Ergün Aydoğan

Ergün Aydoğan

2019'da yarım kalan hikaye; Balıkesir ve Bursa...

                       

Şimdiki gibi ittifak restleşmesi falan yoktu. Sistemin zorunlu kıldığı güç birliğini partiler ‘kavgasız gürültüsüz’ uyum içinde oluşturdu. CHP ve İYİ Parti 2019 yerel seçimlerinde işbirliği yapma kararı aldı. CHP’de ilk açıklanan il Balıkesir, ilan edilen aday Ahmet Akın oldu. Kaldı ki ilan edildikten sonra partililer Balıkesir girişinde Değirmen Boğaz’ında Ahmet Akın’ı coşkuyla karşıladı, kentin Ali Hikmet Paşa meydanında coşkulu kalabalıkla seçim startı verildi. Sonra ittifak görüşmelerinin sonucunda ilk ilan edilen Ahmet Akın ‘feda’ edilerek CHP tarafından geriye çekildi, Balıkesir İYİ Partiye bırakıldı.

İYİ Partinin adayı 2009’de CHP’nin oylarıyla MHP’den belediye başkanı olan sonra İYİ Partiye geçen İsmail OK oldu. (O dönem CHP il örgütünün yanlış aday stratejisi, partiler arası resmi işbirliği olmasa bile seçmen sandıkta AKP’ye karşı İsmail Ok üzerinde birleşti). İsmail Ok bazı stratejik hataları yüzünden kazanılabilecek 2019 seçimini 2014’de olduğu gibi kaybetti. CHP’nin ilk olarak ilan ettiği adayını örgütün şiddetli itirazlarına rağmen geri çekerek uğruna feda ettiği İsmail Ok İYİ Partiden ayrılarak AKP’ye katıldı, şimdi AKP’nin Balıkesir milletvekilidir.

O günden bugüne siyasi değerlendirmelerde, şehirde, ilçede, köyde, sokakta, çarşıda, pazarda her yerde konu gündeme geldiğinde sohbetlerde; ‘Ahmet Akın aday olsaydı kazanırdı’ iddiaları Balıkesirlinin dilinde. Yine o günden sonra aday kim olmalı, kim olacak, kiminle kazanılır dendiğinde ‘’CHP Ahmet Akın’ı aday gösterirse kesin kazanır’’ iddiaları da dillerden hiç düşmedi. Hatta CHP’deki yönetim değişikliğinden sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘prensi’ olması hasebiyle bazı çevrelerde yeni yönetim gösterir mi, göstermez mi, ya ‘göstermezse’ kuşkuları oluştu. Bunun böyle olmaması gerektiğini ve olmayacağını söyleyerek Balıkesir kamuoyunun beklediği Ahmet Akın aday olması gerektiğini her ortamda dile getirdik. Yeni CHP yönetimi de siyasi saiklerden bağımsız olması gerekeni yaparak İstanbul, Ankara, Balıkesir, Bursa ve Bolu ile birlikte Ahmet Akın’ı ilk açıklanan adaylar arasında açıkladı.

Ahmet Akın 25. 26. ve 27. Dönem Balıkesir milletvekilliği, Enerjiden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yapmış, genç deneyimli bir siyasetçidir. Balıkesir benim ailem diye yola çıkan Ahmet Akın gülen yüzü, gençliği ve dinamizmiyle küçüklerin abisi, büyüklerin kardeşi herkesle barışık, kolay iletişim kurabilen bir arkadaşımızdır.

2019’da yarım kalan hikayeyi tamamlamak bundan sonra Balıkesirlinin görevidir. Olsaydı kazanırdı diyenler… Mayıs seçim çalışmalarında gidilen her yerde Ahmet Akın aday olursa oyumuz CHP’ye diyenler… 2019’da olmamasının pişmanlığını hissedenler… şimdi görev sırası sizde; 2019’da yarım kalan hikayeyi tamamlayın! ‘’Güzel ailem Balıkesir, Ahmet Akın, size en yakın’’ diye yola çıkan beklediğiniz isme sahip çıkma görevi artık siz Balıkesirlilerde.  

Ahmet Akın’ın Ali Hikmet Paşa Meydanında halkla buluşmasını yerel basın, Politika gazetesi ‘’Balıkesir’de Tarih Yazacağız’’, Birlik gazetesi ‘’Nerde Kalmıştık’’, Ege Gündem ‘’Akın Geliyor Akın’’, Haberci ‘’Nerede Kalmıştık Balıkesir’’ olarak görmüş.

Bir başka yarım kalan hikaye BURSA…

2019’da yarım kalan bir başka hikayenin yaşandığı ilimizde Bursa’dır. Uzun yıllardır CHP’nin kazanamadığı Bursa 2019’da Mustafa Bozbey’in adaylığında geçerli oyların yüzde 47,03’nü alarak kazanmaya çok yaklaşmıştı.

İnşaat Yüksek Mühendisi olan Mustafa Bozbey, 18 Nisan 1999 seçimlerinde DSP’nin Nilüfer Belediye Başkanı olarak seçilmiş. Daha sonra 2004, 2009, 2014 CHP’de Nilüfer Belediye başkanlıklarından sonra, 2019’da Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak girdiği seçimleri kıl payı kazanamamıştır.

Mustafa Bozbey 4 dönem Nilüfer Belediye başkanlığı döneminde başarılı işlere imza atmış halk tarafından sevilen bir siyasetçidir. Sosyal projeleriyle, halka dokunuşu, kurduğu pozitif ilişkilerle halkta karşılığı olan bir siyasetçidir. Nilüfer belediye başkanlığı döneminde davet ettiği bazı açılışlara katılarak, başarılarına bizzat tanıklık etmişizdir.

2019’dan bugüne ‘kıl payı’ kaybıyla en çok üzüntüsü yaşanılan illerden biride Bursa’dır. Mustafa Bozbey’in adaylığı da o günden beri Bursa kamuoyu tarafından beklenmektedir. Bursa adayı olarak Mustafa Bozbey’de ilk ilan edilen isimler arasında açıklanmıştır.

Şimdi sıra, görev ‘keşke oy verseydik’ diyenlerin, şu nedenle bu nedenle olmadığını düşünen Bursa seçmenindedir, görev bundan sonra keşke olsaydı, aday olursa diyenlerindir…

Çok uzun yıllardır kazanılamayan Balıkesir, Bursa gibi illerin kazanılması adaylar ve kent halkı için önemli olduğu kadar, CHP siyaseti açısından da son derece önemlidir.

Başarılar diliyoruz…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.