Enflasyon eylülde yüzde 2.5’in altına iner mi?

Yazar Alaattin Aktaş, “TÜFE artışının eylülde yüzde 2 dolayında kalabileceğine dönük beklentiler sanki biraz zayıflamış gibi” tahmininde bulundu.

Yazar Alaattin Aktaş,TÜİK’in yarın açıklayacağı TÜFE’deki artışa ilişkin olarak “İTO’nun yüzde 3.9’luk oranından sonra TÜFE artışının eylülde yüzde 2 dolayında kalabileceğine dönük beklentiler sanki biraz zayıflamış gibi” tahmininde bulundu.

İTO verileri

TÜİK yarın enflasyon verilerini açıklayacak. Ekomomim yazarı Alaattin Aktaş, tahminini açıkladı. Aktaş, şunları kaydetti:

"Enflasyonda öncü gösterge İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı ücretliler geçinme endeksi... Bu endeks eylül ayında yüzde 3.90 oranında bir artışa işaret ediyor. İTO’nun toptan eşya fiyatları endeksindeki artış ise daha yüksek; yüzde 4.67. İstanbul Ticaret Odası’nın hesaplaması tabii ki yalnızca İstanbul’u kapsıyor, tamam…

Pek yol alınamadı

İTO’nun ücretliler geçinme endeksi ile TÜİK’in TÜFE’si birebir kıyaslanamaz; kapsam farklı, ağırlıklar farklı, buna da tamam… Ama İTO’nun oranı yine de önemsenmesi gereken bir göstergedir ve eylül ayı artışı, enflasyonla mücadelede pek yol alınamadığını ortaya koyan bir düzeye işaret etmektedir.

Yüzde 2 tahmini gerçekçi mi?

TÜİK’in yarın açıklayacağı TÜFE’deki artışın yüzde 2 dolayında geleceği yönündeki tahminler ağır basıyor. Her ne kadar bu tahminler çok geniş çaplı bir katılımcı grubuyla yapılmıyorsa da en azından bir fikir veriyor.

Ancak bu tahminler sanki biraz iyimsermiş gibi görünüyor. Hele hele İTO’nun yüzde 3.9’luk oranından sonra TÜFE artışının eylülde yüzde 2 dolayında kalabileceğine dönük beklentiler sanki biraz zayıflamış gibi.

Hizmet sektöründeki artış tüm hızıyla devam etti

Merkez Bankası’nın hemen her raporunda, her değerlendirmesinde vurguladığı; yönetim kademesindeki isimlerin hemen her açıklamada dikkat çektiği hizmetler sektöründeki yüksek fiyat artışı eylülde de çok muhtemeldir ki tüm hızıyla devam etti.

Zaten Merkez Bankası da hizmet enflasyonundaki iyileşmenin ancak son çeyrekte gerçekleşebileceği beklentisi içinde. Bu görüş, son Para Politikası Kurulu açıklamasında açık bir şekilde yer buldu.

Ben bu cümleyi biraz ters çevirerek şöyle okuyorum:

Hizmetler sektöründe son çeyrek öncesinde, hele hele eylül ayında bir iyileşme beklememek gerekir. Özellikle okulların açılmasından kaynaklanan harcamalar ve bu harcamalara ilişkin fiyat artışları yüzünden hizmetler sektöründe eylülde yüksek artış olabilir.

Eylülde okulların açılmasıyla birlikte harcamalar bir anda öylesine çeşitlendi ve fiyatlar özellikle hizmetler sektöründe öylesine arttı ki yüzde 2 dolayında bir artışta kalmak mümkün olmaktan biraz çıktı gibi..."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Bakan’dan asgari ücret mesajı: Kriter enflasyona ezdirmemek
TÜSİAD Başkanı Turan: Toplum da kamudan fedakarlık bekliyor
Son bir yılın zam şampiyonu brokoli oldu: İstanbul'da kilosu 90 lirayı buldu
2025 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi
Nakit sınırları değişti: 30 bine yükseltildi