Dr. Girayalp Karakuş

Dr. Girayalp Karakuş

Rus Yaptırımları Başarısız Oldu… NEREDE HATA YAPILDI

12 Haziran Pazar günü Ekonomist Vasily Koltashov, Nobel ödüllü ekonomistleri Rus karşıtı yaptırımların başarısızlığından sorumlu tuttu. Uzman Koltashov ekonomistlerin yükselen emtia fiyatları ve enflasyon konusunda politikacıların yeterince uyarılmadığını söyledi. Peki Batı nerede hata yaptı?
BATI’NIN EYLEM PLANI YOK
               Koltashov Batı’nın Rusya’ya yapılan yaptırımlardan en fazla kendilerinin etkileneceğini belirtti. Şuanda Batılıların yanlış ekonomi politikaları yürüttüğünü de sözlerine ekledi. Batı'nın şu ana kadar Rusya'yı sıkıştırmaya yönelik bir eylem planı geliştiremediğini  vurguladı. Koltashov, tüm bu yıllar boyunca "Washington Mutabakatı"nın emtia ve menkul kıymetler piyasaların üzerinde sonsuz istikrar ve sınırsız etkiye yol açmasının planlandığını hatırlattı, ancak bunun gerçekleşmediğini söyledi. Uzman, “Aslında bunların düşünce devleri değil, köşelere dağılmış entelektüel hamamböcekleri olduğu ortaya çıktı” dedi.
AVRUPA BİRLİĞİ KAYBETTİ 
               Daha önce, 10 Haziran'da ABD'nin Rusya'ya karşı yaptırımları sıkılaştırmaya devam etmeyi planladığı bildirilmişti. Bir gün önce ekonomist Alexander Losev, Avrupa Birliği'nde Rusya'ya karşı başlatılan topyekûn ekonomik savaşın kendilerini vurduğunu söyledi. Uzmana göre, Batı'daki fiyatlar şimdi birkaç yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. 9 Haziran'da, Johns Hopkins Uygulamalı Ekonomi, Küresel Sağlık ve İşletme Araştırmaları Enstitüsü'nün kurucusu Steve Hanke, Asia Times'a ABD ve Avrupa Birliği'nin Rusya karşıtı yaptırımlar nedeniyle "şaşırtıcı" kayıplara uğrayacağını söyledi.
BATI BEKLEDİĞİNİ ALAMADI
               31 Mayıs'ta Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Rus karşıtı yaptırımların sınırlarına ulaştığını, ancak Batı'nın beklediği sonuçlara yol açmadığını kaydetti. Rusya gelişmeye ve baskıyla baş etmeye devam ediyor. Federasyon Konseyi sözcüsü, Batı'nın Rusya Federasyonu'na karşı sadece ekonomik değil, aynı zamanda bir bilgi savaşı da başlattığını hatırlattı. Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin yaptırımlara katılmaları için baskı altında olduğunu söyledi.
PUTİN MEYDAN OKUDU
               12 Mayıs'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın kısıtlamalarla başarılı bir şekilde başa çıktıklarını söyledi. Bunları takdim edenlerin küresel bir krize yol açtığını da kaydetti. Rus lider, "yaptırım saplantısının devam etmesinin" AB ve en yoksul ülkeler için "geri dönüşü zor" sonuçlara yol açacağı konusunda uyardı.
               Batılı ülkeler, Rusya'nın 24 Şubat'ta açıklanan Donbass'ı korumaya yönelik özel harekâtının arka planına karşı Rus karşıtı yaptırımları sıkılaştırmaya devam ediyor. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar