Yüzde 65 olan enflasyon oranı Mayıs'ta yüzde 74-75 kadar çıkacağı tahmin edilirken oruç tutmak isteyenler, 11 Mart'ta Ramazan'ın ilk gününde sahura kalkacak. Bir İftar sofrası kurmak ya da dışarıda iftara oturmak bu enflasyon rakamlarına bakıldığında oldukça zor.
Geçen yılki menü fiyatlarıyla bu yılki fiyatlar arasında yüzde 100'e yakın fark olduğunu anlatan Türkiye Lokantacılar Federasyonu Genel Başkanı ve İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sayit Karabağlı, "İftar menüleriyle ilgili henüz bir çalışmaya girmedik. Fix menü yapan yerler uçuyorlar. Ama piyasa çok daha sıkıntılı. O nedenle çok fazla yüklenilemez diye düşünüyorum" dedi.
Akşam gazetesinden Arzu Kurum'un haberine göre, geçen yıl menü fiyatlarının 500-2000 TL aralığında olduğunu hatırlatan Karabağlı, "Daha sonra bu menüler yürümeyince alakart menüye dönmeye başladılar. Çünkü tüketici bu menüleri daha uygun buluyor" diye konuştu. Birçok işletmenin artan maliyet ve personel sıkıntısı nedeniyle ürün çeşitliliğini de kaldırdığını aktaran Sayit Karabağlı, "Daha az personelle işlerini yürütmeye başladılar. Bu yıl da çeşitlerin azaltılarak iki çeşitli fix menü yapılacağını düşünüyorum. Böylece maliyet daha az oluyor. Belirsizlik var, çok da zam yapılacağı kanaatinde değilim" dedi.
"Ramazan sofralarında aranan yiyecek-hammaddelerde zam yaşanıyor"
Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer de "Yıllık açıklanan enflasyonda özellikle Ramazan sofralarında aranan yiyecek-hammaddelerde zam yaşanıyor. Bu nedenle bu yıl iftar menü fiyatlarında geçen senenin aynı dönemine göre TL cinsinden en az yüzde 70-75 oranında artış beklemek makul olacak" dedi.
Sektörün 2023'ü misafir sayısı olarak da 2022'ye göre yüzde 15-20 altında kapattığını anlatan Demirer, "Aynı düşüş eğiliminin 2024'te de devam edeceğini öngörüyoruz. Ramazan ayı içinde de 2023'e göre yüzde 15, 2022 kişi sayılarına göre yüzde 30-35 daha aşağıda rakamlar öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.
"Garsonlar inşaata kaçtı"
Her yıl Ramazan'da ekstra personel çalıştırdıklarını söyleyen Sayit Karabağlı, "Şu anda normal şartlarda komi, garson, usta bulamıyoruz. Ramazan'da nasıl olacak diye kara kara düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Sorunun personel maaşlarından kaynaklanmadığını vurgulayan Karabağlı, "Ücretlerimizde bir sıkıntı yok, astronomik. Maaşlar asgari ücretin üzerinde. Usta 40-45 bin liraya çalışıyor. Pandemiden sonra başlayan sıkıntı hala devam ediyor. Bizde çalışan ve kalifiye olmayan elemanlar inşaatlarda filan daha yüksek rakamlara iş buluyorlar. Dolayısıyla orayı tercih ediyorlar" diye konuştu.