Dr. Girayalp Karakuş

Dr. Girayalp Karakuş

Fransız Seçimleri Sonuçlandı: Hangi Medya Nasıl Yorumladı

France Info, Le Monde ve France 24’ün yayımladığı anket sonuçlarına göre adayların hiçbiri yüzde 50’nin üstünde oy alamadı ve devlet başkanlığı seçimleri 24 Nisan’da düzenlenecek olan 2. tura kaldı. Buna göre, Macron oyların yüzde 28,1'sini alarak seçimin ilk turundan birinci çıktı. Le Pen de yüzde 23,3 ile ikinci oldu. Solcu aday Jean-Luc Melenchon yüzde 20,1, aşırı sağcı Eric Zemmour yüzde 7,2 ve merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisinin adayı Valerie Pecresse yüzde 5 oy aldı. Peki yerli ve yabancı medya Fransız seçimlerini nasıl yorumladı?

AKP MEDYASI LE PEN’E KARŞI

            AKP medyası LePen’in İslam, göçmen ve başörtüsü karşıtı söylemlerinden dolayı Le Pen’e soğuk bakmakta. Bilindiği üzere Le Pen yakın zamanda iktidara geldiğinde başörtüsünü yasaklayacağını belirtti. Ancak AKP medyası her ne kadar Le Pen’e karşı olsa da Macron’a da sıcak bakmıyor. Yakın zamanda Macron Türkiye’yi Fransa’daki seçimlere müdahale ettiği gerekçesi ile kınadı. Fransa cumhurbaşkanı iddiasında “Avrupa kıtasında Türkiye sivil toplum kuruluşları ve siyasi gruplar harekete geçirilerek resmi propaganda organları ile varlık gösteriyor” diyerek dolaylı yoldan Anadolu Ajansı’nı da hedef almıştı.

AYRILIĞIN SEBEBİ DIŞ POLİTİKA

            Türkiye ile Fransa arasındaki ayrılıkların ardında yatan sebep dış politika. Libya, Doğu Akdeniz, Yunanistan ve Fransa’nın Türkiye’de sivil toplum örgütleri eliyle manevralar yapmak istemesi iki ülke ilişkilerini son zamanlarda gerdi. Bu sebepten AKP’yi destekleyen medya Macron’a Fransa’da yaşayan Türk kökenli Fransız yurttaşları vasıtasıyla yönlendirme yapmaya çalıştı. Le Pen’i desteklemese de Macron’a da tam destek verilmedi.

MACRON YUMUŞADI

İslam ülkeleri Macron’a popülist sağ söylemlerinden dolayı tepki göstermesi üzerine söylemlerini yumuşattı. Örneğin Hürriyet gazetesinin haberine göre; Macron, "Müslümanların veya Yahudilerin dinlerinin emrettiği gibi yemek yemelerini engelleyen bir Fransa istemiyorum" dedi. Macron’un ne kadar samimi olduğunu bilinmese de bir gerçek var. “Fransa’da 7 milyon Müslüman yaşamakta.”

LE MONDE: MACRON YARDIM İSTEDİ

            Le Monde gazetesi önsel olarak Le Pen karşıtı bir siyaset izlemekte. Çoğunlukla Macron ile ilgili haberler yapıyor. En son Macron’un kampanya yapmak için acil yardım haberini yaptılar. Ayrıca bir seçmenin aşırı sağcı Zemmour’a yönelik suçlayıcı ifadelerine yer verdiler. Ancak beklenen bir tehlikeye işaret ediyorlar: “Melenchon oylarını sağlamlaştırıyor” Le Monde’a göre; Melenchon ikinci tura kalmasa bile zafer kazandı. Le Monde Le Pen ile Macron’un bazen birbirlerine yakın bazen de uzak bir siyaset izlediğini belirtti. Örneğin ikisi de ekonomide bazen liberal bazen müdahaleci.

FRANCE 24: MACRON ZORDA

            France 24 haber sitesi seçimlerde ortada duruyor gibi. Melenchon’un büyük bir oy patlaması ile başarılı olduğunu iddia etmekte. Melenchon, Macron ve Le Pen’in ardında üçüncü oldu. France 24 ikinci turda Macron’un daha fazla çalışması için iki haftası olduğunu söylüyor ve seçimlerde ekonomik meselelerin oy tercihlerine yansıdığı ifade ediliyor.

 

 

FRANCE INFO: 11 MİLYON SEÇMEN OY KULLANMADI

            10 Nisan Pazar günü seçmenlerin dörtte biri yani 11 milyon kişi oy kullanmadı. Bu durum başkanlık seçimlerinde bir rekordu. France Info muhabirleri oy vermeyen seçmenlerle röportaj yapmaya gittiğini açıklıyor. Seçmenlerin büyük bir bölümü apolitik değil. Düzenli siyasetle uğraşan insanlar ancak çoğunluğu adayları yetersiz bulduklarından dolayı oy kullanmadığını ifade ediyor. Ayrıca bu seçmenler adaylardan birine oy vereceğine bağış yapmayı yeğleyeceğini söylüyor.

NEW YORK TIMES: LE PEN NATO KARŞITI

            New York Times nihai bir Le Pen zaferi durumunda daha NATO karşıtı ve Rusya yanlısı bir Fransa’nın olacağını ifade ediyor. Bu durumda Rusya’nın müdahalesine karşı kurulan Atlantikçi birlik kırılabilir. ABD, Macaristan ve Sırbistan’da yaşadıklarını Fransa’da yaşamak istemiyor. Bundan dolayı Le Pen’in aşırılıkçı söylemlerini medyada malzeme olarak kullanmakta. Ancak New York Times Macron’un başarısız bir seçim kampanyasına rağmen hâlâ favori olduğunu belirtiyor.

WASHINGTON POST: SOL ADAYLAR MACRON’DAN YANA

            Washington Post’un haberine göre; solcu adaylar Fabien Roussel, Anne Hidalgo, Yannick Jadot ikinci turda Macron’u destekleyeceklerini açıkladı. Merkez sağ aday Valerie Pecresse ise Le Pen’i destekleyeceğini belirtti. Washington Post yazarı Rick Noack’a göre; “Macron hâlâ favori ancak seçmenlerin üçte ikisi ona oy vermedi. Macron’un tekrar seçimi kazanması onlara ne anlatabileceğine bağlı” dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar