Meteoroloji yanıtladı: Yıldırımdan nasıl korunmalı?

Meteoroloji'nin internet sitesindeki bilgilere göre 'yıldırım', bulut ile yer arasında meydana gelen yüksek gerilimli bir elektrik boşalması olarak tanımlanıyor. Yıldırımdan nasıl korunması gerektiği madde madde anlatılıyor.

Nisan ayı biterken sağanak yağışlar etkisini göstermeye devam ediyor. Meteoroloji son uyarısında, Marmara'nın batısı, Kıyı Ege, Batı Akdeniz ile Bursa, Yalova, Denizli ve Uşak çevrelerinde yerel kuvvetli yağış beklediğini duyurdu. Uyarıda bu bölgelerde "sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgâr gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması" gerektiği de vurgulandı. Peki yıldırımdan nasıl korunmalı?

Yıldırım nedir?

Meteoroloji'nin internet sitesindeki bilgilere göre 'yıldırım', bulut ile yer arasında meydana gelen yüksek gerilimli bir elektrik boşalması olarak tanımlanıyor. Sitede şu bilgiler yer alıyor:

"Yıldırımın meydana gelebilmesi için bulut ve yerin farklı elektrik yüklerine sahip olması ve belirli bir potansiyel farka erişmesi gerekmektedir.

* Genellikle bulutun yere yakın olan bölümleri negatif, yer ise pozitif yüklü elektriğe sahiptir. Bazı koşullarda bunun tersi de olabilir. Bulutla yer arasındaki potansiyel farkı artarak belirli bir değere eriştiğinde, hava iletken olmamasına rağmen hava içerisinde iletken bir kanal oluşur ve elektriksel boşalma başlar, yani yıldırım meydana gelir.

* Yıldırım olayı, her ne kadar yıldırım düşmesi olarak bilinse de bulut ile yer arasındaki negatif ve pozitif elektrik yüklerinin pozisyonlarına göre bazen buluttan yere doğru, bazen de yerden buluta doğru olmaktadır.

* Yıldırım, sadece dikey gelişmeli bulut olan kümülonimbus (Cb) bulutunun varlığında oluşabilir. Normal bir vatandaş için Cb bulutunu tespit etmek zor olabilir, ancak sağanak yağış, şimşek ve gök gürültüsünün olması, Cb bulutunun varlığını gösterir.

* Yıldırım olayında ortaya çıkan enerji yaklaşık 1010 joule kadar olup bu enerji saniyenin milyonda biri zarfında geçtiği hava sütununun sıcaklığını 15000 °C’ye kadar ısıtabilir. İşte yıldırımın yakıcı ve yıkıcı etkisi açığa çıkan bu enerjinin sonucudur. Bir insana yıldırım çarpma olasılığı 600 binde birdir. Yıldırım çarpmış bir kazazedeye dokunmak tehlikeli değildir.dokunulduğu zaman çarpılma tehlikesi yoktur.

Yıldırımdan Nasıl Korunmalı?


* Yıldırım oluşmasında meteorolojik şartların yanı sıra yer yüzeyinin durumu da çok önemlidir. Yüksek binalar, ağaçlar ve metalik eşyalar gibi iyonlaştırıcı malzemeler yıldırım oluşumu için uygun koşullar hazırlarlar. Can ve mal kaybını en aza indirebilmek için aşağıda belirtilen hususlar dikkate alınmalıdır:

* Yüksek bina ve yapılarda (minare gibi) paratoner (yıldırımsavar) kullanılmalı.

* Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmalı.

* Metalik eşyalardan uzak durulmalı ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli yerlerdir.

*Açık arazide iseniz yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayın.

* Su üzerinde iseniz derhal karaya çıkmaya çalışın.

* Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanmayın.

* Açık arazide gruplar halinde durulmamalı.

* Elektrikli eşyaları fişlerinden çekin mümkün olduğunca kullanmayın."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

"Hem işsizlik hem de ulusal kaynaklarımız dururken yurt dışına kıt para kaynaklarımızı vermektir"
Ceza ve mühür durdurmadı: İsmailağa inşaatı sürüyor
105 kişinin öldüğü sitenin davasında MHP'li Belediye Başkanı'na tahliye
Bahçesaray Belediyesi'ne kayyım atanan Van'da 10 gün eylem yasağı
Naci Görür'den Antalya depremi açıklaması