Konuyu yargıya taşıyan köylülerin iddiasına göre santrali Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Mustafa Demir ile AKP Samsun Milletvekili Fuat Köktaş kurmak istiyor. İstanbul'dan köyüne dönerek hayvancılık yapmaya başlayan bir yurttaş, "Teşvik vereceğiz’ dediler, vermediler, şimdi benim elimden yaylamı alıyor. O zaman beni köyüme neden geri gönderdin?" diye tepki gösterdi.
Ladik'in Tatlıcak köyünde, mera alanı olarak kullanılan yaylaya, güneş panelleri kurulmak isteniyor. Alanı, 1953 yılından beri kullandıklarını ifade eden köylüler, Ladik'te en çok hayvancılık yapılan köyün Tatlıcak köyü olduğunu söylediler.
Binlerce büyük ve küçükbaş hayvanın bu merada otladığını belirten köylüler, alanın Büyükşehir Yasası ile birlikte Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne bağlandığını; bir önceki dönem büyükşehir belediyesi yöneticilerinin, "Yaylalar, köylünün malıdır" dediğini aktardı.
Tatlıcaklı bir yurttaş, 1933 yılında yaylanın Hazine'den alındığını ifade ederken, "Biz Hazine'den, devletten aldık. Sen burayı tut şimdi, Köktaş'a ver. (AKP Samsun Milletvekili Fuat Köktaş)" sözleriyle tepki gösterdi.
Köylüleri ziyaret ederek sorunlarını dinleyen CHP Samsun Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Neslihan Hancıoğlu, projeyi kimin yapacağını sordu.
Bir köylü ise Hancıoğlu'na, "Büyükşehir, SASKİ'ye, SASKİ de SAMULAŞ diye bir firma üzerinden kiraya vermiş diye biliyoruz. Arkasında Fuat Köktaş ve Mustafa Demir'in olduğu söyleniyor" yanıtını verdiler.
Köylüler, panel kurulması planlanan merayı 3 köyün kullandığını, hayvanların yaklaşık 3 ay boyunca orada kaldığını ifade ettiler. Panellerin kurulması durumunda ise alanda artık hayvancılık yapamayacaklarını, binlerce hayvanın etkileneceğini söylediler.
Bir köylü, Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne giderek ilgili daire başkanıyla görüştüklerini belirtirken, "Bize dedi ki "mahkemeye vermeyin, köyün suyunu çekelim, yolunu yapalım, ama yeter ki bu işi mahkemeye taşımayın." Öyle bir şey sundular, biz de kabul etmedik. Hayvancılıkla uğraşıyoruz" diye konuştu.
İstanbul'dan köyüne taşınan ve hayvancılıkla uğraşan bir yurttaş ise, "Teşvik vereceğiz dediler, vermediler, şimdi benim elimden yaylamı alıyor. O zaman beni köyüme neden geri gönderdin" diye sitem etti.
Köylünün yıllar önce yaylayı Hazine'den satın alırken her şeylerini satarak aldıklarını söyleyen Tatlıcaklı yurttaş, derdini; "Yayla aldık, yayla bildik, yayla kullanıyoruz. Bu nasılsa bir kanun çıktı, bizi sıkıntıya koydu. Köydeki arazilerimiz de gitti, köyde bir karış yerimiz kaldı, onu da Büyükşehir aldı. Ne yapacak bu millet? Hem et yok diyorlar hem şu diyorlar, bu diyorlar. Sıkıntımız çok" sözleriyle anlattı.
Merayı, Milli Emlak'tan para ödeyerek satın aldıklarını belirten bir başka köylü ise, "Ha Filistinli'nin elinden toprağını İsrailli vura vura al, ha Tatlıcaklı'nın malını Büyükşehir Belediyesi al. Var mı böyle bir şey? Konuşmaya geldiğinde "adalet." Ne adaleti ya, böyle bir şey yok" dedi.
Daha sonra CHP Milletvekili Hancıoğlu ve Tatlıcaklı kadınlar, merada pancar topladılar.
Düzeltme ve Cevap metni