Senaryosu, yerine kayyum atanan Dersim'in Ovacık ilçesinin seçilmiş belediye başkanı Mustafa Sarıgül’ün kaleminden çıkan ve yönetmen koltuğunda ise “Elif Ana”, “Bir Kar Tanesinin Ömrü” ve “Zer” gibi ödüllü filmlerin yönetmeni Kazım Öz’ün oturduğu “Oy’una Geldik” filminin bugün gerçekleşmesi planlanan vizyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı engeliyle karşılaştı.
Filmin yönetmeni Kazım Öz, başvurularının üzerinden 45 gün geçmesine rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın film için halen “Eser İşletme Belgesi” vermediğini açıkladı. Belge verilmeden filmin vizyona giremeyeceğini belirten Öz, bakanlık yetkilileri ile sinema salonları sahiplerine çağrıda bulundu. Öz, vizyon tarihinden 45 gün önce söz konusu belge için bakanlığa başvuruda bulunduklarını ancak belgenin henüz hazır olmadığı bilgisinin vizyon tarihinden sadece bir gün önce kendilerine bildirildiğini söyledi.
Polis engeli
BirGün'den Kayhan Ayhan'ın haberine göre, Bakanlık engelini basınla paylaşmak isteyen filmin yönetmeni ve oyuncuları da polis engeliyle karşılaştı. İstiklal Caddesi'nde bulunan Beyoğlu Sineması'nın girişinde yapılmak istenen açıklama polis tarafından engellendi. Bunun üzerine sinemanın girişine çıkılarak açıklama burada yapıldı. Kazım Öz, "Bu filmin bu ülkeye bir zarar vermediğini tersine bir katkı sunduğunu, bir hoşgörü anlatmaya çalıştığını göreceksiniz. Sinema iyileştirir. Bir komedi filmini yasaklayarak kara bir leke bu ülkenin tarihine sürmeyin" dedi.
Yönetmen Gani Rüzgar Şavata, "21. asırdayız ikinci bir sansür de burada uygulanmaktadır. Sinemamız adına yazıktır, günahtır, ayıptır. Halk için yapılan filmler dün de sansüre uğramıştı ama bugün gibi değildi. Sinema bir ülkenin ışık kapısıdır. Sinema sanatı yoksa bir ülke batmış demektir" diye konuştu.
Oyuncu İlyas Salman ise "Hapishanesini yapan kör olur. Silivri küçük hapishane ama Türkiye büyük hapishane. Hangisinde yatarsan yat yeter ki kafanın içinde hapishane olmasın. Kafasının içerisinde hapishane olanlar bu ülkeye yönetemezler" ifadelerini kullandı.
Filmin senaryosunu yazan Mustafa Sarıgül de, "Amacımız her şeyin kötü gittiği şu ülkede hiç değilse sabrederken biraz gülmeyi becerebilelim olmuştu. İnsanları biraz güldürelim derken maaelesef burada da engelle karşılaştık. Ama halkımızı güldürmeye ve emekçi yoldaşlarımızın emeklerin korumaya devam edeceğiz" dedi.
Sanat düşmanlığı
Filmin oyuncularından Orhan Aydın da şu ifadeleri kullandı:
"Utanç... Başlı başına sözlük karşılığı olarak ülkenin içinde bulunduğu ve bizim içimizde bulunduğumuz durumu gösteriyor. Oy'una geldik filmi de oyuna geldi. 21. yüzyılda dünyada insanlık eşit, özgür, barışçıl bir ortamda ve herkes için sanatın olduğu bir dünyada yaşamak istiyor. Ülkede işçilerin, yoksulların hakları gasbedilirken sanat ve sanatçı düşmanlığı yapılırken Oy'una geldik de bu oyunun bir parçası haline getirilmeye çalışılıyor. Bunu reddediyoruz, bu durumu kültür bakanı gözden geçirsin. Biz bu oyuna gelmeyiz."