Dr. Girayalp Karakuş

Dr. Girayalp Karakuş

Dünyanın Konuştuğu Eylemci: ALAA ABDEL FATTAH

2011 Devriminin kilit isimlerinden olan solcu aktivist Alaa Abdel Fattah elli gün boyunca yemek yemeyi reddetti. Son dokuz yılın sekizini hapiste geçirdi. Fattah hapisteyken bile Mısır iktidarının başına bela olmayı başardı. Şuan da açlık grevinde olan aktivist Tora hapishanesinden başka bir yere nakledildi. Dünyanın konuştuğu aktivist Alaa Abdel Fattah kim?

ALAA ABDEL FATTAH KİMDİR

               Blogcu, yazılım geliştiricisi ve politik bir aktivist. Yazılım ve platformların Arapça sürümlerini geliştirmede aktif olarak yer almıştır. 23 Mart 2014'te kefaletle serbest bırakılmasına rağmen, izin almadan siyasi protesto düzenlediği iddiasıyla Mısır'da hapsedildi. Yeniden tutuklandı ve 15 Eylül 2014'te yeniden kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi.  Ardından gıyabında bir ay hapis cezasına çarptırıldı ve Şubat 2015'te tekrar 5 yılla cezalandırıldı. Mart 2019'un sonlarında. El-Fattah, akşamdan sabaha kadar günde 12 saat polis karakolunda kalmasını gerektiren beş yıllık şartlı tahliye süresine maruz kaldı. 29 Eylül'de, 2019 Mısır protestoları sırasında El-Fattah, Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından tutuklandı ve 29 Eylül 2019 itibariyle bilinmeyen suçlamalarla Devlet Güvenlik Savcılığına götürüldü. Ardından "sahte haber yaymaktan (Facebook’da)" suçlu bulundu ve beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Nisan 2022'de açlık grevine başladı. Fattah’ın babası da aktivistti ve Mısır hapishanelerinde işkence gördü. Ailesinin siyasi faaliyetleri Enver Sedat döneminde başladı. Hüsnü Mübarek yandaşları tarafından baskıya maruz kaldılar. Fattah’ın eşi de iyi bir köşe yazarıydı. Çeşitli ödüller aldı. İkilinin Facebook ve Twitter hesaplarında 600.000’den fazla takipçi var.

İRADESİ SAĞLAM

            Tora hapishanesinden Wadi Natrun bölgesine sürgün gönderilen Fattah’ı geçenlerde annesi ziyaret etti. Annesi Fattah’ın fiziksel olarak zayıf olmasına rağmen iradesinin sağlam olduğunu ifade etti. Hiç olmazsa Wadi Matrun’da aktivistin sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğini sözlerine ekledi. Fattah uzun zaman sonra Çarşamba günü ilk kez bir şiltede uyuyabildi. Annesi oğlunun kitaplardan yararlanabileceğini ve Tora’da kendisine verilmeyen hakları elde edebileceğini umuyor.

DEVRİMİN SİYASİ FİGÜRÜ

            Bu bilgisayar bilimcisi, Hüsnü Mübarek’in devrilmesinde siyasi bir figürdü. Aralık 2021’de yanlış bilgi yaymaktan beş yılla cezalandırıldı. Ancak bu tutuklanmalarından sadece birisiydi. Sisi’nin demir yumruğu ile yönetilen ülkede Fattah, 2019 yılında da tutuklanmıştı. Baskılar sadece Fattah’a değil aynı zamanda sivil toplum örgütlerine de yönelikti. Mısır’da hapishanede mahkum olanların anneleri Fattah’a destek dilekçeleri yayımladılar. Uluslararası Af Örgütü Fattah’ın serbest bırakılmasını talep ederken aynı zamanda örgüt tarafından Wadi Natrun’da keyfi tutuluyor ifadesi kullanıldı. Af Örgütünden Hussein Bayoumi, iktidarın aktivist üzerinden kendi reklamını yaptığını iddia etti. Yani siyasal iktidar cezaevi koşullarının iyi olduğunu tüm dünyaya göstermek istiyor. İnsan hakları örgütleri ise ülkede 60.000 tutuklunun olduğu bir ülkede özgürlükten bahsedilemeyeceğini söylüyor. Kahire bu suçlamaların tümünü reddetti. Yetkililer aktivistin açlık grevini manipüle etmeye bile çalıştı. Eylemcinin ailesi Tora hapishanesi hakkında kötü muameleden dolayı suç duyurusunda bulundu. Ülkedeki muhalifler de aktiviste destek mesajları yayımladı. Annesi aktivistin serbest bırakıldıktan sonra Mısır’da yaşamak istemeyeceğini belirtirken Sisi’ye desteklerini sunan Batılı ülkeleri de suçladı.

İNGİLİZ VATANDAŞI OLDU

            Fattah’ın ailesi Aralık 2021’de oğullarının İngiliz vatandaşlığına kabul edildiğini söylüyor. Nitekim aynı şeyi The Guardian gazetesi de dile getirmekte. Aile avukatlarından Daniel Furner, Associated Press’e verdiği demeçte, “Bir İngiliz vatandaşı işkence görüyor” dedi. Dışişleri Bakanı Liz Truss yazdığı bir mektupta siyasi mahkumların insanlık dışı koşullarda yaşadığını söyledi. Mısır hükümeti ise İngiliz büyükelçiliğine konsolosluk erişimi verilmediğini belirtiyor. Mısır hükümeti ülkede siyasi mahkum olmadığını iddia ediyor. İngiltere’de Muhafazakâr Parti ve İşçi Partisi Mısır hükümetine mektup yazdı ancak bir karşılığı olmadı. Fattah’ın kız kardeşi Seif’de kardeşinin iyi koşullarda tutulmadığını söylemişti.

SİSİ İMAJINI DÜZELTMEYE ÇALIŞIYOR

            Bir süre önce Sisi bazı siyasi mahkumları serbest bırakmıştı. Mısır’ın insan hakları konusundaki imajını düzeltmek için Biden ülkeye belli miktarda maddi yardım da yaptı. Ancak ülkenin dış dünyadaki olumsuz imajı düzelmedi. Sisi bayram günlerinde jest olarak af kanunları çıkardı ama ülkede siyasal iktidara insan hakları savunucuları tarafından büyük bir tepki var. Fattah bütün bu olanları blog sayfasında eleştirdi. Hapishanede tutulmasının sebebi de Facebook’daki bir paylaşımıydı. Edebiyatçı teyzesi Ahdaf Soueif bu durumu protesto etmek için açlık grevine gitti. Af Örgütü’nden Baoumi ise serbest bırakılanlar için sevinçliyiz ama hiç hapse atılmamaları gerekiyordu ifadesini kullandı

Önceki ve Sonraki Yazılar