Ergün Aydoğan

Ergün Aydoğan

BALIKESİR KOLAY ULAŞILABİLİR Mİ?

                         

Kuvayı Milliye’nin başkenti, Türkiye’yi doyuran il olarak övündüğümüz Balıkesir’imizin tarihi, turistik, jeopolitik, jeostratejik önemi ve ülke ekonomisindeki yeriyle ilgili çok şeyler söyleyebiliriz ama maksadımız bilinen, bildiğiniz şeyleri tekrar ederek kafanızı şişirmek değil. Ama bütün bu bilinenlerin aksine pek gündem olmayan sanki Balıkesir’in böyle bir ihtiyacı yokmuş gibi göz ardı edilmesinden dolayı konuyu bir kez daha kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı hissettim.

Nedir ve neden bu ihtiyacı hissettim kısaca özetleyelim!

Geçtiğimiz hafta CHP Genel Başkanı Özgür Özel 78 yıl sonra kazanılan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Merkez Altıeylül ve Karesi Belediyelerine hayırlı olsun ziyareti için geldiğinde kendisine Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Akın yaptığı sunumda, kısa süre içinde yaptığı başarılı işlerin anlatımı sırasında ‘’kolay ulaşılabilir il Balıkesir’’ cümlesinin geçmiş olması can alıcı bir cümleydi.

Balıkesir Havayoluyla, Karayoluyla, Demiryoluyla gerçekten bu kadar kolay ulaşılabilen bir kent midir?

Oysa 10 gün önce oğlumuzun düğün merasimine il dışından özellikle Ankara’dan gelen misafirlerimizin ne kadar zorlandıklarını, Balıkesir’in ulaşımının bu kadar meşakkatli olduğunu bilmediklerini bizzat gelen konuklarımızdan dinledik. Hatta özel araçlarıyla karayolundan gelen konukların İnegöl trafiğine takıldıklarında arayıp başka bir güzergahın olup olmadığı sorularına muhatap olduk. Otobüsle gelen misafirlerimiz ise, mevsim gereği bilet bulmakta zorlandıklarını ve 11 saat süren yolculuğun yorucu olduğu serzenişlerini dinledik. İlk kez Balıkesir-Körfeze gelen konuklar ulaşım zorluğuna akıl erdiremiyor ‘’turistik bölgeye ulaşım bu kadar zor olmamalı’’ diyorlar!

Kısaca Balıkesir’e ulaşımın herhangi bir Anadolu kentinden daha kolay olmadığını zamanında Meclis kürsülerinde sayısız kez dile getirdik o zamandan bu zamana karayolunun iyileştirilmesi dışında ne demiryolunda ne de havayolunda ciddi bir iyileşmenin olduğunu ne yazık ki görmedik.

Hadi canım, olur mu öyle şey Balıkesir’e ulaşım bu kadar zor mu olurmuş diyenleriniz olacak olursa gelin bakalım…

Önce karayolundan başlayalım. Özel aracınızla gelecek olursanız Ankara’dan Balıkesir Merkez 6-7 saat, Körfez 7,5-8 saat. Otobüs tercih edilecek olursa Balıkesir Merkez 9 saat, Körfez 10-11 saat. Demiryolu ile gelinmek istenirse, 20 yıl önce 3 olan Ankara-İzmir tren sefer sayısı şimdi tek sefere düşürüldü, o da Ankara-Balıkesir-Ankara rötar olmazsa Merkez 10 saat.

Gelelim bir zamanlar iktidarın herkesin kullanımıyla övündüğü uçak vaziyetlerine!

Malum Türkiye gündemini de meşgul eden ama ‘çalışmayan’ bir Merkez Havalimanımız var! Her yıl çalışan personel sayısı artıyor ama gelgelelim henüz normal yolcu uçağı inebilmiş değil meşhur Havalimanımıza; dolayısıyla olmayan uçak seferleriyle Balıkesir’e uçuşlar da yok!

E canım sizde Balıkesir-Merkeze 90 KM mesafedeki Körfezdeki Kocaseyit Havalimanını kullanın mı diyorsunuz… varda kullanmıyor muyuz! Geçtiğimiz yıllarda haftanın belli günlerinde sabah akşam Ankara-Kocasyit, Kocaseyit-Ankara’ya düzenli yapılan seferlerin bu sene olabildiğince azaltıldığını görüyoruz. Bazı günler hiç yok, haftanın bir iki günündeki uçak içinde yer yok! Yolcu yetersizliğinden midir, fiyatların yüksekliği nedeniyle tercih edilmemesi midir yoksa THY-(şimdi A Jet olan, Anadolujet) politikası mıdır bilinmiyor ama bilinen bir şey varsa o da Kocaseyit Havalimanına uçuş seferleri önceki yıllara göre azaltılmış olması Balıkesir’e özellikle Ankara’dan ulaşımı oldukça zor hale getirmiş olmasıdır.

Bütün bu olumsuzlukların yanında olumlu bir şey yok mu denecek olursa var, o da, İstanbul’dan karayolu ulaşımıdır. Trafiğe yakalanmaz, yüksek otoyol ve Osmangazi Köprü ücretleri dikkate alınmazsa İstanbul-Balıkesir ulaşımı 2-2,5 saat oldukça kolaydır!

Acımasız kapitalizmin yeraltı maden-zenginliklerine diktikleri gözlerden korunabilirse; dağlarından yağ, ovalarından bal akan, gelecek yılların mega kenti olarak planlanan, İstanbul, Bursa, Kütahya, İzmir, Çanakkale, denizden Tekirdağ’a sınırları olan Balıkesir’in ulaşım konusu gözden geçirilmelidir. Özellikle çok ciddi harcamalarla açılan, her yıl personel sayısı artırılan Merkez Havalimanına biran önce uçak seferleri başlatılmalıdır. Ayrıca 20 yıl önce gidilen süre ile 20 yıl sonra aynı sürede gidiliyor olan demiryolu ulaşımı da gözden geçirilmeli hatların iyileştirilmesinin yanında Yüksek Hızlı Tren projesi Balıkesir’i de kapsamalıdır.

Kısaca Balıkesir özellikle Ankara’dan çok kolay ulaşılabilir bir kent değildir, ilgililerin dikkatine!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.