Gaye Usluer: Kadınların sesine kulak verin

Memleket Partisi Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Gaye Usluer, yayınladığı bir basın açıklamasında siyasette kadının yerine dikkat çekti. Usluer kadınların eşit temsil edilmesinin bir hak olduğunu vurgulayarak, kadınların sesine kulak verin çağrısında bulundu.

Usluer açıklamasına şöyle devam etti: 
2 gün önce 3 Nisan 1930 Belediye Yasasının kabul edilişinin 92. yılıydı. Türkiye’de kadınların katıldığı ilk belediye seçimleri 1930 yılında yapıldı. Böylece, kadınlar siyasal haklarını ilk kez bu seçimde kullandılar. Aynı seçimde “Türkiye’nin İlk Kadın Belde Belediye Başkanı” olan Sadiye Hanım, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı olan Kılıçkaya beldesinin belediye başkanı olarak seçildi. Türkiye’nin ilk kadın il belediye başkanı, 1950 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Mersin Belediye Meclisine seçilen Müfide İlhan oldu. Geçen 92 yılda  16 yerel seçim yapıldı. Bu sürede binlerce erkek belediye başkanı seçilirken sadece 167 kadın belediye başkanı seçilebildi. Geçmişten günümüze kadınlar belediye başkanlığında en fazla %3, il genel meclis üyeliğinde %4,7 ve belediye meclis üyeliğinde %11 oranında yer alabildi. Türkiye’de kadınların yerel yönetimlerde temsil karnesi ne diyor? “Daha yolun çok başındayız!” 

KADINLARIN EŞİT TEMSİL EDİLMESİ TEMEL BİR HAKTIR
Yerel yönetimler vatandaşlara yakın ve erişilebilir olması, “temsil” ve “katılım” gibi ayırt edici özellikleri ile demokrasinin mihenk taşıdır. Bu nedenle de yaşamlarını doğrudan etkileyen kararların alındığı yerel mekanizmalarda kadınların eşit temsil edilmesi temel bir haktır. Ancak toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en görünür olduğu alanların başında siyaset gelirken, yerel siyasette eşitsizlikler çok daha derin ve katmerlidir. Bakınız; dünya genelinde yerel yönetimlerde kadın temsil oranı %36.  Türkiye’de ise bu oran sadece %10,42. Türkiye bu oran ile 133 ülke arasında 118. sırada yer alıyor. 
Türkiye’nin arkasından Nijerya, Ermenistan, Panama, Zambia, Maldivler, Benin, Lübnan, Gana, Umman ve İran gibi ülkeler geliyor. Son sırada ise Suudi Arabistan (%1,14 kadın temsil oranı) bulunuyor.

KADINLAR YEREL YÖNETİMLERDE YOK DENECEK KADAR AZ
Genel olarak, kadınların yerel yönetim organlarındaki temsili ulusal parlamentolardan daha yüksek. Ancak, Türkiye’de tam tersi bir durum söz konusu. Türkiye’de kadınların parlamentoda temsil oranı %17,38. Yerel yönetimlerde sadece %10,42. Bir başka ifadeyle, yerel yönetimlere seçilmiş her 10 kişiden yalnızca 1’i kadın. Nüfusun ve seçmenlerin yarısını oluşturan kadınlar yerel yönetimlerde yok denecek kadar az temsil ediliyor. 

KADINLARIN SESİNE KULAK VERİN
Kadınların 2019 yerel seçimlerindeki “Temsilde Yokluk” durumu ayrıca dikkat çekiyor. 1.359 belediye başkanlığında 42 kadın (%3) ve 1.320 erkek (%97,13) 20.745 belediye meclis üyeliğinde 2.283 kadın (%11,01) ve 18.462 erkek (%88,99) 1.272 il genel meclis üyeliğinde 48 kadın (%3,77) ve 1.224 erkek (%96,23) 30 büyükşehir belediye başkanlığında 3 kadın (%10) ve 27 erkek (%90). Bu utanç verici tablonun sorumluları Türkiye'deki siyasi partilerin karar alıcılarıdır. Partilerin liderleridir. Önümüzde ki genel seçimler tüm siyasi partiler için sınav süreci olacaktır. Kadınların sesine kulak verin! Bakın ne diyorlar? “Kadını ötekileştiren, siyaseti kadınsızlaştıran partilere oy moy yok!”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Murat Emir: Tek adamın yargıyı kontrol etme çabasının uzantısı olarak Anayasa çiğnenmiştir
Bahçeli üç ayın ardından Meclis'e dönüyor
Özgür Özel: Saldırı planlıydı, sokaktan çekil mesajı verildi
Özgür Özel korumaya yönelik iddiaları reddetti: Bir zafiyet varsa o emniyetin zafiyeti!
Mümtaz’er Türköne: Felaket tablosundan çıkış için erken seçim dışında akla uygun bir çare bırakmıyor