Ergün Aydoğan

Ergün Aydoğan

Süper Kupada yaşanan süper rezalet ne oldu?

                                 

Bir Süper Kupa finalini bile doğru düzgün düzenleyemeyip, ülke sınırlarını aşacak sansasyonel bir olaya dönüştürme becerisini gösteren ‘siyasi irade’ TFF ve ülkenin en büyük iki güzide kulübü Galatasaray ve Fenerbahçe; ne oldu, niye oldu, sorumlu kim?

Günlerce üzerinde tepinildi. Siyasi irade önce suskun kaldı sonra ‘sportif faaliyetler siyasete meze yapılmamalıdır’ yönünde açıklamalar yaptı. Siyasi irade adına söz sarf etme yarışına girenler, kalem oynatanlar muhatap ülke Suudi Arabistan’a toz kondurmadı, yapılanlara hak verecek bir biçimde kulüpleri suçlayarak ortada önceden imzalanmış bir protokol varken kulüplere niye yeni talepler ortaya koyuyorsunuz ‘aklınız başınıza yeni mi geldi’ yönünde suçlamalar yapıldı. Kulüp başkanları istifaya davet edildi…

Peki geçen 10 günlük sürede ne mi oldu? Suskun kalmakla eleştirilen kulüplerden Fenerbahçe Kulüp Başkanı Ali Koç’un açıklamalarından anlaşıldı ki meğerse kutsal metin gibi adlandırılan protokolü kendi isteği ile değilse bile birilerinin talebi üzerine ilkönce TFF değiştirmiş. Anlaşıldı ki ‘değişmez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez’ olarak tanımlanan protokol değiştirilebiliyormuş!

Ali Koç’un Habertürk’teki röportajın içeriğine geçmeden önce kısaca ne olduğuna bakalım.

Dendi ki, her şey önceden yapılan bir plan dahilinde yürürken Fenerbahçe protokole rağmen Atatürk görselli tişörtlerle, O da yetmedi ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ sözünün olduğu pankartla maça çıkmak istedi. Bundan haberdar olan Galatasaray yönetimi hazırlıksız olduğu halde Riyad da Atatürk baskılı tişörtler yaptırdı onlarda ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ pankartıyla maça çıkmak istediğini bildirdi. Bunun üzerine Stat organizasyon görevlileri buna karşı çıktı, güvenlik görevlileri devreye girerek stada sokulmayacağı kararı alındı dendi, özet olarak anlatılanlar bunlardı.

Hatta dendi ki FETÖ’cülerin kullandığı ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ sözüyle acaba iktidara darbe mi çekiyorlar bile dendi…

Gelelim Ali Koç’un açıklamalarına…

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin en büyük destekçisiydim ama şu son yaşanan olaydan sonra istifa etmesi gerektiğini söylüyorum…

Ali Koç kendilerine yurtdışında oynama teklifi geldiğinde ‘’Almanya olmayacaksa, Suudi Arabistan’ın daha uygun olduğunu düşündük. Şimdi geldiğimiz nokta itibariyle 100. yıl özelinde hatalı düşünce olduğunu yaşayarak gördük. Fenerbahçe spor kulübü olarak özellikle iki sebeple ısrar ettik, Suudi Arabistan’da oynanmasını. (Neymiş maçın Suudi Arabistan’da oynanmasını Ali Koç çok istemiş) Bizim son dakika dayatmamız falan söz konusu değil. Cumhuriyet pankartı var, Atatürk görselleri var, 100. yıl logosu var, parla marşı söylenecek diye anlatıldı toplantılarda. Her şey normal seyrinde devam ediyor diye biliyoruz. Bize bir kere deseler şu şu Suudi tarafında kabul edilmiyor denmedi’’

Meğerse bilinenin aksine Ali Koç’un dediğine göre Suudi yetkililer, maçtan önce TFF’nin programında bulunan 4 maddeyi kulüplerden habersiz çoktan çıkartmış.

Bunlar ‘’Cumhuriyetimizin 100.yılı kutlu olsun’’ pankartı yerine ‘’100. Yılımız kutlu olsun’’ pankartı ile çıkılacak. ‘’çocukların seremonide giyeceği ve arkasında Atatürk imzası bulunan tişörtler kaldırılacak. Norm Ender’in Parla marşı kaldırılacak. Led panolarda olacak olan Atatürk görselleri kaldırılacak. TFF bunlardan geri adım atmış ve bizim bundan maçtan 3 saat önce haberimiz oluyor’’ diyen Ali Koç Fenerbahçe soyunma odasına polis girdi ve pankartı aldılar. FİFA kurallarına göre maç yönetiliyorsa soyunma odasına polis giremez. Maça çıkarken futbolcuların üzerinin aranacağı haberi geldi’’ diyor. İsteyen Ali Koç’un Habetürk’teki açıklamalarının tamamına bakabilir.

Ali Koç’un aksine maçın Suudi Arabistan’da oynanmasını Galatasaray istemediğini resmi yazı ile TFF’ye bildirmiş ama kararı değiştirmemiş.

Protokolü Suudi yetkililer değiştirmiş ama TFF kararı kulüplerimize bildirmemiş; hani protokol değiştirilemezdi, kulüpler ne halt yemeye protokol değiştirmeye kalktı deniliyordu!

Yangın söndürmeye bile cumhurbaşkanının tensipleriyle gidilen bir ülkede bu yaşananların siyasi iradeden bağımsız gelişmesi mümkün değildir. Muhalefetin Erdoğan’ı sorumlu ilan etmesi doğrudur. Suudi yetkililerin Cumhuriyet ve Atatürk’ alerjileri kabarmış, resmen size burada ‘Cumhuriyet ve Atatürk şovu yaptırmayız’ demişler ve TFF bunu kabul etmiş. 100. yıl hassasiyeti zaten kimsenin aklına gelmemiş. Ve tabi yine hiçbir şeyden haberi olmayan muhalefet suçlu olmuş.

Ne diyor Ali Koç ‘’ülkede olanları oradan takip edebiliyoruz. Ve bu siyasi rekabetin malzemesi haline getirildi, özellikle muhalefet tarafından. Bu iki kulübün haklı duruşu, saygı duyulacak duruşuna, istemeyerek aldığı karara büyük zarar verdi.’’ Kim zarar vermiş, süreci yönetemeyen siyasi iradenin emrindeki TFF değil, yaşananların yanlışlığına dikkat çeken muhalefet!

Riyad da yaşananlarda muhalefetin ne suçu var, süreci muhalefet mi yürüttü, muhalefet mi bu noktaya getirdi. Hani Ali Koç iktidara karşıydı, muhalefeti destekliyordu!

Hani diyor ya Ali Koç ben kulüp başkanı olduğum sürece Fenerbahçe’yi şampiyon yapmazlar, demek ki buradan bile muhalefeti suçlayarak iktidara mesaj mı veriyor başında bulunduğum Fenerbahçe’yi şampiyon yapın diye!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Haliç Kongre Merkezindeki aday tanıtım toplantısında ‘’size Riyad’dan ekmek çıkmaz!’’ haklı, Ali Koç bile muhalefeti suçlar hale geldikten sonra…

İktidar sürekli olarak beceriksizliklerinin faturasını muhalefete yüklüyor, beceriksizliklerini kendisine yapılan operasyon olarak gösteriyor, kutuplaşmayı artıran hamleler yapıyor; muhalefet geri adım atmadan bu olayın üzerine gitmelidir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.