Dr. Girayalp Karakuş

Dr. Girayalp Karakuş

Ukrayna’da Siyasi Partiler Kapatıldı: TEK PARTİ İKTİDARI OLUŞTU

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin, ülkedeki geniş çaplı savaşı göz önünde bulundurarak, sıkıyönetim dönemi boyunca bazı siyasi partilerin faaliyetlerini askıya almaya karar verdiğini belirtti.

KAPATILAN SİYASİ PARTİLER

Ukrayna'da bugün: 'Sol Muhalefet', 'Sol Güçler Birliği', 'Ukrayna İlerici Sosyalist Partisi', 'Ukrayna Sosyalist Partisi', 'Yaşam İçin Muhalefet Platformu', 'Bizim', 'Devlet' ve 'Vladimir Saldo Bloku'nun siyasi faaliyetleri askıya alındı.

KAPATILMA SEBEBİ RUSÇULUK

Zelenski iktidarı adı anılan partileri Rusçu oldukları gerekçesiyle kapattı. Ancak partilerin birçoğu tarafsız bir tutum sergilemektedir. Birçoğu Ukrayna’da tanınan partiler değil. Sosyal medyada Ukraynalılar hashtagler açmaktadır. Örneğin; Vladimir Saldo Bloku mu bu kim? gibi. Aşırı Ukrayna milliyetçileri ise bu partileri linç etmektedir.

VlADIMIR SALDO BLOKU RUSÇU MU

      Zelenski, "Vladimir Saldo Bloku" partisinin Ukrayna'da bilinmediğini ve seçimler öncesi Herson'da kurulduğunu anımsatarak, bu partinin Rus ordusu yanlısı ve “Herson Halk Cumhuriyeti”nin yaratılmasına katıldığı iddia edilen Herson belediye meclisi üyesi Saldo ile bağlantılı olduğuna dikkati çekti. Ancak bu parti hakkında çok az şey bilinmektedir. Sosyal medyadan Ukrayna vatandaşlarının paylaşımları incelendi ve Ukraynalılar bile böyle bir partinin varlığından bihaber olduğu görüldü. Ayrıca bu bloğun sosyal medya hesabına da ulaşılamadı. Bizim Partisi ise Vladimir Saldo Bloku gibi adı duyulmayan küçük bir partidir. Devlet Partisi içinde aynı şeyleri söyleyebiliriz. Haklarında bilgi yok denecek kadar az.

UKRAYNA SOLU VE SAVAŞ

Yapılan araştırmalara göre Ukrayna’da sol Zelenski’nin tehdit olarak gördüğü kadar güçlü değil. Sosyal medyada son derece pasifler. Ciddi bir seçmen kitlesi de yok. Ukrayna savaşına olan bakış açıları ise Rusçuluk’tan son derece uzak. Ukrayna solu savaşın emperyalistler tarafından kışkırtıldığını iddia etmektedir. Baş suçlu olarak da ABD ve NATO’yu görmektedirler. Ukrayna’nın aleyhine tek bir ifadeleri yok. Dolayısıyla Zelenski’nin sosyalist partileri tehdit olarak görmesini gerektirecek bir durum söz konusu değil. Kapatılan sol partiler içinden Ukrayna İlerici Sosyalist Partisi Rus yanlısı olarak yorumlanmaktadır. Ancak 2012 yılından beri parlamento seçimlerine katılmamaktadır. Ukrayna’da herhangi bir siyasi ağırlığı yoktur. Bu partiye Rus yanlısı imajını verenler ise Batı medyasıdır. Sol Güçler Birliği ise sosyal medyada arandığında dahi bilgi almak son derece güç. Ancak demokratik sosyalizmi savunduğu bilinmektedir. Parti lideri Goldarb Maxim Yurievich hakkında bilgi eksikliği var.

YAŞAM İÇİN MUHALEFET PLATFORMU RUSÇU

            Yasaklanan partilerden Muhalefet Platformu ömür boyu kapatıldı. Muhalefet Bloku sosyal liberal bir partidir. Parti, 1999'dan 2016'ya kadar eski adıyla Tüm Ukrayna Birliği "Merkez"'in devamı niteliğindedir. Başlangıçta Aralık 1999'da tescil edilmiştir. 2019 Ukrayna parlamento seçimlerinde parti ülke çapındaki parti listesinde 37 sandalye ve 6 seçim bölgesi sandalyesi kazandı. Bu, mevcut Ukrayna'nın ikinci en büyük siyasi gücüdür. Rusya yanlısı bir siyaset izlemektedir.

 

 

UKRAYNA SOSYALİST PARTİSİ

            Kapatılan Ukrayna Sosyalist Partisi sosyalizm ile yurtseverliğin sentezini yapan bir partidir. Ukrayna’da belli bir ağırlığı vardır. 1994 parlamento seçimlerinde 14 milletvekili çıkardı. Aynı yıl cumhurbaşkanlığı seçiminde üçüncü parti oldu. Bu dönemde Belaruslu sosyalistlerle hareket ettiler ama daha sonra yolları ayrıldı. 2000 yılından sonra demokratik sosyalizme geçiş yaptılar. Muhalefet güçlerini zaman zaman bünyesinde barındırmayı başardırlar. Ancak katıksız bir Rusçuluk yapmadılar. Örneğin; Parti kongresinin bir kararıyla Petro Ustenko, SPU'dan ihraç edildi. Rusya Federasyonu Hükümeti Genelkurmay Başkanı Vladislav Surkov'un temsilcileriyle partinin Rus tarafına satışı konusunda ayrı müzakerelere girdiği için.

MİLLİYETÇİLER SEVİNÇLİ

      Ukrayna’da toplam 370 parti var. Ancak Zelenski solu hedef aldı. Ukrayna’daki partilerin geneli neo-liberal sisteme eklemlenmiş partilerdir. Kriz ortamında sistem dışı partilerin kapatılması belki de fırsat olarak değerlendirildi. Hristiyan Demokrat Partiler ve aşırı milliyetçi partiler dururken neden sol partiler kapatılıyor sorusu gündemde kalabilir. Ukrayna’nın siyasi iklimi çeşitlilik göstermektedir Ekolojist partilerden Macarları temsil eden partilere kadar birçok oluşum vardır. Avrupa Dayanışması gibi partiler ise sistem tarafından kollanmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar