Ergün Aydoğan

Ergün Aydoğan

CHP'li Belediyelere tuzak, mali darbe mi?

                                    

Kamuoyu günlerdir Belediyelerin vergi özellikle SGK borçlarını konuşuyor. Sanki bu borçlar son 5 yılda veya son 4 ayda oluşmuş borçlar. Öyleyse neden bugün öncelikli gündem haline geldi…

Şaşırdık mı, sürpriz mi; ne şaşırdık, ne de sürpriz oldu. 31 Mart seçim kaybından sonra iktidarın CHP’li belediyelere yönelik ‘kıskaç politikası’ uygulayacağı 2019’dan beri İstanbul’a uyguladığı ‘kıskaç politikası’ndan belliydi.

Hiçbir sorumluluğu üzerine almayan iktidar yine işin kolayını buldu, emekliye yapılmayan ücret artışlarının sorumlusu olarak CHP’li belediyelerin SGK’ya ödenmeyen borçlarını gerekçe olarak gösterdi, sanki 20 yıldır yerel yönetimler elinde değilmiş gibi!

Ah bu CHP’li belediyeler SGK borçlarını bir ödese; emekliler 25 bin TL maaş alacak!

ERDOĞAN’IN, İMAMOĞLU FOBİSİ…

Ve tabi Erdoğan’ın hedefinde esas ‘uykularını kaçıran, korkulu rüyası’ Ekrem İmamoğlu var. Ne diyor Erdoğan, ‘’Vals gösterisine gelince para var, gazetecilere Roma turu yaptırmaya gelince para var, kişisel reklam kampanyalarına harcamak için para var. Ancak sosyal güvenlik kurumuna ödemeye gelince para yok’’

Erdoğan’ın özellikle kendisini hedef alan bu çıkışından sonra Ekrem İmamoğlu ‘’SGK borçlarını ödemek için başvuru’’ yaparak, Erdoğan’ı boşa düşürerek yine ‘’altın golü’’ attı…

PARTİ AYIRMI YAPMIYORUZ DİYORSUNUZ YA…

Hadi şimdi CHP’li belediyeleri hedef alan 96 milyar lirayı bulduğu söylenen SGK borç çıkışından sonra AKP iktidarı bu borçların parti ayrımı gözetmeksizin hangi belediyelere ve hangi yıllara ait olduğunu açıklasın; sadece birkaç CHP’li belediye diyerek bütün borçların sanki CHP’li belediyelere aitmiş gibi algı oluşturulmasın. Ayrıca SGK borçları olan sadece belediyeler mi? Mesela iktidara yakın, iktidarın en çok ihale verdiği ayrıcalıklı şirketler, yetmedi kamu şirketlerinin SGK borcu yok mudur niye sadece belediyeler gündemde!

Belediyeler SGK borçlarını öderse ekonomik sorunlar sona erecek, emekliye beklediği zam yapılabilecekmiş algısı oluşturanlara soralım; Belediyelerin SGK borçları, SGK gelirlerindeki payı nedir, yüzde kaçtır, bu alacaklarla mı emeklinin beklentisi karşılanacak. SGK alacaklarının yüzde kaçı yandaş şirketlerin, yüzde kaçı kamu şirketlerinin açıklayın…

Hadi gelin birde iktidarınız süresince (5’li, 10’lu çete olarak tanımlanan) size yakın şirketlerin ne kadar kamu alacağını sildiniz, afettiğiniz borçları da açıklayın!

Belediyelerin çoğunluğu AKP’deyken tahsil etmek akıllarına gelmeyen SGK borçları, belediyeler CHP’ye geçince tahsilat akıllarına geldi.

Oysa Sayıştay’ın 2017 yılından itibaren 2020, 2021, 2022 yıllarında ödenmeyen SGK prim borçlarını kapsamlı olarak ele aldığı, belediyelerin prim borçlarının tahsil edilememesinin çok ciddi bir risk olduğu konusunda AK Parti iktidarını defalarca uyardı. Sayıştay AK Partili belediyelerin iktidar olduğu yıllarda tahsilat oranının yıllar içinde yüzde 85’ten yüzde 40’lara kadar düştüğünü belirtmesine rağmen AK Parti iktidarı Sayıştay’ın hiçbir uyarısını dikkate almadı. Ne zamana kadar; Belediyeler CHP’ye geçinceye kadar.

Tamam bugüne kadar aklınıza gelmeyen SGK alacakları belediyeleri kaybedince aklınıza geldi, CHP’li belediyeleri zor duruma düşürerek iş yapamaz hale getirebilir miyiz diye konuyu köpürtüyorsunuz.

Peki, belediyeler borçlarını ödesin tamam, ya yandaş müteahhitlerin, iktidara yakın şirketlerin affedilen vergi borçları da tahsil edilecek mi?  Yanlış ekonomi politikaları sonucu milyarlarca KKM zararları, buharlaşan 128 milyar doların faturası sorumlulardan tahsil edilecek mi?

Kim ne derse desin, iktidarın belediyelerin SGK borç çıkışı iyi niyetli değildir tam aksine bugüne kadar borçların birikmesine göz yuman iktidarın belediyeleri kaybettikten sonra merkezi iktidarı da kaybetme korkusu üzerine CHP’li belediyeleri her koldan sıkıştırma, toplum gözünde ‘’borçlarını ödemeyen, iş yapmayan’’ olarak gösterme çabasından başka bir şey değildir.

Erdoğan ‘’Hazine ve Maliye Bakanlığımız, kaynağından bu borçların tahsiline başlayacaktır. Öyle 25 kuruşa simit yok. Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok’’ dedi. Evet doğru simit 15 TL. Yıllardır milletin varlığını ‘’itibardan tasarruf olmaz’’ diyerek milleti borç batağına sürükleyip, emekliyi açlığa mahkum etmenin sorumluluğunu CHP’li belediyelere yükleyemezsiniz. İktidar olanlar parti ayrımı gözetmeksin borçlu tüm belediyeler, affedilen yandaş şirketler, borçlu kamu şirketlerini açıklayın.

Sonra ne mi yapın, yasal bir düzenlemeyle borçların faizlerini affederek uzun vadeli ödeme takvimi planlayın; CHP’li belediyelere tuzak kurmaya çalışmayın!

HANİ PARTİ AYRIMI GÖZETMİYORDUNUZ?

Onun için mi Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hesaplarına SGK borçları nedeniyle alelacele haciz koydunuz; tek borçlu belediye Mersin Belediyesi midir?

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.