Dr. Girayalp Karakuş

Dr. Girayalp Karakuş

ABD Ukrayna’yı Rusya’ya Karşı Nasıl Silahlandırdı

Ukrayna’da ABD tarafından tasarlanan 2013-2014 darbesinden bu yana Amerikan kuvvetleri, Neo-Nazi birimleri de dâhil olmak üzere Ukraynalılara kentsel ve sivil alanlarda nasıl savaşılacağını öğretti. Ukrayna’yı silahlandırmak Washington ve Pentagon’un “tam spektrum hâkimiyeti” dediği şeyin kendisi idi.

BATI MEDYASI YAZMADI

            Pentagon’un Çokuluslu Ortak Eğitim Grubu’nda görevli Teğmen Claire Vanderberg Polonya sınırında Ukraynalı askerleri eğittiklerini açıkladı. Batı medyası yakın zamanda Rusya’nın bu üsse füze saldırısı gerçekleştiğini haber yaptı ancak bu yerde neler yapıldığından bahsetmedi.

            Yukarıda açıklanan ilişki Ukrayna’nın Rusya’dan ayrılması için yapılan onlarca yıllık çabanın bir ürünüdür.

BELGELERDE UKRAYNA KIŞKIRTILIYOR

            Pentagon ve ABD Ulusal Güvenlik iç belgelerinde Ukrayna’nın Rusya’ya karşı nasıl kışkırtıldığı açıklanmaktadır. Yakın zamanda, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü şu açıklamayı yaptı: “Not: Rusya geri adım atıyor.”

            Ulusal İstihbarat Konseyi Çin ve Rusya’yı kendi egemenlikleri için en büyük tehdit olarak gördüklerini açıkladı.

RUSYA NATO’YU ZAYIFLATIYOR

            Ekim 2017’de Ukraynalıların askeri eğitiminden sorumlu ABD Ordusu Topçu Okulu Komutan Yardımcısı Albay Heyward Hutson şunları söyledi: “Ukrayna bir NATO ülkesi olmak istiyor. Rusya buna karşı çıkıyor. Rusya tampon bir bölgeye sahip olmak istiyor.” ABD Ordusu Savaş Okulu raporuna göre ise Rusya NATO’yu zayıf Çin’i kendine yakın tutmak istiyor.

UKRAYNALILAR ARASINDA BÖLÜNME

            ABD kaynaklarına göre bir belgede Ukrayna siyasi ve askeri liderliği toplu güvenlik yaklaşımı mı yoksa tarafsız statünün devamı mı noktasında fikir ayrılığına düşüyor. Belgeye göre çoğu komutan reform yanlısı bir tavır takınıyor. Ancak ABD destekli 2013-2014 darbesi ortamın yumuşamasını sağladı ve reformistlere güven verdi.

            NATO ve Ukrayna arasındaki ilişkiler askeri subayların eğitimi ve ortak askeri tatbikatlarla yeniden gelişti.

ABD’NİN ASKERİ ORTAĞI

            Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra 1990’ların ortalarına kadar Ukrayna ABD’nin askeri ortağı oldu. 1998’de Amerika’nın Özel Kuvvetler Komutanlığı Stuttgart’ta Gürcistan, Ukrayna ve Moldovalı yetkilileri bir araya getirdi. 2000 Haziran ayında bir ABD savaş gemisi Odessa limanına demirledi ve askeri işbirliği resmiyet kazandı. Ukrayna NATO’nun eğitim ve tatbikatlarına katıldı. Ukraynalı askerler ABD’nin savaşlarına katıldı. Örneğin; Afganistan ve Irak’ın işgali gibi.

2014 DARBESİNDE ABD PARMAĞI

            2014 yılı ABD destekli darbede ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ukrayna bileşeni ve Pentagon’un Küresel Güvenlik Acil Durum Fonu “taktik, operasyonel ve kurumsal eğitimi geliştirmek için on milyonlarca dolar değerinde eğitim ve ekipman sağlıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’da bu yardımları sağladıklarını kabul ediyor. Pentagon bağlantılı bir dergide Neo-Nazi gruplara ABD’nin destek sağladığını iddia ediyor. 

SİVİLLERİ KULLANIYORLAR

            ABD Ukraynalıları sivil bölgelerde savaşması için eğitiyor. Böylelikle sivillerin hayatını kaybetmesiyle Rusya’nın dünya kamuoyunda itibarını sarsmak istiyorlar. ABD Ordu Özel Kuvvetleri bizzat Ukraynalıların sivilleri kalkan olarak kullanması için Ukraynalı askerleri eğitme görevini sütlenmiş durumdadır. Yani Rusya kışkırtılarak siviller piyon olarak kullanılmak istenmektedir.

ABD TALİBANLAŞTIRMAK İSTİYOR

            ABD Cenevre Sözleşmesi tarafından yasaklanan metotlarla Rusya’ya karşı Ukraynalıları eğitmektedir. CIA, suikast, vekalet savaşı, sahte bayrak ve psikolojik operasyonlarla Rusya’yı yıpratmaya çalışmaktadır. CIA el altından Ukraynalı paramiliter grupları Talibanlaştırmak istemektedir. ABD’li askeri uzmanlar Ukraynalılara keskin nişancılığı, tanksavar kullanmayı, dijital izlemeden nasıl kaçınılacağını ve gizli iletişim araçlarının nasıl kullanılacağını öğretti.

MİLLİYETÇİ DEĞİL NEO-NAZİ  

            Küresel medya Ukrayna’da savaşan paramiliter grupları milliyetçi olarak tanıtmaktadır. Oysa ülkede savaşanlar milliyetçi değil aşırı sağcı Neo-Nazi gruplardır ve bunlar bizzat ABD tarafından eğitilmiş özel donanımlı örgütlerdir. Yani Ukrayna’yı korumak için aşırılıkçı isyancılar konsolide edilmektedir.   

Önceki ve Sonraki Yazılar