

Uçuşta olan ülkenin üreten çiftçisi arazisini ekiyor, çalışıyor zarar ediyor. Ürettiği ürün toplama maliyetlerini bile karşılamadığı için tarlada bırakılırken, kentte yaşayanlar sebze, meyve yiyemiyor… Çünkü tarladan bedavaya bile alınsa toplama, taşıma; akaryakıt, yol, köprü maliyetleri ürünü tüketiciye ulaşılmaz hale getiriyor.

21 Nisan 2023 tarihinde ‘’bu kardeşiniz iktidarda olduğu sürece faiz yükselemez, faiz devamlı düşecek. Amerika, Avrupa’da faiz yükselebilir. Ama Türkiye’de faiz düşecek. Ve göreceksiniz enflasyonda faizle birlikte düşecek. Türkiye’yi üç beş karaborsacının hırsına teslim etmeyeceğiz’’ dediğinde politika faizi yüzde 8,5 tu, bugünse yüzde 50.

Faizin yükseltilmesi ülkenin karaborsacılara teslim etmek ise; Türkiye karaborsacılara teslim edilmiş midir?

CHP Milletvekili İlhan Kesici’nin, Sözcü Gazetesinde Aytunç Erkin’e açıkladığı gibi, ekonomist cumhurbaşkanı ve ailesinin yönettiği 21 yılda, 1.3 trilyon dolar dış ticaret açığı verildi. İktidara geldiklerinde kamu ve özelin borcu 132 milyar dolar iken 22 yılda 500 milyar dolara çıktı. Fazladan edilen borç 368 milyar dolar, bu borca ödenen faiz var. 2002-2023 arasında faize ödediğimiz para 578 milyar dolar. Sadece bu yıl bütçede faize ödenecek rakam 1.2 trilyon lira.

Nasıl, iyi ki, ‘ekonominin sorumlusu benim ben’ diyen ekonomist bir cumhurbaşkanı ve ekonomist aile şürekası var; ya bir de öyle olmasa nice olurdu ülkenin hali…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.