Basın özgürlüğü ve insan hakları örgütleri, Halkların Demokratik Kongresi’ne (HDK) yönelik operasyonda gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılması talebiyle imza metni yayınladı.
İstanbul Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 18 Şubat sabahı gözaltına alınan 52 kişi arasında Kaos GL Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Tar, serbest gazeteci Elif Akgül ile İlke TV programcısı Ercüment Akdeniz ve gazeteci Ender İmrek de bulunuyor.
Hak savunucuları yayınladıkları metinde, “Haber takibi yapan ve yargılanan meslektaşlarıyla dayanışma göstermek için neredeyse her gün adliyeye giden gazetecilerin ifadeye çağrılmak yerine baskınla gözaltına alınması, gazetecilere ve haber alma hakkına yönelik bir saldırıdır” dedi.
“Devletin yükümlülüğü özgürce çalışmalarını sağlamak”
Uluslararası Basın Enstitüsü ve Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi’nin de aralarında bulunduğu kurumlarca imzalanan metinde şu ifadelere yer verildi:
“Devletin yükümlülüğü, gazetecilerin, hak savunucularının ve sivil toplumun özgürce çalışmasını sağlamak ve bu faaliyetleri güvence altına almaktır.
“Gazetecilik suç değildir ve hiçbir baskı veya yıldırma girişimiyle susturulamaz. Gazetecilere yönelik bu saldırıya derhâl son verilmeli, Yıldız Tar, Elif Akgül, Ercüment Akdeniz ve Ender İmrek koşulsuz şekilde serbest bırakılmalıdır!”
İmzacılar:
- Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA)
- Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF)
- Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD)
- Gazeteciler Cemiyeti (Ankara)
- Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG)
- Kadın Gazeteciler Derneği
- Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)
- DİSK Basın-İş
- KESK Haber-Sen
- Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI)
- Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT)
- Gazeteciler Cemiyeti
- Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği (P24)
- Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)
- Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ)
Ne olmuştu?
Aralarında siyasetçi, avukat ve gazetecilerin de yer aldığı 52 kişi, 18 Şubat sabahı evlerine yapılan polis baskınlarıyla gözaltına alındı.
Soruşturmaya getirilen gizlilik kararı getirilirken avukat görüşleri de 24 saat süreyle yasaklandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan Yerleşkesi'nde tutulan isimlerin dün (19 Şubat) başlayan emniyet ifadelerinde HDK "illegal bir yapılanma" olarak anılırken kişilere bu "yapılanmadaki faaliyetleri" soruldu.
Soruşturmanın 2022 yılında HDK’nin Genel Merkez binasına yapılan baskın sırasında polisin el koyduğu dijital materyaller arasında yer alan harici bellekten çıkan listeler aracılığıyla başlayan, 2024'te takipsizlikle sonuçlanan ve 2025'te ise takipsizlik kararının kaldırılmasıyla tekrar açılan soruşturmanın devamı kapsamında yürütüldüğü aktarılıyor.
52 kişinin bugün ya da yarın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.